Wszystkie istotne informacje, takie jak:
- regulamin aukcji -
- płatności -
- koszty przesyłki -
- dane firmy -
znajdziesz na stronie
O MNIE
Napary owocowe i ziołowe, herbaty białe kwitnące oraz kawy pakowane są w torebki jednowarstwowe z przezroczystej folii o grubości 40 mikro z kopertowanym dnem, pozostałe w trójwarstwowe torebki ozdobne w kolorze ciemnozielonym (gratis). Jeśli sobie życzysz inaczej - napisz (dopłata za torebki trójwarstwowe 0,40 zł/szt., poj. 100g i 250g).
|
|
Przedmiotem aukcji jest zielony rooibos
Magiczny Aloes - 50g.
Skład:
- zielony rooibos BIO (min. 74%),
- kawałki Aloesu (min. 3%),
- skórka pomarańczowa,
- kawałki papai i pomarańczy,
- trawa pomarańczowa,
- kwiatki nagietka i róży,
- aromat.
Aloes - ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Stosuje się go przy zmniejszonej odporności organizmu, częstych przeziębieniach oraz katarze. Aloes przyspiesza rekonwalescencję, pobudza pracę żołądka, wątroby i jelit (wspomaga niszczenie m.in. drożdżycy Candida Albicans), zapobiega nadmiernej fermentacji i nieznacznie zwiększa wydzielanie żółci. Regeneruje ponadto organizm, stymuluje prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów, poprawia przemianę materii (pobudza enzymy), przeczyszcza przy długotrwałych i nawrotowych zaparciach, nawilża skórę i błony śluzowe przewodu pokarmowego, pozwala zachować przez długie lata dobre zdrowie, siły witalne i młody wygląd, wzmacniając przy tym naturalne mechanizmy obronne organizmu i podwyższając jego biologiczną sprawność. Aloes może służyć jako znakomity środek na zaburzenia miesiączkowe, zgagę, zatrucia pokarmowe (wiąże toksyny), zatrucia metalami ciężkimi (np. pobyt w dużych miastach), migreny spowodowane zatruciem krwi, a także jako środek odżywczo-stymulujący i regulujący prawidłowe funkcje każdej tkanki naszego ciała. Zawiera antrachinony, ligniny oraz biostymulatory - substancje biorące udział w procesach regeneracji i metabolizmu, aminokwasy, witaminy A, C, E, B, kwas fliowy, niacynę i szeroki zestaw minerałów: wapń, potas, mangan, chrom i cynk. Dieta wzbogacona o aloes jest najbardziej cenionym, naturalnym i najzdrowszym sposobem na uzupełnienie zasobów organizmu. W medycynie leczy się nim przede wszystkim nieżyty żołądka i jelit, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, wrzody żołądka i dwunastnicy, a także dychawicę oskrzelową oraz miażdżycę.
Skórki pomarańczy stosuje się jako środek pobudzający apetyt oraz przy zaburzeniach trawienia.
Papaja - duża bylina, która dorasta do 10 m wysokości, a swoim wyglądem przypomina palmę. Jej owocami są tzw. jagody, które w zależności od gatunku i odmiany, różnią się kształtem i barwą. Mięsisty miąższ odznacza się miękkością, soczystością i słodkim smakiem. Papaję spośród owoców egzotycznych wyróżnia najniższa kaloryczność, gdyż 100 g owocu dostarcza tylko 13 kcal. Owoc ten charakteryzuje się dużą zawartością witaminy A i C oraz łatwo przyswajalnych cukrów. Wartość odżywczą papai podwyższa obecność enzymu, tzw. papainy, który ułatwia trawienie pokarmów białkowych.
Pomarańcza - to przede wszystkim niezastąpione źródło naturalnych witamin i minerałów. Jest szczególnie polecana osobom, które dotknęła infekcja dróg oddechowych lub grypa - działają bakteriobójczo i antywirusowo. Pomarańcza jest owocem o właściwościach silnie kwasotwórczych (stymuluje trawienie oraz łagodzi wzdęcia). Napar sporządzony z jej owocu uważa się za środek łagodzący bóle głowy, uspokajający palpitacje serca, a także obniżający gorączkę. Dzięki dużej zawartości witaminy C, pomaga naszemu układowi odpornościowemu w zwalczaniu wszelkich rodzajów infekcji.
Kwiat nagietka (Flos Calendulae) - surowiec leczniczy zawierający barwniki flawoniodowe, karotenoidy, olejek, gorycze, saponiny, substancje żywicowe, wit. C oraz sole mineralne z dużą zawartością magnezu. Wewnętrznie stosuje się go w nieżytach przewodu pokarmowego (ochrania błony śluzowe przewodu pokarmowego), bolesnym miesiączkowaniu, chorobach wątroby i w zaburzeniach wydzielania żółci. Związki zawarte w nagietku wzmacniają odporność organizmu, przyśpieszają gojenie się ran i oparzeń, niszczą niektóre paciorkowce i gronkowce, obniżają ciśnienie krwi, działają przeciwzapalnie, przeciwwrzodowo, a także antydepresyjnie i antynowotworowo.
Kwiat róży łagodzi stany zapalne gardła i jamy ustnej oraz nadaje naparowi przyjemny smak i aromat
Sposób zaparzania:
Wodą przegotowaną o temperaturze 96°C przez 5 minut
Ilość herbaty - 1 łyżeczka (około 3 g) na filiżankę - 11-13 gramów na 1 l wody.
Najlepiej stosować wodę źródlaną lub przefiltrowaną.
Herbatka Rooibos wytwarzana jest z południowoafrykańskiego czerwonokrzewu (Aspalathus linearis) uprawianego w RPA (góry Cedarberg). Znana jest również pod nazwa Redbush, Roibush, Rotbusz.
Herbata ta zawiera niewielkie ilości garbników, nie zawiera kofeiny. Jest odświeżającym napojem rano, wzmacniającym w ciągu dnia i odprężającym przed snem. Gasi pragnienie zarówno w upalne jak i chłodne dni. Igiełki czerwonokrzewu dają lekko czerwony napar o charakterystycznym smaku. Ponadto zielony niefermentowany Rooibos zawiera ogromne ilości minerałów i witamin, które nie znikają w procesie utleniania.
Właściwości:
- zawiera enzymy wiążące wolne rodniki (antyutleniacze) co spowalnia starzenie się organizmu;
- działa uspokajająco, pomaga w depresjach, nerwowości, problemach ze snem, bólach głowy;
- zawiera wiele witamin i minerałów, polecany dzieciom;
- pomaga w przypadku alergii (kataru siennego, astmy);
- działa antybakteryjnie, antywirusowo;
- pozytywnie wpływa na przepuszczalność naczyń krwionośnych, czyniąc je bardziej elastycznymi;
- pomaga przy bólach głowy;
- dzięki zawartości żelaza, potasu i wapnia pomaga przy niwelowaniu problemów związanych z żołądkiem i trawieniem;
- dostarcza organizmowi wapno, mangan a szczególnie fluor, który jest niezbędny w rozwoju, wzmacnianiu zębów i kości;
- zawiera cynk i magnez - konieczne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego;
- kompresy z naparu można stosować na zmęczone, opuchnięte i podkrążone oczy oraz na miejscowe podrażnienia skóry (mechaniczne, alergiczne, wirusowe, bakteryjne);
- pomaga w leczeniu trądziku młodzieńczego;
- wyrównuje poziom cukru we krwi;
- obniża poziom złego cholesterolu;
- łagodzi przebieg cukrzycy.
|