Kawa zielona mielona Santos Brazylia - 250g
Zielona kawa, w odróżnieniu od czarnej, nie została poddana procesowi palenia, dzięki czemu jej ziarna są w kolorze zieleni. Kawa zielona jest znacznie łagodniejsza i delikatniejsza w smaku od swej popularnej siostry. Jednakże zawartość kofeiny jest dokładnie taka sama, jak w tradycyjnej małej czarnej, co zachowuje jej energetyzujące właściwości.
Dlaczego zielona kawa stała się taka popularna?Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Ziarna zielonej kawy są bogate w kwas chlorogenowy, który przejawia bardzo silne właściwości antyoksydujące, trzykrotnie wyższe od tych zawartych w herbacie zielonej.Kwas chlorogenowy obniża również wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym, co pozwala na aktywne czerpanie z zapasów zgromadzonych w organizmie. Zwiększa on również czułość komórek na insulinę. Jest silnym przeciwutleniaczem, o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i przeciwgrzybicznych.Oprócz kwasu chlorogenowego warto wspomnieć, że napar z zielonej kawy zawiera również kwas kawowy, który posiada właściwości przeciwzapalne, żółciopędne i przeciwmiażdżycowe.
Co zyskasz?
- Zmniejszenie wagi ciała i rozmiarów- Obniżenie udziału tkanki tłuszczowej w organizmie- Doskonalsze kształty sylwetki- Redukcję objawów zmęczenia- Poprawę nastroju i ogólnej kondycji- Utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu- Zwiększenie aktywności przeciwutleniaczy- Przyspieszenie wydalania substancji szkodliwych- Wzmocnienie układu odpornościowego- Lepsze funkcjonowanie wątroby jako drogi detoksykacji organizmu
Właściwości zielonej kawy:-zmniejsza możliwość gromadzenia i przyswajania glukozy w organizmie-przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej-opóźnia proces starzenia-przyspiesza metabolizm
Zaleca się picie dwóch filiżanek naparu z zielonej kawy dziennie. Przyrządzać jedną filiżankę naparu z trzech łyżeczek kawy, zalać gorącą wodą (temp. 90°C), parzyć ok. 5 minut. Kawę ziarnistą przed parzeniem zmielić.