Emil Pawłowski
„Poradnik kelnera”
Skrócony spis treści:
1. Cele, zadania i organizacja żywienia zbiorowego;
2. Wiadomości o wewnętrzej organizacji zakładu gastronomicznego;
3. Uwagi ogólne o zawodzie kelnerskim;
4. Przygotowanie się do pracy i czynności wstępne pracowników obsługi;
5. Nakrycie i dekoracja stołu;
6. Technika przenoszenia naczyń i nakładania potraw;
7. Technika obsługi konsumenta przy stole;
8. Zasady rozliczeń kelnera z zakładem;
9. Zestawienie obowiązków i zadań pracy personelu kelnerskiego;
10. Wiadomości o potrawach i napojach.
Cudowna książka, pachnąca wręcz dawną epoką PRLu, napisana uroczym językiem pretensjonalno-śmiesznym. Miłośnikom tamtych czasów polecam serdecznie!!!
Polskie Wydawnictwa Gospodarcze, Warszawa 1955, nakład 3160 egz., str. 164.
Stan: dobry, mankamenty: zwykli w tym wieku książki świadkowie upływu czasu, czyli niewielkie „półkowe” zakurzenie oraz zżółknięcie papieru pod wpływem działania światła słonecznego ponadto uszkodzenia okładki tj. otarcia i naderwania.
Zapraszam na inne moje aukcje, znajdą tam Państwo również ciekawe książki w dobrej cenie. A w wypadku kupna kilku pozycji oszczędzają Państwo znacznie na kosztach przesyłki. Zwykle wystawiam co najmniej kilka tytułów o podobnej tematyce.
Książki wysyłam w kopercie z bąbelkami. Wysyłka po wpłynięciu przelewu na konto. Nie wystawiam faktur VAT. W przypadku zakupu kilku pozycji opłata za przesyłkę jest jedna i zależy od wagi łącznej, dlatego przed przelewem proszę o kontakt w celu ustalenia jednej opłaty za przesyłkę. List ekonomiczny- przesyłka ok. 3 dni, priorytetowy ok. 1 dzień roboczy.Możliwy odbiór osobisty w KATOWICACH po uzgodnieniu.KONTAKT: e-mail [zasłonięte]@gmail.com, nr gg 207173, nr tel. 508[zasłonięte]443;