Działanie:
Zielona kawa (nie palona) wspomaga proces odchudzania i pomaga zwalczyć cellulit. Reguluje tempo
przyswajania węglowodanów. Zawarty w niej kwas chlorogenowy (ACG), zapobiega odkładaniu się tłuszczu.
Kawa ta zawiera również wiele antyoksydantów i polifenoli. Palenie kawy nadaje smak i aromat, ten który
znamy i lubimy w filiżance czarnej kawy.
Natomiast napar z zielonych ziaren kawy ma kwaskowaty i cierpki smak oraz nie posiada
charakterystycznego
zapachu kawy. Niestety proces palenia niszczy wiele wartościowych składników, w tym kwas chlorogenowy
(ACG), dlatego też przy odchudzaniu należy używać kawy, która nie była palona.
Sposób parzenia: Zielone niezmielone ziarenka należy zalać gorącą wodą i odczekać, aż napar nabierze
zielonkawego koloru. Napar pije się kilka razy dziennie.
Kawa ta zawdzięcza swoją nazwę portowy w Brazylii przez, który przepływa - Santos. Charakteryzuje się
niską
kwasowością oraz łagodnym i delikatnym smakiem. Gatunek Santos pochodzi ze stanu Sao Paulo i
reprezentuje najwyższą jakość.
Dzięki zawartości kofeiny kawa doskonale pełni rolę stymulującą. Pobudza organizm, usprawnia myślenie,
niweluje zmęczenie psychiczne i fizyczne. Właściwości te sprawiają, że kawę pije się jest przede wszystkim
rano, często w dużych ilościach. Bezpośredni wpływ kofeiny zaczyna się odczuwać po około pół godzinie.
Kawę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym, suchym pojemniku, najlepiej w chłodnym miejscu
(lodówka). Kawę zalewamy świeżym wrzątkiem (wodą źródlaną).
Kawę zieloną można samodzielnie wypalić na przykład przy promocji patelni.