Przedmiotem aukcji jest
Forma silikonowa do samodzielnej budowy praski do węzy.
Rozmiar arkusza/formy - Warszawski Zwykły/Poszerzony
450x300mm, układ komórek pionowy
Komórka standardowa 5,3
Wielkość komórek w obecnej gospodarce zmierza do naturalnej wielkości budowanej przez pszczoły. W zależności od rasy/lini pszczoły. Dlatego też powinniśmy wybrać odpowiednią dla nas komórkę 4,9mm, 5,1 lub 5.3 (do miodni lub klasycznej gospodarki na dużej komórce). Wzór węzy sprowadzony został od jednego z najdokładniejszych producentów węzy w Europie
firmy Biredskapsfabriken ze Szwecji. Jest to istotne, aby węza trzymała wymiary we wszystkich kierunkach. Bardzo ważne, aby
układy tzw. "Y" był ustawiony symetrycznie (na dole na zdjęciach widać różnicę). Znacznie
ułatwia to odbudowę węzy przez pszczoły i wpływa na szybkosc odbudowy.
Praska do produkcji węzy w pracy - film:
http://youtu.be/j0ir1vB7FeEGotowa praska dostępna jest na innych moich aukcjach.
Silikon użyty do formy, to specjalny silikon formierski o twardości 28 ShoreA francuskiej
firmy BLUESTAR. Nowoczesne silikony to duża wytrzymałość na rozdarcia, odporność na temperaturę do 350 stopni, wydłużenie względne 450 %. Wszystko to
zapewni powtarzalność i precyzję wylewów przez długi czas. Nie mają nic wspólnego ze zwykłymi silikonami dostępnymi na rynku. Silikon nie wymaga żadnych rozdzielaczy, pryskania miodem/wodą/mlekiem, aby później wyjąć arkusz. Zresztą... wszystko widać poniżej.
Kilka zdjęć (na zdjęciach komórka 5,1mm). Przy okazji na zdjęciach można zauważyć:
1 - Układ komórek odwrócony o 90 stopni.
2: Układ komórek o wlaściwym ułożeniu.

Dla porównania:
Poniżej zdjęcie polskiej węzy z walców Lankoffa. Nie licząc, że rozmiar komórki 5,4 wyszedł 5,7 do 5,8
Jak wygląda proces produkcji węzy??
1:Przygotowanie wosku
Zacznijmy od początku:
Koniecznym elementem do całej zabawy jest wosk. Powinien być czysty, dobrze wyklarowany.
Co do czasu stygnięcia: W moim przypadku było to 24h, garnek (10 litrów) w garnku (30 litrów) i tak pozostawione. Przykryte. Woda destylowana. Dzień wcześniej klarowałem w zwykłej, powychodziły jakby wykwity, nie wiem, czy to kwestia wosku (inny dostawca) czy właśnie wody, bo cała procedura była taka sama.
Teraz czas na szybkowar i sterylizację.
Według jednego z najbardziej znanych producentów walców równie dobrym sposobem jest rozgrzanie wosku (suchego) w zwykłym garnku.
Ja trzymam 124,1 stopnia z racji błędu termometru możliwego do 3 stopni w tym zakresie. Spokojnie się gotuje, bez dymu. Przykryte kawałkiem kartonu - najlepszy stojak pod termometr.

Można też posunać się o krok dalej i zastosować szybkowar (w moim przypadku węgierski Kukta)
Przetestowałem go do ciśnienia 2,7 Bara, wtedy puścił topikowy zawór bezpieczeństwa.
Wystarczające ciśnienie do sterylizacji to 2Bary (1 Bar nadciśnienia), które możemy uzyskać w większości szybkowarów.
Wtedy osiągamy temperaturę 121 stopni. Czas wymagany do sterylizacji to pół godziny.
Oczywiście należy zachować przy tych czynnościach uwagę i stosowac sie do instrukcji obsługi posiadanego szybkowara.
Tak to wygląda na filmie:
http://youtu.be/VJxxooADQXc2: Jak wygląda praska i jak ją zrobić...Moja praska wykonana jest z blachy aluminiowej 10mm.


I jak to wygląda w pracy....

wiernosć odbicia komórek

Efekt (produkcja z praski mk1):
Masz pytania??
511 [zasłonięte] 110Przy zakupie otrzymasz węzę pszczelą zalana obustronnie silikonem. Otwarcie/rozdzielenie jej jest możliwe dopiero po wklejeniu w przygotowana praskę. Jeśli otworzysz ją wcześniej, stracisz właściwe ułożenie komórek górnej formy względem dolnej.