WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE: Głównym surowcem zielarskim są korzenie, które
suszy się w temp. ok. 30`C, również liście, łodygi i nasiona znajdują
zastosowanie. Korzeń ma zastosowanie w leczeniu zaburzeń układu
pokarmowego: zwiększa wydzielanie soków trawiennych, poprawia apetyt,
łagodzi bóle brzucha i wzdęcia. Działo rozkurczowo na jelita, przewód
żółciowy i drogi moczowe. Olejek arcydzięglowy stosowany zewnętrznie ma
działanie przeciwbólowe. WŁAŚCIWOŚCI SMAKOWE: Praktycznie cała
roślina jest jadalna; korzeń, łodygi, liście, kwiaty, nasiona. Młode
łodygi i grubsze ogonki przeznacza się na konfiturę-słynna
anżelika(świetna do pączków), smaży się też w cukrze i potem pokrojone w
skośne kawałki zdobią wyroby cukiernicze- torty, keksy. Polane masłem
ugotowane młode łodygi smakiem przypominają szparagi, młode liście można
dodawać do sałatek a nasiona używamy przy sporządzaniu kompotów i marynat.
PYSZNA KONFITURA-ANŻELIKA: 1kg młodych łodyg myjemy i pokrojone
wrzucamy do gorącej wody, gotujemy 10min odcedzamy. Sporządzamy syrop z
1szklanki wody i 1kg cukru(można użyć też brązowego-lepszy smak).Wrzucamy
arcydzięgiel do syropu i smażymy. Nakładamy do wyprażonych słoików.
OPIS ROŚLINY: Arcydzięgiel jest potężna byliną, przewyższająca
wzrostem wysokiego człowieka. Łodyga może osiągnąć średnicę 3cm, jest w
środku pusta, liście duże osadzone na grubych ogonkach różnej długości, z
wierzchu są ciemno zielone od spodu zielono-sine. Kwiaty drobne
zielonożółte, zebrane w ogromne, prawie kuliste kwiatostany-baldachy.
Każdy baldach składa się z mniejszych baldaszków osadzonych na długich
szypułkach. Kwitnienie w czerwcu i lipcu. Cała roślina odznacza się bardzo
korzennym aromatem i smakiem. |
Łatwy w
uprawie, wymaga gleby żyznej, wilgotnej ale przepuszczalnej, stanowisko
słoneczne lub półcieniste. Ładnie rośnie przy oczkach i zbiornikach
wodnych. |