Odmiana ta zawiera dużą zawartość kwasu chlorogenowego (GCA).
Zielona kawa działana 3 uzupełniające się sposoby:
- pobudza metabolizm
- wspomaga spalanie tłuszczu
- działa antyoksydacyjnie
Wspomaga proces odchudzania i pomaga zwalczyć cellulit. Zawarty w niej kwas chlorogenowy zmniejsza wchłanianie glukozy, przez co zmniejsza kumulację w organizmie zapasów węglowodanów i tłuszczów oraz sprzyja nasileniu spalania tkanki tłuszczowej.
Efekt ten dodatkowo wzmacniany jest przez kofeinę, która od dawna zaliczana jest do substancji pobudzających metabolizm. Napar z zielonych ziaren ma cierpki i kwaskowaty smak i nie posiada charakterystycznego zapachu kawy.
Niestety proces palenia niszczy wiele wartościowych składników, w tym kwas chlorogenowy (ACG), dlatego też przy odchudzaniu należy używać kawy, która nie była palona.
Smak naparu jest w zasadzie neutralny, trochę cierpkawy bardzo przypominający smak zielonej herbaty. Można wsypać do naparu słodzik lub łyżkę miodu w celu poprawienia smaku.
Nie wskazana dla kobiet w ciąży i dla dzieci (ze względu na wysoką zawartość kofeiny - podobną jak w palonej kawie).