Zielona Kawa
Kawa zielona mielona - prosto z Brazylii. Odmiana ta zawiera dużą zawartość kwasu chlorogenowego (GCA)
Gatunek: 100% Arabica
Zawartośd kofeiny: Średnia ( 140 mg)
Trzeba zaznaczyć, że oferowane przez nas kawy w postaci kawy zielonej mielonej są przetwarzane w temperaturze nie przekraczającej 50 stopni celcjusza – co ma znaczący wpływ na zawartość kwasu chlorogenowego. Zbyt wysoka temperatura podczas mielenia powoduje znaczną utratę kwasu chlorogenowego, co przekłada się na niższą jakośd produktu.
Co powiecie na to, aby pijąc codziennie poranną kawę, tracilibyście zbędne kilogramy jednocześnie chroniąc się przed wieloma chorobami i dodając sobie energii na cały dzień? Jest to możliwe, pod warunkiem, że ta kawa będzie zielona i będziecie ją pić codziennie.
Czym jest ta kawa? Zielona kawa to ziarna zwykłej kawy, których obróbka zakończyła się przed procesem palenia. W ziarnach tych nie zaszedł jeszcze proces pirolizy, dlatego tez nie posiadają one takiego smaku i aromatu. Jednak zawartość kofeiny nie zmienia się. Kawa taka rożni się od czarnej kolorem - jest dożo jaśniejsza. Stąd właśnie nazwa, gdyż niektóre odmiany kawy mają lekko zielony odcień. Niepalona, zielona kawa w smaku jest dożo łagodniejsza, bardziej kwaskowata i prawie całkowicie pozbawiony goryczki.
A dlaczego jest taka niezwykła? Otóż trochę przez przypadek okazało się, że zielona kawa zawiera bardzo dużo kwasu chlorogenowego (ACG), który jest fenolokwasem. Związek ten jest ważnym elementem metabolizmu roślin, a dodatkowo okazał się bardzo silnym antyutleniaczem. Ma też silne właściwości bakteriobójcze.
Jednak nie sam kwas chlorogenowy jest tutaj taki istotny. Jak odkryli azjatyccy naukowcy, znacznie ważniejsze były skutki jego połączenia z kofeiną. Połączenie kofeiny i kwasu chlorogenowego w zielonej kawie ma bardzo ciekawe działanie – obniżają dość znacząco stopień przyswajania cukru z pokarmu i zmniejszają możliwość magazynowania przyswojonego cukru w organizmie, a tym samym hamuje tworzenie się tkanki tłuszczowej. Dzięki systematycznemu spożywaniu takiej kawy możemy zmniejszyć zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie o około 15-30%. Tak duży rozrzut wynika z kilku różnych obserwacji, które wskazywały na różny stopień utraty tłuszczów. Generalnie jednak obserwacje te wykazały, że nastąpiło znaczące zmniejszenie zawartości tłuszczu w organizmie, w porównaniu z grupą kontrolną, która dostawała placebo.
Największe korzyści:
-
Zmniejszenie wagi ciała i rozmiarów
-
Obniżenie udziału tkanki tłuszczowej w organizmie
-
Doskonalsze kształty sylwetki
-
Redukcję objawów zmęczenia
-
Poprawę nastroju i ogólnej kondycji
-
Utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu
-
Zwiększenie aktywności przeciwutleniaczy
-
Przyspieszenie wydalania substancji szkodliwych
-
Wzmocnienie układu odpornościowego
-
Lepsze funkcjonowanie wątroby jako drogi detoksykacji organizmu
Sposób użycia
- dwa sposoby:
- Do filiżanki wsyp 10g (trzy łyżeczki) odpowiednio zmielonej wcześniej mieszanki kawy zielonej. Następnie zalej ją gorącą wodą (najlepiej o temp. 90°C). Poczekaj nie mniej niż 5 minut, a następnie wypij napar. Na dnie zostaną fusy kawy zielonej. Można wsypać do naparu słodzik lub łyżkę miodu w celu poprawienia smaku. Smak naparu jest w zasadzie neutralny, trochę cierpkawy bardzo przypominający smak zielonej herbaty.
Przeciwwskazania:
-
produkt niezalecany dla: osób poniżej 16 roku życia, kobiet karmiących i kobiet w ciąży, osób z poważnymi chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycy oraz nie tolerujących kofeiny
Kraj Pochodzenia
:
Opakowanie:
- zawiera 250g mielonej zielonej kawy santos.
Skład:
|
Opakowanie: 250g Więcej o produkcie Zielona Kawa Santos - mielona 250g – odchudzanie MTS:
Więcej o producencie:
Pomaga m.in na:
odchudzanie, cellulit, zmęczenie, cholesterol, układ pokarmowy, układ odpornościowy
Podstawowe składniki:
zielona kawa
|