Opis książki: Jest to pierwsza książka o mojej kuchni i moich doświadczeniach z ziołami. Przyda się każdemu, kto zechce poświęcić temu trochę czasu. Proszę nie zapominać, że zioła prócz smaku i dobrotliwego wpływu na nasz organizm mogą dostarczyć nie lada przyjemności i relaksu przy ich uprawie. Radzę spróbować, koszt tej próby niewielki, a radość duża!Biruta Markuza ukończyła Akademię Sztuk Pięknych na wydziale malarstwa u prof. Aleksandra Kobzdeja. Po ukończeniu studiów pracowała jako scenograf przy produkcji filmów fabularnych m.in. Wojciecha Hasa, Tadeusza Konwickiego, Janusza Nasfetera, Jerzego Skolimowskiego. W przerwach między kontraktami relaksowała się w wiejskim domu, hodując w ogródku zioła przyprawowe. Wiedzę na temat przypraw z całego świata zdobywała podczas podróży zagranicznych i dłuższych pobytów na Antypodach, w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Po powrocie z Ameryki rozpoczęła pracę w dziale graficznym miesięcznika "Magazyn Rodzinny", potem jako kierownik działu poradnictwa. Przez 5 lat rysowała rośliny do wydawnictw naukowych, przez semestr wykładała perspektywę na wydziale architektury Uniwersytetu w Lae. Obecnie mieszka w Warszawie, maluje, pisze książki i artykuły o tematyce kulinarnej, tłumaczy z języka litewskiego i angielskiego.
|