Zioła prowansalskie to mieszanka ziół z Prowansji, która świetnie zastąpi wiele przypraw naraz. Nazwa mieszanki pochodzi od regionu we Francji – Prowansji, znanej z wielkich zasobów aromatycznych ziół. Połączenie kilku przypraw ze sobą zaowocowało powstaniem wspaniałej kompozycji ziołowej o niepowtarzalnym smaku i zapachu.
Najczęściej w skład mieszanki ziołowej wchodzą takie zioła jak: - Rozmaryn – ma silny sosnowy zapach i korzenny, nieco gorzkawy smak. Pobudza apetyt. Idealny do pieczenia mięs, np. baraniny, oraz do marynat.
- Tymianek – przyjemne, pachnące zioło o lekko gorzkawym smaku. Jego listki utrwalają aromat mieszanki. Najlepszy do ciemnych mięs.
- Cząber – ma korzenny, lekko gorzki smak i aromatyczny zapach. Łagodzi mieszankę. Sam świetnie pasuje szczególnie do potraw z fasoli.
- Bazylia – ma korzenno-balsamiczny zapach oraz pieprzno-cytrynowy smak. Orzeźwia mieszankę. Podkreśla smak sałatek i świeżych warzyw.
- Lebiodka (oregano) – to dziki majeranek o intensywnym zapachu i gorzkawym, korzennym smaku. Po ususzeniu zachowuje swój mocny „śródziemnomorski” aromat.
Czasami dodaje się także lawendy. Podstawowy składnik ziół prowansalskich stanowi tymianek. Te zioła kuchenne można kupić w sklepie albo zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy tylko połączyć ze sobą kilka przypraw, niektóre dodatkowo rozdrobnić i zioła prowansalskie własnej roboty gotowe. Tą mieszankę przypraw stosuje się do sosów, zup, sałatek, twarogu, jaj, przy przygotowywaniu pieczeni, mięs mielonych, potraw grillowanych oraz potraw z ryb i drobiu.
Zioła prowansalskie polecane są osobom z problemami żołądkowymi, ponieważ pobudzają trawienie. Stosuje się je chętnie do potraw tłustych, wysokokalorycznych i ciężkostrawnych.
W naszej ofercie 50 g mieszanki ziół prowansalskich. |