Zioła Mnicha wspomagające perystaltykę jelit składają się z odpowiednich składników roślinnych, które wpływają osłaniająco na przewód pokarmowy, nawilżają go i wykazują delikatne przeczyszczające działanie. Herbatki tej nie powinno zabraknąć w codziennej diecie.
Czarny bez (Sambucus nigra) od dawna wykorzystywany jest jako środek przeczyszczający w medycynie ludowej. Owoce mają łagodne działanie napotne, moczopędne i przeczyszczające oraz odtruwające (polecane są nawet osobom starszym). Usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Mają także działanie przeciwbólowe. Napar wypijany najlepiej po jedzeniu wykazuje właściwości ułatwiające wypróżnienie.
Len zwyczajny (Linum usitatissimum) jego działanie poprawiające perystaltykę jelit związane jest z dużą zawartością błonnika oraz śluzu w nasionach lnu. Substancje te wchodzą w kontakt z wodą i silnie pęcznieją pochłaniając spore ilości wody. Spożywane napęczniałe wodą nasiona lnu i ich odwar nawilżają organizm od środka, działają osłaniająco na przewód pokarmowy, błonę śluzową żołądka (uszkodzoną kwasami lub niektórymi lekami), a przede wszystkim uzupełniają zapasy wody w stolcu tworzącym się w jelicie grubym. Powoduje to ułatwienie wypróżnienia. Dlatego napar z nasion lnu już w tradycyjnej medycynie oraz przez naukowców, polecany jest jako środek łagodzący zaparcia.
Mięta pieprzowa (Mentha piperita) to szybka pomoc w dokuczliwych problemach. Picie mięty zaleca się w przypadku zaburzeń trawiennych z bólem brzucha i wzdęciami, jak również w przypadku chorób wątroby i dróg żółciowych.
SKŁAD:
czarny bez 3g, nasiona lnu 1,5g, ziele mięty 1,g