Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Znakowanie mięsa i przetworów mięsnych

01-05-2014, 23:27
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 19.90 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 4174295529
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 4   
Koniec: 01-05-2014 23:02:41

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze aukcje | Napisz do nas | O nas | Koszt wysyłki | Kontakt

Kontakt

E-mail: [zasłonięte]@agroswiat.pl

Telefony:

22[zasłonięte]226-67

512-[zasłonięte]-991

[zasłonięte]500-4567

Fax.: 22[zasłonięte]434-60
Formy płatności

Tradycyjny przelew na konto

Płacę z Allegro

Płatność przy odbiorze

Książki wysyłamy:

Pocztą Polską

Kurierem Opek

Nasze konta:

721[zasłonięte]200400[zasłonięte]20239[zasłonięte]364


501[zasłonięte]555811[zasłonięte]51500[zasłonięte]071

Koszt wysyłki

Bez względu na ilość zamówionych tytułów koszt wysyłki doliczany jest jednokrotnie i zależy od wagi książek.
Tytuł Znakowanie mięsa i przetworów mięsnych
Autor Angelika Płóciennik-Ociepka, Lena Wardenga
Wydawca ELAMED
Rok wydania 2007
Liczba stron 239
Wymiary 145 x 210 mm
Okładka miękka
ISBN 978-83-[zasłonięte]162-1-7

 

 

Rekomendacja Związku Polskie Mięso

Z ogromną radością przyjęliśmy informacje nt. planów Magazynu Przemysłu Mięsnego stworzenia poradnika dotyczącego znakowania produktów pochodzenia zwierzęcego. Od lat współpracujemy z Głównym Inspektoratem Weterynarii w ramach kontroli w zakładach mięsnych i ciągle, pomimo upływu lat, funkcjonowania konkretnych przepisów, natykamy się na problem dotyczący właściwego znakowania mięsa. Wiemy też, że znakowanie jest wyjątkowo istotne z punktu widzenia produkcji żywności. Dostrzegamy też potrzebę przypominania przedsiębiorcom tych ważnych przepisów oraz uświadamiania ich na bieżąco o wprowadzanych zmianach - jest to niezbędne by nie stracili kontrahentów, by mogli pracować i rozwijać się. Wielką sztuką jest wykonanie świetnego produktu czy zaoferowanie doskonałego mięsa swoim klientom - niestety bez stosownego znakowania sztuka ta traci na wartości. Wszelkie wpadki komentowane są na niekorzyść całego sektora a przede wszystkim szkodzą przedsiębiorcy, który traci w oczach partnerów i konsumentów. Wierzymy, że dostępność przepisów oraz ich interpretacji w podręcznych materiałach stanowi klucz do wspierania przedsiębiorców w ich dążeniach. Dlatego cieszymy się, że możemy wspierać MPM w tworzeniu poradnika oraz polecać go jego czytelnikom - przede wszystkim producentom, ale też odbiorcom mięsa, którzy dzięki temu zyskają ważną w tej branży wiedzę. Jesteśmy pewni, że tematyka poradnika zainteresuje wszystkich przedsiębiorców z sektora mięsnego, że znajdą oni w nim to, co dla nich jest najważniejsze oraz, że będą po niego sięgać możliwie najczęściej by swobodnie poruszać się po przepisach znakowania produktów pochodzenia zwierzęcego.

Witold Choiński, Prezes Związku Polskie Mięso

 
 

 

Rekomendacja Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP Branża mięsna boryka się z wieloma problemami związanymi z dostosowaniem się zakładów do unijnych przepisów. Jednym z takich problemów jest znakowanie żywności. Unia Europejska oraz Polska wprowadziły szereg przepisów związanych z tym tematem, lecz do tej pory nie został wydany poradnik dotyczący w/w problemu. Dlatego z dużym zainteresowaniem przyjęliśmy informację, że Magazyn Przemysłu Mięsnego ma zamiar przygotować książkę poruszającą problem znakowania żywności pochodzenia zwierzęcego. Tematyka tego poradnika na pewno zainteresuje każdego przetwórcę, ponieważ będzie on mógł znaleźć w niej zebrane w jednym miejscu przepisy unijne oraz polskie regulacje prawne dotyczące produktów pochodzenia zwierzęcego. Oprócz przepisów prawa została w poradniku przedstawiona problematyka związana z kontrolą przedsiębiorców branży mięsnej, a zwłaszcza kompetencje poszczególnych organów kontrolnych. Forma, w jakiej przedstawione są informacje jest przystępna, umożliwiająca pełne zrozumienie przedstawionych problemów. Zebranie w jednym miejscu ważnych dla branży mięsnej informacji znacznie ułatwi funkcjonowanie zakładu. Poradnik ten powinien stanowić jedną z czołowych i niezbędnych pozycji w bibliotece każdego zakładu mięsnego, w szczególności polecamy go Członkom Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, którzy wykazywali duże zainteresowanie możliwością usystematyzowania przepisów dotyczących znakowania.

Zbigniew Nowak, Prezes SRW RP

Spis treści

Wprowadzenie
Rozdział I
PAKIET HIGIENICZNY
Przepisy ogólne prawa żywnościowego Higiena środków spożywczych
Rozdział II
PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO Uwarunkowania Ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego
Wymagania weterynaryjne dla produktów pochodzenia zwierzęcego
Wymagania weterynaryjne

  1. Znakowanie mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych w zakresie wymagań weterynaryjnych
  2. Wymagania weterynaryjne przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku
  3. Znakowanie umieszczanego na rynku mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych, w zakresie wymagań weterynaryjnych
  4. Wymagania weterynaryjne w zakresie sposobu znakowania mięsa drobiowego

Rozdział III
PODSTAWOWE ZAGADNIENIA Z ZAKRESU WYMAGAŃ ZDROWOTNYCH I ZNAKOWANIA ŻYWNOŚCI Znakowanie żywności
Znakowanie środków spożywczych
Rozdział IV
TOWARY PACZKOWANE I ODPADY OPAKOWANIOWE
Towary paczkowane
Odpady opakowaniowe
Rozdział V
ORGANY KONTROLNE
Inspekcja Weterynaryjna
Państwowa Inspekcja Sanitarna
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Inspekcja Handlowa
Słownik pojęć prawa żywnościowego
Wykaz wykorzystanych aktów prawnych

 

tem_hod
Dziękujemy za odwiedzenie naszych aukcji!