Zielona kawa santos ziarnista 250 g
Kawa zielona - prosto z Brazylii. Odmiana ta zawiera dużą zawartość kwasu chlorogenowego (GCA)
Gatunek: 100% Arabica
Zawartość kofeiny: Średnia ( 140 mg)
Co powiecie na to, aby pijąc codziennie poranną kawę, tracilibyście zbędne kilogramy jednocześnie chroniąc się przed wieloma chorobami i dodając sobie energii na cały dzień? Jest to możliwe, pod warunkiem, że ta kawa będzie zielona i będziecie ją pić codziennie.
Czym jest ta kawa? Zielona kawa to ziarna zwykłej kawy, których obróbka zakończyła się przed procesem palenia. W ziarnach tych nie zaszedł jeszcze proces pirolizy, dlatego tez nie posiadają one takiego smaku i aromatu. Jednak zawartość kofeiny nie zmienia się. Kawa taka rożni się od czarnej kolorem - jest dożo jaśniejsza. Stąd właśnie nazwa, gdyż niektóre odmiany kawy mają lekko zielony odcień. Niepalona, zielona kawa w smaku jest dożo łagodniejsza, bardziej kwaskowata i prawie całkowicie pozbawiony goryczki.
A dlaczego jest taka niezwykła? Otóż trochę przez przypadek okazało się, że zielona kawa zawiera bardzo dużo kwasu chlorogenowego (ACG), który jest fenolokwasem. Związek ten jest ważnym elementem metabolizmu roślin, a dodatkowo okazał się bardzo silnym antyutleniaczem. Ma też silne właściwości bakteriobójcze.
Jednak nie sam kwas chlorogenowy jest tutaj taki istotny. Jak odkryli azjatyccy naukowcy, znacznie ważniejsze były skutki jego połączenia z kofeiną. Połączenie kofeiny i kwasu chlorogenowego w zielonej kawie ma bardzo ciekawe działanie – obniżają dość znacząco stopień przyswajania cukru z pokarmu i zmniejszają możliwość magazynowania przyswojonego cukru w organizmie, a tym samym hamuje tworzenie się tkanki tłuszczowej. Dzięki systematycznemu spożywaniu takiej kawy możemy zmniejszyć zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie o około 15-30%. Tak duży rozrzut wynika z kilku różnych obserwacji, które wskazywały na różny stopień utraty tłuszczów. Generalnie jednak obserwacje te wykazały, że nastąpiło znaczące zmniejszenie zawartości tłuszczu w organizmie, w porównaniu z grupą kontrolną, która dostawała placebo.
Największe korzyści:
-
Zmniejszenie wagi ciała i rozmiarów
-
Obniżenie udziału tkanki tłuszczowej w organizmie
-
Doskonalsze kształty sylwetki
-
Redukcję objawów zmęczenia
-
Poprawę nastroju i ogólnej kondycji
-
Utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu
-
Zwiększenie aktywności przeciwutleniaczy
-
Przyspieszenie wydalania substancji szkodliwych
-
Wzmocnienie układu odpornościowego
-
Lepsze funkcjonowanie wątroby jako drogi detoksykacji organizmu
Sposób użycia
dwa sposoby:
- Zielone niezmielone ziarenka zalewamy gorącą wodą i czekamy, aż napar nabierze zielonkawego koloru. Pijemy kilka razy dziennie lub:
- Do filiżanki wsyp 10g (trzy łyżeczki) odpowiednio zmielonej wcześniej mieszanki kawy zielonej. Następnie zalej ją gorącą wodą (najlepiej o temp. 90°C). Poczekaj nie mniej niż 5 minut, a następnie wypij napar. Na dnie zostaną fusy kawy zielonej. Można wsypać do naparu słodzik lub łyżkę miodu w celu poprawienia smaku. Smak naparu jest w zasadzie neutralny, trochę cierpkawy bardzo przypominający smak zielonej herbaty.
Przeciwwskazania:
- produkt niezalecany dla: osób poniżej 16 roku życia, kobiet karmiących i kobiet w ciąży, osób z poważnymi chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycy oraz nie tolerujących kofeiny
Kraj Pochodzenia
|