Opis
Panuje powszechna opinia, że jest najpiękniejszym ze zwinników. Jednak, aby wyglądał on pięknie musi mieć zapewnione odpowiednie warunki akwariowe, inaczej jego pręga miedziana stanie się blada. Posiada ciało szarozielone, grzbiet nieco smuklejszy, brzuch o odcieniu srebrzystym. Od podstawy płetwy ogonowej do oka ciągnie się błyszczący, czerwony pas; płetwy przeźroczyste; końce płetwy odbytowej, grzbietowej i brzusznej wyraźnie białe. Samce są smuklejsze od samic. Są hodowane na masową skalę na farmach ryb akwariowych. Większość dostępnych ryb pochodzi z hodowli, dlatego są przystosowane do przeciętnych warunków panujących w domowym akwarium.
Chętnie zamieszkuje akwaria towarzyskie i pływa w ławicy z przedstawicielami swojego gatunku. Większość czasu spędza w środkowej części akwarium. Najlepiej prezentuje się w gromadzie liczącej co najmniej 10 sztuk. Jest spokojny, ale często bywa ofiarą agresywnych ryb.
Rodzina
Kąsaczowate.
Pochodzenie
Gujana – dorzecze rzeki Essequibo.
Długość
4 centymetry.
Odżywianie
Zjada większość pokarmów z uwzględnieniem drobnego żywego. Preferują trzy lub dwa mniejsze karmienia dziennie, niż jedno bardzo obfite. Szczególnie duże znaczenie ma to w przypadku jeśli chcemy rozmnożyć ten gatunek.
Temperatura
Od około 22 do 28 C, w akwariach tarliskowych do 28 C.
Warunki hodowlane
Zwinnik jest gatunkiem ławicowym, który potrzebuje wolnej przestrzeni do pływania oraz miejsc porośniętych roślinami. Nie należy hodować mniej niż 4 osobniki na raz. Najlepszym środowiskiem będzie dla niego miękka, lekko kwaśna woda, aczkolwiek toleruje niewielkie odstępstwa od tych parametrów. Po dodaniu do wody garbników uwydatni się kolor zwinników. Można taki efekt uzyskać dzięki umieszczeniu w akwarium korzenia lub zastosować wkład torfowy.
Rozmnażanie
Jest gatunkiem rozrzucającym ikrę. Należy utrzymać w czasie tarła temperaturę 28 C, wodę miękką i kwaśną z dodatkiem garbników. Tarło może odbywać się zarówno w ławicy jak i parami. Samców przeznaczonych do rozrodu w żadnym wypadku nie przenosimy przy pomocy siatki. Wylęg trwa ok. jednego dnia. Ikra jest wrażliwa na zanieczyszczenia chemiczne, grzyby, bakterie i pierwotniaki. Narybkowi regularnie podajemy małe porcje drobnych żywych pokarmów. W trakcie wychowu narybku istotną rolę odgrywa okresowe i regularne odświeżanie części wody, ponieważ są one wrażliwe na nadmiar związków azotowych..