Opis:
Bazylia pospolita jest rośliną jednoroczną osiągającą wysokość do 50 cm, o rozgałęzionej i dość kruchej łodydze. Roślina pochodzi z Azji ale w europie uprawnia jest już od XVI wieku. Liście błyszczące, jasnozielone, ogonkowe osiągają wielkość do 5 centymetrów. Spodnia cześć liścia wyposażona jest w gruczoły wydzielające charakterystyczne olejki eteryczne. Kwiaty zebrane po sześć w nibyokółki, zazwyczaj koloru żółtawego lub czerwonawego wytwarzają bardzo dużo nektaru. Po przekwitnięciu pojawiają się niebiesko brązowe niełupki, które są owocami bazylii.
Uprawa:
Uprawa Bazyli jest dość prosta. Roślina wymaga dobrze przepuszczalną żyzną glebę, najlepiej próchnicą i dość ciepłą. Stanowisko słoneczne z dużą ilością światła. Bazylia jest doskonałą rośliną do uprawy doniczkowej. Bazylia doniczkowa może być uprawiana na tarasach, parapetach i balkonach. Nasiona wysiewamy wczesną wiosną, rozsadę przesadzamy na miejsce docelowe w maju. Można wysiać nasiona bezpośrednio do gruntu ale siewki wymagają pikowania (wysiew do gruntu możliwy jest dopiero gdy temperatura w nocy zacznie przekraczać 10 ⁰C). Należy przycinać wierzchołki pędów, wówczas roślina bardziej się krzewi i rozrasta. Bazylia pospolita odstrasza mączilka, mszyce---zwalczanie-mszyc-id34.html"> mszyce oraz muszki owocówki.
Zastosowanie:
Doskonała roślina do ogrodów ziołowych oraz do uprawy w skrzynkach balkonowych, doniczkach i na parapety.
Zbiór i Konserwacja:
Ziele na przyprawy zbiera się w okresie kwitnienia rośliny, za każdym razem pozostawimy kilka liści aby roślina mogła się odmłodzić. Zbioru dokonujemy w okresie od połowy czerwca do końca września, zazwyczaj trzykrotnie podczas jednego sezonu. Po zebraniu liście, kwiaty i młode pędy suszymy w temperaturze pokojowej w miejscach ciemnych i suchych.
Przyprawa i jej zastosowanie:
Bazylia wonna to jedna z najbardziej popularnych roślin przyprawowych. Ciężko sobie wyobrazić danie z pomidorami i makaronem bez Bazyli. W gastronomi wykorzystujemy głownie liście i kwiaty. Liście używamy w postaci świeżej lub po wysuszeniu i zmieleniu w postaci suszu. Świeże liście stosujemy m.in. sałatkach, sosach pomidorowych, do grzybów i dań z makaronem. Suszona bazylia wykorzystywana jest m.in. do pieczeni mięsnych, ryb, sosów kuchni włoskiej, zup, duszonych warzyw i pizzy. Przyprawa doskonale komponuje się z innymi ziołami takimi jak: szałwia, rozmaryn i estragon.
Właściwości i działanie lecznicze:
Bazylia właściwa ma korzystny wpływ na układ pokarmowy, poprawia trawienie pobudzając wytwarzanie soku żołądkowego. Roślina poprawia nastrój, dodaje sił oraz działa przeciwdepresyjnie.
Uwagi:
Bazylia uprawiana w ogrodzie jest wielokrotnie bardziej aromatyczna w porównaniu do pędzonej w szklarniach Bazyli doniczkowej dostępnej w sklepach spożywczych. Bazylia we Francji nazywana jest królewskim zielem.