|
Skład: Lactococcus lactis ssp. lactis, Lactococcus lactis ssp. diacetylactis, Lactococcus lactis ssp. cremoris, Streptococcus salivarius ssp. thermophilus,
Niezbędnik w diecie
Twaróg to niezbędny produkt dietetyczny, polecany w diecie kobiet w ciąży i karmiących, dzieci od 6 miesiąca do 18 roku życia, oraz osób uprawiających sport jak i seniorów. Takie wskazania wiążą się z wysoką zawartością pełnowartościowego białka i minerałów, niezbędnych zarówno w trakcie wzrostu (dzieci, ciąża), jak i w postaci codziennej diety, czy jako uzupełnienie niedoborów (sport, seniorzy). Dzięki wysokiej zawartości pełnowartościowego białka mleka i minerałów (szczególnie wapnia i fosforu) twaróg sprzyja wzrostowi i rozwojowi szkieletu, mięśni oraz innych tkanek. Właśnie dlatego jest zalecanym źródłem białka i minerałów dla kobiet w ciąży i karmiących matek, które mają zwiększone zapotrzebowanie na te składniki.
Unikalna kombinacja kultur bakterii
Bakteryjny zakwas do sera składa się z kombinacji homofermentacyjnych (Lactococcus lactis ssp. Lactis, Lactococcus lactis ssp.. Cremoris) , heterofermentujących (Lactococcus lactis ssp.. Diacetylactis) i mezofilnych paciorkowców mlekowych (Streptococcus salivarius ssp. Thermophilus). Ta mieszanina kultur ma dużą aktywność do wytwarzania kwasu i tworzy duże ilości diacetylu i acetoiny, dwutlenku węgla, lotnych kwasów tłuszczowych. Streptococcus salivarius ssp. thermophilus przyspiesza proces fermentacji mleka. Produkt końcowy uzyskany przy pomocy tego zakwasu ma wyraźny smak i zapach fermentowanego mleka.
Twaróg Vivo polecany jest dla:
- kobiet w ciąży i karmiących,
- osób uprawiających sport, lub mających zwiększony wysiłek fizyczny,
- osób w każdym wieku, w codziennej diecie,
- dzieci od 6 miesiąca życia,
- dla dzieci i młodzieży w wieku 1-18 lat,
- seniorów,
- osób po kontuzji, złamaniach,
Jak zrobić twaróg domowy?
- 2 litry mleka należy podgrzać w łaźni wodnej do temperatury 37-40 C.
- Buteleczkę zawierającą sproszkowaną zakwaskę TWARÓG wypełnić do połowy wodą lub mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić zakrętkę i wstrząsać aż do rozpuszczenia się proszku.
- Wlać zawartość buteleczki do podgrzanego mleka, dokładnie wymieszać i pozostawić w spokoju (nie mieszać) na 8-10 godzin w ciepłym miejscu, owinąć naczynie kocem, ręcznikiem itp.
- Kiedy utworzy się skrzep (mleko zgęstnieje) naczynie z ukwaszonym mlekiem umieścić w garnku z wodą (łaźnia wodna). Wodę w garnku należy doprowadzić prawie do wrzenia i natychmiast zdjąć garnek z płyty grzejnej. Temperatura w naczyniu z ukwaszonym mlekiem powinna wynosić 65-70 st. C ( można to sprawdzić termometrem ).
- Po zdjęciu z płyty grzejnej pozostawić w spokoju na 30 – 40 minut, aby nastąpiło oddzielenie się serwatki.
- Następnie mieszaninę warto ochłodzić (np. wkładając garnek z mlekiem do garnka z zimną wodą) i przelać na gazę lub do woreczka i podwiesić, aby nastąpiło odsączenie skrzepu od serwatki.
Gotowy twaróg można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Uwaga!
Wszystkie naczynia i łyżki przed użyciem należy sparzyć wrzątkiem.
|