ROZMARYN LEKARSKI
(Rosmarinus officinalis)
Aromatyczna, wieloletnia roślina silnie krzewiąca się, dorastająca do 80-150 cm. Bladoniebieskie kwiaty zebrane w kłosy błyszczą w półmroku. Dawniej wierzono, że zapewnia szczęście i radość - nie powinno więc go zabraknąć w żadnym domu.
Uprawia się go najczęściej w doniczce. Ma sztywne, ostre, żywiczne, podobne do igiełek liście, które zawierają olejek kamforowy. Młode liście i końcówki pędów o charakterystycznym korzennym zapachu dodaje się do tłustych mięs, kiełbasy, kotletów, farszów, pasztetów, gdyż ułatwia trawienie tłuszczu ( przyprawia się gotowe potrawy). Gałązkami świeżego rozmarynu aromatyzuje się oleje i octy. Napar z suszonych liści pobudza czynności wydzielnicze żołądka, poprawia trawienie, ma właściwości żółciopędne i moczopędne, działa wzmacniająco, podnosi sprawność fizyczną. Jest cennym lekiem roślinnym w zaburzeniach krążenia obwodowego oraz przy starczych zmianach w sercu.
Najlepiej rośnie na glebie średniozwięzłej w miejscu słonecznym. Nie jest odporny na silne mrozy. Wskazane jest wykopywanie roślin póżną jesienią i umieszczenie w chłodnym, jasnym pomieszczeniu.
W ofercie ukorzeniona sadzonka o wysokości ok. 20cm.