Pnąca bylina o właściwościach leczniczych, nazywana pięciolistnym żeńszeniem. ziołem nieśmiertelności i długowieczności. Częściami użytkowymi rośliny są liście i młode pędy, które zawierają wiele niezbędnych dla zdrowia witamin i mikroelementów, m.in. selen, magnez, cynk, wapń, żelazo, potas, mangan, fosfor. Literatura podaje, że roślina zwiera dużo antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, zapobiegają uszkodzeniu DNA i opóźniają fizyczny proces starzenia się. Substancje zawarte w roślinie wspomagają leczenie miażdżycy, chorób wątroby i stanów zapalnych, obniżają poziom złych cholesteroli, oczyszczają organizm z toksyn i normują funkcjonowanie organów wewnętrznych. Regularnie stosowana uspokaja i wycisza, zapewnia głęboki i relaksujący sen, przywraca równowagę emocjonalną, usprawnia funkcjonowanie mózgu – poprawia pamięć i zdolność koncentracji. Świeże i suszone liście wykorzystuje się do przygotowania naparów ziołowych (można również dodawać do herbat owocowych) lub do sałatek. Liście i pędy można pozyskiwać przez cały okres wzrostu. Roślinę najlepiej uprawiać w żyznej ziemi, na miejscach dobrze oświetlonych, ale niezbyt silnie nasłonecznionych. Wytrzymuje mrozy do -15°C, dlatego w gruncie może być uprawiana w cieplejszych rejonach kraju i starannie okrywana przed zimą. Może rosnąć w pojemnikach – latem na balkonie lub tarasie, a zimą w chłodnym, ale nie mroźnym miejscu. Przez cały rok może być uprawiana w pomieszczeniu, np. kuchni.
Cięcie: jest byliną, dlatego wczesną wiosną wszystkie pędy roślin uprawianych w gruncie trzeba przyciąć tuż nad ziemią.
Przykładowe zdjęcie oferowanej rośliny w pełni sezonu wegetacyjnego
| Parametry produktu |
|
typ rośliny
| pnącze |
wielkość pojemnika | C2 (2 l)
|
wysokość rośliny | nisko przycięta
|
waga do wysyłki | 2,00 kg |