Tytuł |
Znakowanie mięsa i przetworów mięsnych |
Autor |
Angelika Płóciennik-Ociepka, Lena Wardenga |
Wydawca |
ELAMED |
Rok wydania |
2007 |
Liczba stron |
239 |
Wymiary |
145 x 210 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-83-[zasłonięte]162-1-7 |
Rekomendacja Związku Polskie Mięso
Z
ogromną radością przyjęliśmy informacje nt. planów Magazynu Przemysłu
Mięsnego stworzenia poradnika dotyczącego znakowania produktów pochodzenia
zwierzęcego. Od lat współpracujemy z Głównym Inspektoratem Weterynarii w
ramach kontroli w zakładach mięsnych i ciągle, pomimo upływu lat,
funkcjonowania konkretnych przepisów, natykamy się na problem dotyczący
właściwego znakowania mięsa. Wiemy też, że znakowanie jest wyjątkowo istotne
z punktu widzenia produkcji żywności. Dostrzegamy też potrzebę przypominania
przedsiębiorcom tych ważnych przepisów oraz uświadamiania ich na bieżąco o
wprowadzanych zmianach - jest to niezbędne by nie stracili kontrahentów, by
mogli pracować i rozwijać się. Wielką sztuką jest wykonanie świetnego
produktu czy zaoferowanie doskonałego mięsa swoim klientom - niestety bez
stosownego znakowania sztuka ta traci na wartości. Wszelkie wpadki
komentowane są na niekorzyść całego sektora a przede wszystkim szkodzą
przedsiębiorcy, który traci w oczach partnerów i konsumentów. Wierzymy, że
dostępność przepisów oraz ich interpretacji w podręcznych materiałach
stanowi klucz do wspierania przedsiębiorców w ich dążeniach. Dlatego
cieszymy się, że możemy wspierać MPM w tworzeniu poradnika oraz polecać go
jego czytelnikom - przede wszystkim producentom, ale też odbiorcom mięsa,
którzy dzięki temu zyskają ważną w tej branży wiedzę. Jesteśmy pewni, że
tematyka poradnika zainteresuje wszystkich przedsiębiorców z sektora
mięsnego, że znajdą oni w nim to, co dla nich jest najważniejsze oraz, że
będą po niego sięgać możliwie najczęściej by swobodnie poruszać się po
przepisach znakowania produktów pochodzenia zwierzęcego.
Witold Choiński, Prezes Związku Polskie Mięso
Rekomendacja Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP Branża mięsna boryka
się z wieloma problemami związanymi z dostosowaniem się zakładów do unijnych
przepisów. Jednym z takich problemów jest znakowanie żywności. Unia
Europejska oraz Polska wprowadziły szereg przepisów związanych z tym
tematem, lecz do tej pory nie został wydany poradnik dotyczący w/w problemu.
Dlatego z dużym zainteresowaniem przyjęliśmy informację, że Magazyn
Przemysłu Mięsnego ma zamiar przygotować książkę poruszającą problem
znakowania żywności pochodzenia zwierzęcego. Tematyka tego poradnika na
pewno zainteresuje każdego przetwórcę, ponieważ będzie on mógł znaleźć w
niej zebrane w jednym miejscu przepisy unijne oraz polskie regulacje prawne
dotyczące produktów pochodzenia zwierzęcego. Oprócz przepisów prawa została
w poradniku przedstawiona problematyka związana z kontrolą przedsiębiorców
branży mięsnej, a zwłaszcza kompetencje poszczególnych organów kontrolnych.
Forma, w jakiej przedstawione są informacje jest przystępna, umożliwiająca
pełne zrozumienie przedstawionych problemów. Zebranie w jednym miejscu
ważnych dla branży mięsnej informacji znacznie ułatwi funkcjonowanie
zakładu. Poradnik ten powinien stanowić jedną z czołowych i niezbędnych
pozycji w bibliotece każdego zakładu mięsnego, w szczególności polecamy go
Członkom Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, którzy wykazywali duże
zainteresowanie możliwością usystematyzowania przepisów dotyczących
znakowania.
Zbigniew Nowak, Prezes SRW RP
Spis
treści
Wprowadzenie
Rozdział I
PAKIET HIGIENICZNY
Przepisy ogólne prawa żywnościowego Higiena środków spożywczych
Rozdział II
PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO Uwarunkowania Ustawy o
produktach pochodzenia zwierzęcego
Wymagania weterynaryjne dla produktów pochodzenia zwierzęcego
Wymagania weterynaryjne
-
Znakowanie mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych w zakresie
wymagań weterynaryjnych
-
Wymagania weterynaryjne przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń,
owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku
-
Znakowanie umieszczanego na rynku mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i
domowych zwierząt jednokopytnych, w zakresie wymagań weterynaryjnych
-
Wymagania weterynaryjne w zakresie sposobu znakowania mięsa drobiowego
Rozdział III
PODSTAWOWE ZAGADNIENIA Z ZAKRESU WYMAGAŃ ZDROWOTNYCH I ZNAKOWANIA
ŻYWNOŚCI Znakowanie żywności
Znakowanie środków spożywczych
Rozdział IV
TOWARY PACZKOWANE I ODPADY OPAKOWANIOWE
Towary paczkowane
Odpady opakowaniowe
Rozdział V
ORGANY KONTROLNE
Inspekcja Weterynaryjna
Państwowa Inspekcja Sanitarna
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Inspekcja Handlowa
Słownik pojęć prawa żywnościowego
Wykaz wykorzystanych aktów prawnych