Teraz każdy w warunkach domowych może przygotować samodzielnie tradycyjny, niskokaloryczny i probiotyczny Kefir lub Jogurt Domowy, nie zawierający żadnych sztucznych dodatków, konserwantów, mleka w proszku czy utrwalaczy. Do zrobienia kefiru potrzebujemy tylko odpowiednich szczepów bakterii, które oferujemy Państwu na tej aukcji.
- Oferowany na tej aukcji Kefir Domowy zawiera probiotyczne szczepy bakterii i grzybki kefirowe (zawierające drożdże kefirowe i Leuconostoc subsp.), Lactococcus lactis subsp., Streprococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus.
- Ma wspaniały orzeźwiający i lekko musujący smak, którego nie zaznacie Państwo jedząc kefiry sklepowe.
- Przygotowanie kefiru domowego zajmuje kilka minut i nie wymaga żadnego dodatkowego urządzenia.
- Kefir znany jest od wieków, a w krajach Kaukazu zwany jest "napojem stulatków", ze względu na swoje prozdrowotne właściwości.
- Kefir Domowy nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, jest tak zdrowy jak składniki, które użyjecie Państwo do jego przygotowania.
Jak przygotować Kefir Domowy?
- KROK 1. Przygotuj 2 litry mleka pasteryzowanego (jeżeli masz mleko niepasteryzowane od rolnika, zagotuj je aby pozbyć się naturalnych bakterii mlekowych, które mogłyby uniemożliwić namnożenie się bakteriom kefirowym).
- KROK 2. Mleko wystaw poza lodówką aż osiągnie temperaturę pokojową (20-24 stopnie C.).
- KROK 3. Mleko wlej do garnka, otwórz saszetkę i wsyp jej zawartość do mleka. Całość dokładnie wymieszaj.
- KROK 4. Garnek szczelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 14-20 godzin (np. przy kaloryferze).
- KROK 5. Po ścięciu się mleka wstaw garnek do lodówki, aby schłodzić kefir. Po schłodzeniu rozkoszuj się smakiem kefiru do 7 dni.
UWAGA
Oferowane na tej aukcji saszetki z kulturami bakterii można wykorzystać także do przygotowania Jogurtu Domowego. Aby przygotować jogurt należy przygotować 2 litry mleka pasteryzowanego, a następnie:
jeden litr mleka zagotować, a drugi litr mleka schłodzić w lodówce. Po zagotowaniu mleka należy wlać mleko zimne do ciepłego i wymieszać. Powstanie w ten sposób temperatura 40-45 stopni Celsiusza. Do tak przygotowanego mleka wsypujemy zawartość saszetki, dokładnie mieszamy, przykrywamy szczelnie naczynie i owijamy izolacją (np. ręcznikiem czy kocem). Odstawiamy w ten sposób przykryte naczynie na 6-10 godzin w ciepłe miejsce, np. pod kaloryfer. Po tym czasie zetnie nam się Jogurt Domowy, który po wstawieniu do lodówki dodatkowo zgęstnieje po kilku godzinach. Tak przygotowany jogurt można spożywać do 7 dni.
Przedmiotem niniejszej aukcji są zestawy bakterii do samodzielnego przygotowania probiotycznego Kefiru Domowego. Termin ważności aktualnej partii: listopad 2014
Zestaw 5 saszetek
Saszetki z serii Vital - kefir probiotyczny.: grzybki kefirowe (zawierające drożdże kefirowe i Leuconostoc subsp.), Lactococcus lactis subsp., Streprococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus do samodzielnej produkcji kefiru probiotycznego. Producent Danisco Sp. z o. o., data ważności: 18 miesięcy od daty produkcji.
1 saszetka = 2 litry kefiru/jogurtu
5 saszetek = 10 litrów kefiru/jogurtu
1 litr kefiru/jogurtu tylko = 3,10 zł
Normalna cena za zestaw 5 saszetek: 39 zł
Cena PROMOCYJNA: 31 zł
Ewentualne pytania proszę kierować na [zasłonięte]@jogurt-domowy.pl
Rachunek bankowy: mBank:
17 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 663850
Wysyłka: tylko w kopercie termicznej, listem priorytetowym. Koszt wysyłki przy płatności na konto: 5,50 zł. Przesyłka za pobraniem: 13,45 zł. Wybór jednej z tych opcji oznacza udzielenie jednorazowego pełnomocnictwa na zawarcie umowy o świadczenie usługi z Pocztą Polską (usługa przesyłki za kwotę 5,50 zł lub 13,45 zł), w celu przesłania za jej pośrednictwem zakupionego towaru.