Zupa z soczewicy
Dania Babci Zosi
Soczewica zawiera mnóstwo cennego biologicznie i łatwo przyswajalnego białka.
Poza zawartością białka, mocną stroną soczewicy jest też bogactwo witamin z grupy B oraz witaminy PP,
a także duża zawartość kwasu foliowego, który wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego.
Nasiona soczewicy mają też niski indeks glikemiczny, mogą więc sięgać po nie osoby na diecie.
Składniki:
soczewica czerwona (min. 35%),
warzywa suszone 15% (marchew, pomidor, cebula, czosnek, natka pietruszki),
zacierka (mąka pszenna, jaja),
kasza manna, mleko w proszku odtłuszczone,
sól, mieszanka przypraw typu curry (sól, kurkuma, kozieradka, kolendra, czosnek,
kmin rzymski, gorczyca, cynamon – 4,1 %, imbir – 2,5%,
goździki, papryka słodka, gałka muszkatołowa, chili, anyż).
Sposób przygotowania:
Zawartość obu torebek wsypać do 1 litra zimnej wody, zamieszać i zagotować.
Dodać 1 łyżkę masła lub oleju.
Gotować około 15 minut na małym ogniu, czasem mieszając.
Doprawić do smaku i podawać.
Podpowiedź babci Zosi:
Ugotowaną i ostudzoną zupę z soczewicy zmiksuj na gładki krem,
po podgrzaniu podaj z przyrumienionymi grzankami.
Masa netto: 100 g
To 1 litr pysznej gotowej zupy.
Wartość odżywcza w 100g gotowego dania:
Energia - 141 kJ (34 kcal)
Białko - 1,7 g
Węglowodany - 6,3 g
Tłuszcz - 0,2 g
Producent: SYS Małgorzata Wróblicka-Sysiak,
ul. Bobrowiecka 34a
05-502 Kamionka
Zapraszam do zakupu
Jeśli masz pytania proszę zadzwoń w godz 8-18 na numer 530 [zasłonięte] 75 10.