Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

ZRÓB TO SAM vademecum Y gospodarstwo domowe SPIS

04-05-2015, 11:13
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 6.99 zł     
Użytkownik Profi-Libris
numer aukcji: 5296260049
Miejscowość Katowice
Wyświetleń: 5   
Koniec: 04-05-2015 10:34:17

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: twarda
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

kontakt komentarze nasza oferta strona o mnie

 

przedmiot aukcji:

ZRÓB TO SAM

VADEMECUM Y - DLA PAŃ I PANÓW DOMU

Wydawnictwo: NOT - SIGMA, 1986
Oprawa: twarda
Stron: 318
Stan: bardzo dobry

SPIS TREŚCI:

 

Objaśnienia wstępne

 

A-Z

Architektura wnętrz mieszkalnych

Barwniki

Chemikalia

Choroby roślin sadowniczych

Choroby roślin warzywnych

Dziewiarskie narzędzia i przyrządy

Energetyczne składniki żywności

Grzyby

Kaletnicze dodatki

Kaletnicze i szewskie materiały

Kaletnicze narzędzia i przyrządy

Konstruowanie i modelowanie odzieży

Krawieckie dodatki

Krawieckie narzędzia i przyrządy

Kwasy

Laboratoryjne czynności

Laboratoryjne naczynia

Mineralne składniki żywności

Nawozy

Normy żywieniowe

Obuwia elementy

Odzież

Odzieżowe materiały

Odzieżowego wyrobu elementy

Ogrodnicze narzędzia

Owoce dziko rosnące jadalne

Pasieczny sprzęt

Płodozmian

Prasowanie odzieży

Przetwory owocowe i warzywne

Przyprawy

Pszczela rodzina

Pszczele surowce i produkty

Rozmnażanie roślin

Rozpuszczalniki

Sploty dziewiarskie

Sploty tkackie

Szczepienie roślin

Szewskie narzędzia i przyrządy

Szkodniki roślin sadowniczych

Szkodniki roślin warzywnych

Szwy odzieżowe

Szycie odzieży

Ściegi ręczne

Środki ochrony roślin

Termiczna obróbka żywności

Tworzywa sztuczne

Ule

Uprawa współrzędna i międzyplonowa

Utrwalanie żywności

Warzywa mniej znane

Witaminy w żywności

Ziemie ogrodnicze

 

I. Urządzenie mieszkania

1.1. Ankieta poprzedzająca projekt

1.2. Aranżacja poszczególnych pomieszczeń

1.2.1. Przedpokój

1.2.2. Łazienka i WC

1.2.3. Kuchnia

1.2.4. Pokój dzienny

1.2.5. Sypialnia

1.2.6. Pokój dzieci

1.2.7.  Pokój do pracy

1.2.8. Pokój dziadków

1.2.9. Balkon, loggia

1.3.  Elementy dopełniające

1.3.1. Kolor w mieszkaniu

1.3.2. Oświetlenie

1.3.3.  Wykończenie ściar

1.3.4. Wykończenie podtóg

1.3.5. Wykończenie okien i drzwi

1.3.6. Meble, tkaniny meblowe

1.3.7. Obrazy, kolekcje

1.3.8. Zieleń w mieszkaniu

1.3.9.  Suche bukiety

1.4. Wiejski dom mieszkalny

1.4.1. Wejście gospodarcze, łazienka

1.4.2. Wejście główne

1.4.3. Kuchnia i spiżarnia

1.4.4.  Pokój więzi rodzinnej

1.4.5.  Sypialnia rodziców

1.4.6. Pokój dzieci

1.4.7.  Mieszkanie dziadków

1.4.8. Pokój dla gości

1.4.9.  Otoczenie budynku

Bibliografia

 

II. Ogród

II.1.  Plan ogrodu

II.2. Ogród ozdobny

II.2.1. Zakładanie ogrodu, pielęgnacja roślin

II.2.2.  Materiał roślinny

II.2.2.1. Rośliny jednoroczne

II.2.2.2.  Rośliny dwuletnie

II.2.2.3. Byliny

II.2.2.4. Drzewa i krzewy

II.2.3.  Rośliny ozdobne w mieszkaniu

II.2.3.1. Pielęgnacja roślin doniczkowych

II.2.3.2. Rośliny ozdobne na balkonie

II.2.4. Rośliny na suche bukiety

II.2.4.1. Rośliny uprawiane

II.2.4.2.  Rośliny dziko rosnące

II.3. Warzywnik

II.3.1. Zakładanie warzywnika

II.3.2. Zabiegi pielęgnacyjne

II.3.3.  Urządzenia do produkcji rozsady

II.3.4. Uprawa wybranych warzyw

II.3.4.1. Warzywa kapustne

II.3.4.2.  Warzywa korzeniowe

II.3.4.3. Warzywa cebulowe

II.3.4.4. Warzywa liściowe

II.3.4.5. Warzywa rzepowate

II.3.4.6. Warzywa strączkowe

II.3.4.7. Warzywa psiankowate

II.3.4.8. Warzywa dyniowate

II.3.4.9. Warzywa wieloletnie

II.3.4.10. Warzywa z rodziny traw

II.3.4.11. Warzywa z rodziny złożonych

II.3.5. Przechowywanie warzyw

II.3.6. Uprawa ziół

II.4. Grzyby uprawiane

II.4.1. Uprawa pierścieniaków

II.4.2. Uprawa pieczarek

II.4.2.1. Pieczarkarnia

II.4.2.2. Podłoże do uprawy

II.4.2.3. Siew, rozrost i zbiór

II.5. Sad

II.5.1.  Dobór odmian do nasadzeń amatorskich

II.5.1.1. Odmiany jabłoni

II.5.1.2. Odmiany gruszy

II.5.1.3. Odmiany śliwy

II.5.1.4. Odmiany wiśni

11.5.1.5. Odmiany brzoskwini

11.5.1.6. Odmiany moreli

11.5.1.7. Odmiany maliny

11.5.1.8. Odmiany porzeczki

11.5.1.9. Odmiany agrestu

11.5.1.10. Odmiany borówki wysokiej

11.5.1.11. Odmiany truskawki

11.5.1.12. Odmiany winorośli

11.5.2. Przygotowanie gleby przed sadzeniem

11.5.3. Gęstość i technika sadzenia

11.5.4. Uprawa gleby i nawożenie

11.5.5. Cięcie i formowanie drzew i krzewów

11.5.5.1.  Sposoby i terminy cięcia drzew owocowych

11.5.5.2. Cięcie krzewów jagodowych

11.5.6.  Owocowanie

11.5.7. Zbiór owoców

11.5.8. Przechowywanie owoców

11.5.9. Przemarzanie roślin sadowniczych

11.6. Ochrona przed szkodnikami i chorobami    

11.6.1.  Ochrona roślin ozdobnych i warzywnych

11.6.2. Ochrona roślin sadowniczych

11.7.  Mała pasieka

11.7.1. Życie rodziny pszczelej

11.7.2.  Nabywanie pszczół

11.7.3. Praca przy pszczołach

11.7.3.1. Prace i zabiegi wiosenne

11.7.3.2.  Prace w czasie lata

11.7.3.3. Przygotowanie pszczół do zimy

11.7.4. Warunki powodzenia w pasiece

11.7.5. Budowa ula

11.7.5.1. Gniazdo ula

11.7.5.2.  Nadstawka

11.7.5.3. Daszek i ocieplenie górne

11.7.5.4.  Stojak składany ula

11.7.5.5.  Ramki gniazdowe i nadstawkowe

II.7.5.6. Maty słomiane

Bibliografia

 

III. Kulinaria

111.1.  Racjonalne żywienie

III. 1.1. Tabele wartości odżywczych

111.1.2.  Układanie jadłospisu

111.1.3. Zdrowie w kuchni

111.2. Zasady przetwórstwa domowego

111.3.  Owoce i warzywa

111.3.1. Przydatność na przetwory

111.4. Grzyby

111.4.1. Grzybobranie

111.4.2. Niebezpieczeństwo zatruć

111.4.2.1.  Objawy zatruć grzybami

111.4.2.2. Pierwsza pomoc

111.4.3. Przydatność grzybów jadalnych na przetwory

111.4.3.1. Grzyby suszone

111.4.3.2. Grzyby apertyzowane

111.4.3.3. Grzyby solone

111.4.3.4. Grzyby kwaszone

III.4.3.5. Grzyby marynowane

111.5. Przechowywanie żywności, zapasy

111.6. Przepisy kulinarne

111.6.1. Zastosowanie owoców

111.6.2. Zastosowanie warzyw

111.6.3. Zastosowanie grzybów

111.6.4. Zastosowanie przypraw

111.6.5. Namiastki

111.7. Przyjmowanie gości

111.7.1. Przygotowanie stołu

111.7.2.  Potrawy i ich podawanie

111.7.3. Przyjęcie na stojąco

111.8. Pięćdziesiąt sekretów Bibliografia

 

IV. Kosmetyka naturalna

IV.1. Znaczenie ziół dla zdrowia i urody

IV.2. Pielęgnacja ciała

IV.2.1. Pielęgnacja rąk

IV.2.2. Pielęgnacja nóg

IV.2.3. Pielęgnacja twarzy i szyi

IV.2.3.1. Mycie, oczyszczanie, zabiegi pojędrniające

IV.2.3.2. Nawilżanie

IV.2.3.3. Odżywianie

IV.2.4. Pielęgnacja oczu

IV.2.5. Pielęgnacja włosów

IV.3. Środki zachowania kondycji

Bibliografia

 

V. Chemia praktyczna

V.1. Domowa pracownia chemiczna

V.1.1. Bezpieczeństwo i higiena prac chemicznych

V.1.2. Naczynia i sprzęt podstawowy

V.1.3. Chemikalia

V.1.4. Receptury i opisy czynności

V.1.4.1. Uszlachetnianie powierzchni metali

V.1.4.2. Obróbka i uszlachetnianie powierzchni szkła

V.1.4.3. Szkliwienie wyrobów ceramicznych

V.1.4.4. Barwienie, mslowanie i politurowanie drewna

V.1.4.5. Malowanie i drukowanie na tkaninach

V.1.4.6. Klejenie i spawanie tworzyw sztucznych

V.1.4.7. Kleje, kity, szpachlówki, farby, lakiery

V.1.4.8. Różne porady praktyczne

V.2. Chemia w gospodarstwie domowym

V.2.1. Wywabianie plam, czyszczenie

V.2.2. Farbowanie materiałów odzieżowych

V.2.3. Garbowanie i odświeżanie skór

Bibliografia

 

VI. Ubiór na co dzień

VI.1. Krawiectwo

VI.1.1. Krawieckie pomiary ciała

V1.1.2. Zasady wykonywania form i wzorników

VI.1.3. Wykonywanie wyrobów odzieżowych

VI.1.3.1. Spodnie męskie

VI.1.3.2. Szorty męskie

VI.1.3.3. Spodnie damskie

V1.1.3.4. Szorty damskie

VI.1.3.5. Spodnie dziecięce

VI.1.3.6. Spódnica prosta

VI.1.3.7. Spódnica poszerzona

VI.1.3.8. Spódnica dziecięca

VI.1.3.9. Bluzka damska

VI.1.3.10. Sukienka damska

VI.1.3.11. Bluzka dziecięca

VI.1.3.12. Bluza dziecięca

VI.1.3.13. Koszula męska

VI.1.3.14. Bluza męska

VI.1.4. Wykonywanie elementów odzieżowych

VI.1.4.1. Kieszeń cięta

VI.1.4.2. Kieszeń w szwie

VI.1.4.3. Kieszeń klinowa

VI.1.4.4. Wszycie kołnierza koszulowego

VI.1.4.5. Mankiet z rozporkiem w rękawie

VI.1.4.6. Wszycie zamka błyskawicznego

VI.1.4.7. Wstawianie łaty

VI.2. Dziewiarstwo ręczne

VI.2.1. Zasady modelowania form

VI.2.2. Technika robót na drutach

VI.2.3. Wykonywanie wyrobów na drutach

VI.2.3.1. Szalik, narzuta, prosta spódnica

VI.2.3.2. Kapcie

VI.2.3.3. Czapki sportowe

VI.2.3.4. Sweter z golfem

VI.2.3.5. Płaszcz prosty

VI.2.3.6. Sweterek

VI.2.3.7. Rękawiczki zimowe z jednym palcem

VI.2.3.8. Rękawiczki z pięcioma palcami

VI.2.3.9. Skarpety

VI.2.4. Technika robót szydełkiem

VI.2.5. Wykonywanie wyrobów szydełkiem

VI.2.5.1. Narzuta

VI.2.5.2. Torebka damska

VI.2.5.3. Sukienka dziecięca

VI.2.5.4. Siatki

VI.2.5.5. Koronki

VI.3. Kaletnictwo

VI.3.1. Przygotowanie materiału

VI.3.2. Podstawowe technologie

VI.3.3. Wykonywanie wyrobów kaletniczych

VI.3.3.1. Pasek

VI.3.3.2. Portmonetka

VI.3.3.3. Torba podręczna, tornister

VI.3.3.4. Torba gospodarcza

VI.3.3.5. Torba turystyczna

VI.4. Szewstwo

VI.4.1. Pomiary stopy i dobór kopyta

VI.4.2. Wykonywanie wzorników elementów obuwia

VI.4.3. Podstawowe systemy i technologie łączenia

VI.4.3.1. System sandałowy i system klejony

VI.4.3.2. Szycie

VI.4.3.3. Klejenie

VI.4.4. Wykańczanie obuwia

VI.4.5. Wykonywanie wyrobów obuwniczych

VI.4.5.1. Kapcie

VI.4.5.2. Pantofle domowe

VI.4.5.3. Sandały

VI.4.5.4. Klapki

VI.4.6. Naprawa obuwia

VI.4.6.1. Żelowanie obuwia klejonego

VI.4.6.2. Nakładanie czubków

VI.4.6.3. Naprawa obcasa

Bibliografia

Dodatek. Zioła i ich zastosowanie 

Słownik polsko-łaciński nazw roślin 

Słownik łacińsko-polski nazw roślin 

Indeks rzeczowy

 

 

 

ZRÓB TO SAM vademecum Y gospodarstwo domowe SPIS

strona o mnie | nasza oferta | komentarze | kontakt

Copyright © 2011 Profi-Libris Marcin Badocha
created by krzysztofschmidt