Kawa zielona mielona - Santos 250g
Kawa zielona mielona - prosto z Brazylii. Odmiana ta zawiera dużą zawartość kwasu chlorogenowego (CGA)
Czarna kawa zawdzięcza swój kolor procesowi palenia, po którym zyskuje również wyjątkowy aromat i smak, traci jednak pewną wartościową, z punktu zdrowia, substancję. Zielona kawa, której obróbka kończy się przed paleniem zachowuje owy ważny składnik, którym jest kwas chlorogenowy.
To właśnie kwas chlorogenowy jest odpowiedzialny za rosnącą popularność zielonej kawy. Jest naturalnym antyoksydantem, występującym w zielonych liściach oraz owocach kawowca. Wzmacnia ochronę organizmu przed działaniem wolnych rodników, bardziej niż zielona herbata. Jego działanie nie ogranicza się tylko do opóźnienia procesów starzenia się komórek. Kwas chlorogenowy posiada właściwości przeciwbakteryjne, zwalczające infekcje, przeciwgrzybicze oraz detoksykujące, intensyfikujące oczyszczanie organizmu z toksyn.
Kwas chlorogenowy w połączeniu z kofeiną ogranicza przyswajanie glukozy, co sprzyja odchudzaniu oraz zachowaniu szczupłej sylwetki.
Co możesz zyskać, kiedy zastąpisz tradycyjną kawę jej innowacyjną zieloną wersją?
- wsparcie w odchudzaniu: związki zawarte w zielonej kawie przyspieszają proces spalania tkanki tłuszczowej oraz redukcję cellulitu,
- oczyszczenie organizmu z toksyn,
- silne działanie przeciwutleniające,
- pomoc w zwalczaniu infekcji,
- nowy delikatniejszy smak.
Zielona kawa zwiera taką samą ilość kofeiny, jak kawa palona.
Jej oryginalny smak będzie na pewno doznaniem dla osób, którym przeszkadza tradycyjny, lekko gorzki smak kawy.
Dwa sposoby użycia:
1 Zielone niezmielone ziarenka zalewamy gorącą wodą i czekamy, aż napar nabierze zielonkawego koloru. Pijemy kilka razy dziennie lub:
2 Do filiżanki wsyp 10g (trzy łyżeczki) odpowiednio zmielonej wcześniej mieszanki kawy zielonej. Następnie zalej ją gorącą wodą (najlepiej o temp. 90°C). Poczekaj nie mniej niż 5 minut, a następnie wypij napar. Na dnie zostaną fusy kawy zielonej. Można wsypać do naparu słodzik lub łyżkę miodu w celu poprawienia smaku.