Spis treści
Wykaz skrótów
. . . . . . . 7
1. Wstęp
. . . . . . . . . . 9
1.1. Ogólna charakterystyka
fenolu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . 9
1.2. Toksyczność fenolu . . .
. . . . . . . . . . . .
. . . . . . . 9
1.3. Rozkład fenolu przez
bakterie w warunkach tlenowych . . . . . . 0
1.4. Bakteryjne kwasy
tłuszczowe . . . . . . . .. . . . . . . .
. . . . . . 12
1.5. Kwasy tłuszczowe jako
biomarkery . . . . . . . . . . . .
. . . . 14
1.6. Wpływ związków
aromatycznych na błony bakteryjne . . . . . . .
1.7. Mechanizmy regulacji
płynności błony bakterii w obecności związków aromatycznych . . . .
. . . 16
1.8. Rozkład związków
aromatycznych w glebie . . . . . . . . . . . . . . . .
. . 17
1.9. Bioaugmentacja a rozkład
związków aromatycznych w glebie . .. . . . . . . . 19
1.10. FAMEs w badaniach
środowiskowych . . . . . . . . . . . . . .
. . . 21
2. Cel pracy
. . . . . . . . . 23
3. Materiały i metody
. . . . . 24
3.1. Szczepy bakteryjne . . .
. . . . .
. . . . . . . . 24
3.2. Gleby . . . . . . . . . .
. . . .
. . . . . . . . . . .
24
3.3. Wprowadzanie bakterii do
gleb . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . 25
3.4. Metody analityczne . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . 25
3.4.1. Ekstrakcja i oznaczanie
fenolu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . 25
3.4.2. Oznaczanie zawartości
materii organicznej, węgla organicznego, wilgotności, frakcji
kwasów
próchnicowych i pH . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . 25
3.5. Analizy mikrobiologiczne
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . 25
3.5.1. Oznaczanie liczebności
bakterii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . 25
3.5.2. Izolacja i
identyfikacja kwasów tłuszczowych z komórek bakterii oraz z gleby .
. . . . . . . 28
3.6. Analiza statystyczna . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . 28
4. Wyniki badań
. . . . . . . . . . . . .4.1.
Wprowadzenie bakterii do gleb sterylnych . . . . . . . . .
. . . . 29
4.1.1. Rozkład fenolu w
glebach przez szczep
Pseudomonas vesicularis
. . . . . . . . . . . . .
29
4.1.2. Przeżywalność
szczepu
Pseudomonas vesicularis
po wprowadzeniu do gleb . . .
. . . . . . 29
4.1.3. Zawartość materii
organicznej, węgla organicznego, frakcji kwasów próchnicowych oraz
pH
w glebach z wprowadzonym
szczepem
Pseudomonas vesicularis
. . . . . . . . . . . . . .
31
4.1.4. Analiza kwasów
tłuszczowych szczepu
Pseudomonas vesicularis
w czasie rozkładu
fenolu
w glebach . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . 33
4.1.5. Rozkład fenolu w
glebach przez szczep
Pseudomonas
sp. JS150 . . . . . . . . . .
. . . . 40
4.1.6. Przeżywalność
szczepu
Pseudomonas
sp. JS150 po wprowadzeniu do
gleb . . . . . . . . . 44
4.1.7. Zawartość materii
organicznej, węgla organicznego, frakcji kwasów próchnicowych oraz
pH
w glebach z wprowadzonym
szczepem
Pseudomonas
sp. JS150 . . . . . . . . . .
. . . . 44