Opis produktu: | LECZNICZY GRZYB ! Zimówka aksamitnotrzonowa ( Flammulina velutipes) jest jednym z najbardziej popularnych grzybów jadalnych w Chinach i Japonii. Polsce, rośnie kępkami od późnej jesieni do wiosny, zwłaszcza w czasie odwilży.W stanie naturalnym zimówka występuje na drewnie martwych lub zamierających drzew liściastych.Japońska nazwa zimówki to Enokitake. W polskim nazewnictwie występuje również jako płomiennica zimowa. Pojawia się od października do grudnia, a w czasie łagodnej zimy aż do marca, dlatego określana jest mianem grzyba zimowego. Kapelusz średnicy 15-70 mm, początkowo półkulisto-wypukły, później płaski, gładki, a na brzegu prążkowany. W czasie wilgotnej pogody śluzowaty. Trzon długości 50-100 mm i grubości 3-12 mm, cylindryczny, centralny, na szczycie żółtoczerwonawy albo miodowożółty. Miąsz biały albo kremowy, o łagodnym smaku i zapachu grzybowym. Zimówkę aksamitną uprawia się na drewnie, pniach drzew liściastych. Nadaja sie do tego takie gatunki jak: jesion, topola, wierzba, olsza, brzoza i inne. Możliwa jest również hodowla w pomieszczeniach zamkniętych ale trzeba o ile to możliwe zapewnić temperaturę poniżej 15ºC. Grzyby te nie wymagają do rozwoju dostępu światła. |
Uprawa: | Aby rozpocząć uprawę oprócz zakupionych grzybni na kołkach potrzebne będą pniak, kłoda, klocek z drzewa liściastego i folia lub worek do okrycia szczepionego drzewa. * Pniak, kłoda lub klocek z drzewa liściastego, składowanego nie dłużej niż trzy miesiące. Najlepiej sprawdzają się pniaki, które mają od 1 do 1,5 m długości a ich średnica mieści się w granicach od 8 do 25 cm. Jeśli pniak jest mocno przesuszony warto przez kilka dni zraszać go wodą lub zatopić w beczce z deszczówką na kilka dni. * Należy wywiercić w pniu otwory o średnicy co kołki i głębokości większej o 1 cm od ich długości oraz odstępach co 15 cm. Na jeden pień powinno przypadać ok 15-20 kołków. * W każdym z otworów umieszczamy kołki z grzybnią. Miejsce szczepienia trzeba zabezpieczyć, najlepiej za pomocą folii czy np. wosku. * Zaszczepione pniaki owijamy folią lub wkładamy do perforowanego worka na dnie którego jest niewielka ilość wody. Następnie umieszczamy je w ciemnym pomieszczeniu, gdzie temperatura waha się w granicach od 18 do 25 stopni C. * Gdy drewno jest już przerośnięte grzybnią, aby zaczęły pojawiać się zawiązki grzybów należy poddać go tzw „szokowi”, obniżenie temperatury przynajmniej o 5 stopni C. Możemy również drewniany pniak zanurzyć na kilka dni (1-3dni) w zimnej niechlorowanej wodzie. * Po tym czasie pniak możemy wystawić na zewnątrz, pamiętając, że należy chronić go przed wiatrem i bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Najkorzystniejsza temperatura w czasie tworzenia owocników to taka, która mieści się dla większości grzybni w przedziale od 10 do 20 stopni C, przy wilgotności ok. 85 proc. Dojrzałe grzyby powinny pojawić się w ciągu 10 dni od pojawienia się zawiązków. Plonowanie UZALEŻNIONE OD RODZAJU SZCZEPIONEGO GATUNKU DREWNA może trwać 4-8 lat, należy pamiętać, że między kolejnymi zbiorami wystąpią przerwy. |