Tytuł | Zielonki – kluczowe ogniwo w gospodarce paszowej |
Autor | Wydanie specjalne magazynu Hodowcy Bydła |
Wydawca | Pro Agricola |
Rok wydania | 2011 |
Liczba stron | 153 |
Wymiary | 200 x 290 mm |
Okładka | miękka |
ISS1[zasłonięte]732-19N | 123[zasłonięte]78[zasłonięte]765 |
Użytki zielone - nowoczesne systemy wykorzystania łąk i pastwisk na cele paszowe
Możliwości produkcyjne użytków zielonych w Polsce 6
Na czym polega właściwy dobór gatunków traw na użytki zielone 10
Mieszanki motylkowato-trawiaste 16
Mowa-trawa czyli sianem się nie wykręcisz 23
Najczęstsze sposoby użytkowania łąk i pastwisk 26
Przydatność lucerny siewnej do mieszanek na pastwiska dla bydła 32
Dobre żywienie „startuje" już na polu! 35
Zabiegi pratotechniczne wpływające na plon i wartość pokarmową zielonek 38
Wapnowanie użytków zielonych 44
Niestandardowe metody renowacji użytków zielonych 48
Zioła na użytkach zielonych 55
Rośliny obniżające wartość pokarmową zielonek z użytków zielonych
Chwasty łąkowe i ich podział 60
Racjonalne użytkowanie pastwisk 64
Zielonki - najtańsza pasza w opasie bydła 69
Produkcja wysokiej jakości pasz z użytków zielonych 74
Produkcja zielonek w uprawie polowej
Kukurydza - wysokowydajna i uniwersalna roślina pastewna 83
Lucerna - atrakcyjna pasza dla bydła 91
Lucerna - wysokobiałkowa zielonka dla bydła 96
Festulolium - cenna trawa pastewna 101
Uprawa koniczyny czerwonej w monokulturze 103
Rutwica wschodnia alternatywna roślina pastewna 107
Ślazowiec pensylwański źródłem paszy dla zwierząt 110
Inne uwarunkowania decydujące o użyteczności paszowej zielonek
Bioaktywne składniki w zielonkach 115
Czynniki modyfikujące wartość pastewną zielonek 122
Gospodarka wodna na użytkach zielonych 127
Jak zmechanizować koszenie, przetrząsanie i zgrabianie zielonki? 132
Efektywność żywienia pastwiskowego w zależności od poziomu produkcji mleka 140
Zielonki w ekologicznej produkcji mleka i żywca wołowego 144