Zielona kawa to naturalne ziarna kawy, których obróbka zakończyła się przed procesem palenia.
Ponieważ w ziarnach kawy nie zaszedł jeszcze proces pirolizy, (inaczej destylacji rozkładowej)
- czyli rozkładu termicznego substancji prowadzony poprzez poddawanie ich działaniu wysokiej temperatury,
nie mają one mocnego, „palonego” aromatu i gorzkawego smaku.
Niezmieniona jest za to zawartość kofeiny
w stosunku do kawy czarnej.
Nasza niepalona, zielona kawa ma smak znacznie łagodniejszy od tradycyjnie
pitej kawy palonej. Można go określić jako dużo bardziej kwaskowaty i prawie całkowicie pozbawiony charakterystycznej
dla wielu czarnych kaw goryczki. Zielona kawa ma wiele szczególnych właściwości:
oddziałuje w pozytywny sposób na procesy oczyszczania organizmu z toksyn, powoduje spadek absorpcji glukozy
w jelicie cienkim, reguluje stężenie glukozy we krwi, redukuje wydzielanie insuliny, wzmaga lipolizę
(rozpad tłuszczu zapasowego), pomaga wzrostowi wydzielania glukagonu, hamuje wytwarzanie glukozy przez
wątrobę oraz mobilizuje rezerwy tkanki tłuszczowej w celu dostarczenia źródeł energii - oksydacja kwasów tłuszczowych
- synteza energii (ATP).
Literatura naukowa opisuje również wpływ zielonej kawy na zapobieganie rozwojowi cukrzycy typu II oraz kamieni żółciowych. Powód jest jeden: zielona kawa stanowi bogate źródło kwasu chlorogenowego (ACG), który jest ważnym elementem wielu środków stosowanych w odchudzaniu.
Z powodu silnego działania przeciwutleniającego stanowi przedmiot zainteresowania naukowców.
Badania wykazały silny wpływ ACG na metabolizm cukrów i tłuszczów.
Właśnie w procesie „palenia” kawa traci ten niezwykle cenny składnik, natomiast obecna w kawie kofeina w połączeniu z kwasem chlorogenowym oddziałują w pozytywny sposób na procesy oczyszczania organizmu z toksyn.
Mechanizm tego zjawiska wiąże się z działaniem kwasu chlorogenowego posiadającego silne właściwości antyoksydacyjne i zdolność spalania tkanki tłuszczo¬wej zgromadzonej w organizmie. Wypijanie nawet dużych ilości kawy czarnej nie pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej.
Dlatego napój bogaty w kwas chlorogenowy uzyskuje się z zielonych ziaren kawy.
Dzięki systematycznemu spożywaniu takiej kawy możemy zmniejszyć zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie o około 15-30%. Odnotowano też wiele przypadków zmniejszanie się cellulitu.
Wraz z zieloną kawą dostarczasz sobie cennych substancji wspomagających metabolizowanie tłuszczu i spowalniających procesy starzenia. W połączeniu z właściwościami pobudzającymi, napój ten daje Ci siłę, witalność i pomaga zachować młody wygląd na dłużej. Badania wykazały, że zielona kawa skutecznie zmniejsza uczucie łaknienia.
Jej systematyczne przyjmowanie ułatwia Ci utrzymanie diety i zredukowanie ilości przyjmowanych posiłków.
Wg cenionego amerykańskiego lekarza Dr OZ, zielona kawa jest skuteczną bronią przeciwko epidemii otyłości .
Najnowsze badania nad zieloną kawą, opublikowane w Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity Journal
na grupie 16 dorosłych osób, które stosowały suplement z zielonym ziarnem kawy przez okres
12 tygodni pokazały oszałamiające rezultaty. W trakcie badania, badani stracili średnio 17 funtów (8 kg) - 10,5%
ich całkowitej masy ciała i 16% ogólnej tkanki tłuszczowej!
Nie odnotowano w tym czasie żadnych działań niepożądanych.