Opis produktu
Wina ziołowe powstają w wyniku dodania do wina (w różnym stadium jego powstawania) alkoholowych wyciągów ziołowo-korzennych.
Wina aromatyzowane można uzyskać następującymi metodami:
1.dodając kompozycję ziół bezpośrednio do fermentującego nastawu,
2.dolewając esencję ziołową przygotowaną w 0,5–1 l młodego wina, przed leżakowaniem.
3.zalewając wstępnie zestaw ziół wodą o temp. 70°C, a następnie dodając spirytus tak by w mieszaninie uzyskać 40%-50% roztwór alkoholu (w tym stężeniu najlepiej ekstrahują się aromaty).
Mieszanki pakowane są po 7g, porcja taka wystarcza na 10-15 l bazy do przygotowania wermutu.
Użytkowanie:
Wina ziołowe po dodaniu esencji powinny leżakować przynajmniej miesiąc. Korzystnie na smak, aromat i stabilność wina wpłynie kilku lub kilkunastodniowe wychłodzenie wina w temperaturze 3 - 6?C.
UWAGA:
Najbardziej wskazane jest jednak przygotowanie esencji z ziół przed dodaniem ich do wina. Zapobiega to powstaniu ewentualnych niekorzystnych zmian barwy, która może nastąpić pod wpływem niektórych ziół.