Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4
ZWIERZĘTA FUTERKOWE
Prof.dr J. Szuman, Z.Woliński, J. Kulikowski
Stan książki bardzo dobry
Pieczęć poprzedniego właściciela
Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne 1954 rok
Stron 392 Format 170 x 235
Po zakończeniu aukcji w przelewie proszę podać swój NICK
Książka niniejsza zawiera wiadomości dotyczące chowu zwierząt futerkowych, które mają lub mogą mieć w Polsce znaczenie gospodarcze.
Książka przeznaczona jest dla szerokiego kręgu zainteresowanych — kierowników i brygadzistów ferm zwierząt futerkowych, oraz dla hodowców indywidualnych; może być pomocą dla uczniów techników hodowlanych, oraz studentów wyższych uczelni. Korzystać z niej mogą poza tym wszyscy interesujący się tą stosunkowo nową i mało znaną u nas gałęzią produkcji zwierzęcej.
Chów lisów, norek i nutrii, jako najważniejszych hodowanych w Polsce zwierząt futerkowych, omówiono dokładniej poświęcając im trzy odrębne rozdziały, pozostałe gatunki ujęto krócej, wspólnie w jednym rozdziale. Ostatni rozdział poświęcony jest chorobom zwierząt futerkowych.
TREŚĆ
Przedmowa do II wydania
Wstęp
Rozdział I LIS POSPOLITY
1 Wiadomości ogólne
a. Stanowisko systematyczne i zasięg
b. Pokrój i konstytucja
c. Charakterystyka okrywy
d. Historia i rozwój hodowli
2. Urządzenie fermy
a. Wybór miejsca
b. Klatki i ich urządzenie
c. Ogrodzenie i rozplanowanie fermy
d. Zabudowanie fermy
3. Rozpłód i wychów młodzieży
a. Cykl płciowy
b. Metody rozpłodu
c. Okres kopulacyjny
d. Ciąża i wykoty
e. Wychów młodzieży
4. Żywienie
a. Uwagi wstępne
b. Pasze stosowane w żywieniu lisów
c. Przyrządzanie i zadawanie karmy
d. Normowanie żywienia
e. Preliminarz pasz
5. Praca hodowlana
a. Wybór (selekcja)
b. Dobór
c. Zapiski hodowlane
6. Użytkowanie
a. Ubój, ściąganie i obróbka skórek
b. Inne korzyści z hodowli lisów
7. Technika pracy w fermie
a. Organizacja pracy
b. Chwytanie i przewożenie lisów
c. Przebieg roku hodowlanego
Rozdział II NORKA
1. Wiadomości ogólne
a. Stanowisko systematyczne i zasięg
b. Pokrój i charakterystyka okrywy
c. Historia i rozwój hodowli
2. Urządzenie termy
a. Wybór miejsca i ogrodzenie fermy
b. Klatki i ich urządzenie
3. Rozpłód i wychów młodzieży
a. Cykl płciowy
b. Okres kopulacyjny
c. Ciąża i wykoty
d. Wychów młodzieży
4. Żywienie
a. Pasze stosowane w żywieniu norek
b. Przyrządzanie i zadawanie karmy
c. Normowanie żywienia
5. Praca hodowlana
a. Wybór
b. Dobór
c. Zapiski hodowlane
6. Użytkowanie
7. Technika pracy w fermie
a. Organizacja pracy
b. Chwytanie, ucieczki i przewożenie norek
c. Przebieg roku hodowlanego
Rozdział III NUTRIA
1. Wiadomości ogólne
a. Stanowisko systematyczne i zasięg
b. Pokrój, charakterystyczne cechy budowy i psychiki
c. Charakterystyka .okrywy .....
d. Historia i rozwój hodowli .....
2. Urządzenie fermy .......
a. Wybór miejsca ......
b. Ogrodzenie i rozplanowanie fermy
c. Klatkowy system hodowli nutrii ....
d. Półwolny i wolny system hodowli nutrii
e. Zabudowania fermy ......
3. Rozpłód i wychów młodzieży .....
a. Narządy rozrodcze nutrii .....
b. Cykl płciowy . ,.
c. Metody rozpłodu .......
d. Ciąża i wykoty .......
e. Wychów młodzieży ......
4. Żywienie . . . . . . . . . . .
a. Uwagi wstępne . . . . . . . .
b. Pasze stosowane w żywieniu nutrii . . . .
c. Przyrządzanie-l zadawanie karmy .......
d. Normowanie żywienia . . . . . . . . .
e. Preliminarz pasz ..........
5. Praca hodowlana ..........
a. Wybór ...........
b. Dobór ...........
c. Zapiski hodowlane .........
6. Użytkowanie . . . . . . . . . .
a. Ubój zwierząt, ściąganie i obróbka skórek .....
b. Inne korzyści z hodowli nutrii .......
7. Technika pracy w fermie . . . . . . . . .
a. Organizacja pracy .........
b. Chwytanie, ucieczki i przewożenie nutrii .....
c. Przebieg roku hodowlanego ........
Rozdział IV INNE ZWIERZĘTA FUTERKOWE
1. Piesak ............
2. Jenot ............
3. Kuny ............
4. Szop pracz . . . . .
5. Piżmak ............
6. Bobry . . . . . . . . . . .
7. Szynszyle ...........
Rozdział V CHOROBY ZWIERZĄT FUTERKOWYCH I ZAPOBIEGANIE IM
1. Wiadomości wstępne .........
a. Objawy zdrowia i choroby u zwierząt futerkowych
b. Zasadnicze przyczyny chorób .......
c. Przenikanie zarazków do organizmu .
2. Zasadnicze wskazania higieny w fermie . . . .
a. Właściwa organizacja i rozplanowanie fermy .....
b. Higiena pomieszczeń ...... . .
c. Odkażanie, dezynsekcja i odszczurzanie ......
d. Pielęgnowanie zwierząt w fermie ......
e. Higiena karmy i karmienia ........
f. Sanitarne warunki transportu .......
3. Schorzenia niezaraźliwe .........
a. Hipowitaminozy .........
Hipowitaminoza A .........
Hipowitaminoza Bi ........
Hipowitaminoza C . . .
Hipowitaminoza D .........
Hipowitaminoza E .........
Schorzenia wywołane niedoborem innych witamin . .
b. Niezaraźliwe schorzenia przewodu pokarmowego
c. Zatrucia na tle pokarmowym .......
d. Niezaraźliwe schorzenia układu krążenia .....
e. Niezaraźliwe schorzenia układu oddechowego . . . .
f. Niezaraźliwe schorzenia układu moczowego .....
g. Niezaraźliwe schorzenia narządów rozrodczych . . . .
h. Rany . . . . . . . .
i. Złamania ...........
j. Odmrożenia ..........
k. Udar cieplny (słoneczny) ........
l. Zgorzel ogona . . . . . . . .
ł. Powikłania porodowe .........
m. Niezaraźliwe schorzenia młodzieży .......
4. Choroby zakaźne ..........
Choroby wirusowe ..........
a. Zakaźne zapalenie mózgowia i rdzenia kręgowego ....
b. Wścieklizna ..........
c. Nosówka . . . .
Choroby bakteryjne . . .
d. Paratyfus ...........
e. Kolibaciloza ..........
f. Pastereloza ..........
g. Zakażenie paciorkowcowe . . . . . . .
h. Gruźlicą . . . . . . . . .
i. Gruźlica rzekoma .
j. Żółtaczka zakaźna .........
k. Wąglik ...........
l. Zakaźne ronienie . . . . . .
ł. Tularemia ...........
Choroby grzybicze ..........
m. Liszaj strzygący . . . . . . . .
5. Choroby inwazyjne ..........
a. Wiadomości wstępne . . . . . -- .
Schorzenia przewodu pokarmowego wywoływane przez pierwotniaki .
b. Ziarniaczyca ..........
Schorzenia przewodu pokarmowego wywoływane przez przywry .
c. Robaczyca wątroby .........
d. Robaczyca żołądka i jelit ........
e. Schorzenia przewodu pokarmowego wywoływane przez inne przywry Schorzenia przewodu pokarmowego wywoływane przez tasiemce .
f. Difilobotrioza ..........
g. Teniozy .......... . .
h. Bąblowica ...........
i. Dipilidioza ..........
j. Mezocestoidoza . . . . . . . .
Schorzenia przewodu pokarmowego wywoływane przez nicienie .
k. Toksokaroza ..........
l. Toksaskaridoza . . . . .
ł. Uncinarioza ..........
m. Schorzenia przewodu pokarmowego wywoływane przez inne nicienie Schorzenia inwazyjne układu oddechowego ......
n. Krenozomatoza . . . . . .
o. Tominksoza ...........
Schorzenia inwazyjne układu powłokowego ......
p. Kapilarioza pęcherza moczowego ........
Schorzenia inwazyjne układu moczopłciowego ......
r. Świerzb drążący ...........
s. Świerzb uszny ...........
t. Schorzenia wywoływane przez inne .pajęczaki . . . . .
u. Pchły ............
w. Wszawica . . . . . . . .
y. Wsźoły ............
C. Schorzenia o nieustalonych przyczynach .......
a. Ogryzanie ogona ...........
b. Odpadanie włosów ..........
7. Znaczenie różnych chorób w hodowli poszczególnych gatunków zwierząt futerkowych . . . .
a. Lis pospolity ...........
b. Norka ............
c. Nutrie . . . .
d. Piesak ............
e. Jenot .............
f. Kuny . . . . . .
g. Szop pracz ............
h. Piżmak ............
i. Bobry ............
j. Szynszyle ............
Literatura . ............
KUP – PRZECZYTAJ BO NAPRAWDĘ WARTO
ZOBACZ TAKŻE POZOSTAŁE MOJE AUKCJE
ZANIM ZALICYTUJESZ PRZECZYTAJ STRONĘ
O MNIE
|