Na tej aukcji sprzedajemy
Zrębki wędzarnicze Borniak JABŁOŃ 5L
Zrębka wędzarnicza z drewna JABŁONI.
Idealnie nadają się do grillowania lub wędzenia ryb, drobiu oraz mięs nadając im niepowtarzalny smak i aromat. Zrębka jest suszona w suszarni w temperaturze kilkuset stopni Celsjusza. Dzięki poddaniu jej wysokiej temperaturze zabijane są wszystkie niepożądane zarodniki pleśni, grzybów itp. Charakteryzuje się niską wilgotnością - zgodnie z własnymi preferencjami można ją przed użyciem zwilżyć lub nawet namoczyć. Dodatkowo nasza zrębka jest odpylana co powoduje wyeliminowanie drobniutkich frakcji.
Granulacja zrębki została tak dobrana, że z powodzeniem można ją używać w małych wędzarenkach kuchennych oraz dymogeneratorach. Przetestowaliśmy również jej działanie w generatorze firmy Borniak (GD-01) i bez obaw można ją wykorzystywać jako zamiennik zrębki sprzedawanej przez firmę Borniak.
W niektórych przypadkach może się zdarzyć, że zrębka zawiesi się w zasobniku dymogeneratora firmy Borniak. Wystarczy wtedy zamieszać (poruszać) znajdującą się w zasobniku zrębkę. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie automatycznego mieszadełka, które na bieżąco przesypuje zrębkę. Dostępne jest ono w naszym sklepie internetowym. Jest to bardzo proste rozwiązanie, dzięki któremu nie musimy kontrolować towaru w zasobniku. Montaż zajmuje kilka sekund i nie wymaga żadnej ingerencji w generator.
Cena dotyczy opakowania 5 litrów.
Rodzaj użytego drewna, ma wpływ na kolor, zapach i smak wędzonek.
Jabłoń da nam bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmaku i lekko słodki, można go stosować do wędzenia drobiu, wtedy barwi skórkę kurczaków, gęsich nóg, czy półgęsków na kolor ciemno brązowy, a w smaku dodaje lekkości i tak tłustej skórce.
Śliwa nadaje delikatnej, lecz nieprzesadzonej słodkości, lekkiego owocowego zapachu i pięknego połysku. Jest idealna do wieprzowiny. Żeberka, boczki, golonki, lub polędwiczki wieprzowe nabierają w takim dymie niepowtarzalnego smaku. Również wieprzowe kiełbasy wędzone w dymie ze śliw sporo zyskują.
Wiśnię charakteryzuje świeży zapach choć lekko gorzki posmak, ale nie nieprzyjemny. Dym z wiśni spowija wędzonki w ciemnobrązowy kolor. Wszelkie ptactwo, czy to domowe czy dzikie, warto jest właśnie wędzić takim drewnem. Wiśnia jest nieoceniona przy cielęcinie, szynkach, kiełbasach. Świetnie się sprawdza przy wędzeniu ryb, zwłaszcza tych dużych.
Czereśnia, podobnie jak wiśnia oddaje do wędzonek trochę smakowej goryczki, ale zapach ma zdecydowanie bardziej owocowy. Takim zestawem aromatów warto podnieść walory ryb, zwłaszcza słodkowodnych.
Grusza daje mięsom niepodobny do żadnej innej barwę czerwonego wina. Ptactwo uwędzone w gruszy zachwycać będzie głębokim kolorem i równie tajemniczym zapachem. Jeśli obok będą leżeć kurczaki wędzone w innych gatunkach drewna, te które wisiały w dymie z gruszy przyciągną uwagę każdego smakosza.
Buk nadaje barwę cytrynową, idealny do wędzenia ryb, filetów kaczek, gęsi i indyków, dzikiego ptactwa, jagnięciny i innych mięs. Zalecamy wędzić na gorąco i w/w podawać jako dodatki do sałatek, zimnych i ciepłych zakąsek.
Olcha to powszechnie stosowane drewno do wędzenia w Polsce. Ma szerokie zastosowanie przy wędzeniu ryb, szczególnie łososia, pstrąga oraz owoców morza typu małże, ostrygi czy przegrzebki. Olcha nadaje produktom cytrynowe zabarwienie i przez swoją delikatność ma zastosowanie przy podwędzaniu takich produktów jak drób, wieprzowinę, baraninę i wołowinę.Spróbujcie, bo wychodzi wspaniale. Podobne zabarwienie nadaje drewno z akacji i gruszy.
Dąb nadaje silnie brązowe zabarwienie produktom. Najczęściej stosowany do wędzenia na zimno dziczyzny i dużych kawałków mięsa.
Przesyłka kurierem lub Pocztą Polską (przesyłka biznesowa) 1-20 szt. opakowań w tej samej cenie. W przypadku większych ilości koszty przesyłki ustalamy indywidualnie.
W razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt telefoniczny 697-[zasłonięte]-754 lub mailowy [zasłonięte]@magia-drewna.eu.