Zielona kawa to ziarna kawy, które nie zostały poddane procesowi palenia. Dlatego mają zielony kolor i zachowują swoje prozdrowotne właściwości.
Zielona kawa ma więcej substancji aktywnych niż kawa czarna palona.
Głównym składnikiem powodującym, że kawa zielona jest rekomendowana osobom walczącym z nadmiarowymi kilogramami jest ACG czyli kwas chlorogenowy, bardzo silny antyoksydant, który sprawia że znacznie zmniejsza się możliwość gromadzenia i przyswajania glukozy w organizmie.
Kwas chlorogenowy jest odpowiedzialny za regulację wchłaniania się cukrów w układzie pokarmowym i tym samym regulację poziomu glikemii.
Zapobiega on także przekształcaniu się cukrów w tkankę tłuszczową, zmniejszając tym samym jej objętość.
W efekcie redukowana jest masa ciała i poprawia się metabolizm.
Kwas Chlorogenowy posiada również właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.
W palonej czarnej kawie związek ten nie występuje, ponieważ rozpada się on pod wpływem procesów termicznych (palenie kawy).
Zielona kawa dodatkowo też bogata jest w polifenole innych typów, przeciwutleniacze oraz witaminy i minerały, które dobroczynnie wpływają na zdrowie.
SKŁAD 1 KAPSUŁKI: 400 mg standaryzowanego ekstraktu z ziaren kawowca, otoczka kapsułki pochodzenia roślinnego(hydroksypropylometyloceluloza).
Zawartość kwasu chloragenowego 50%(200mg w kapsułce) , kofeina 2%(8mg w kapsułce)
DAWKOWANIE: 1 - 2 kapsułki dziennie - popić wodą.
Produkt nie może być stosowany jako substytut prawidłowo zróżnicowanej diety.
PRZECIWWSKAZANIA: Produkt nie wskazany dla kobiet w ciąży i karmiących.
PRZECHOWYWANIE: Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym, suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
OPAKOWANIE: 500 mg / 60 kapsułek.
PRZYDATNOŚĆ DO SPOŻYCIA: wrzesień 2016 r.