Mięta, mięta lekarska
(Mentha)
2,99 zł – 1 kpl. (3 sadzonki)
Ziele dobre na wszystko
OPIS ROŚLINY
Mięta jest to wieloletnia, zielna roślina o pokroju krzewiastym
do 90 cm wysokości, wytwarzająca poziome
kłącza tuż pod poziomem gruntu.
Posiada kwiaty dwuwargowe, drobne, różowofioletowe.
Liście mięty mają sercowaty kształt
i u młodych pędów pokryte są lekkim kutnerem.
Cała roślina posiada silny, orzeźwiający, mentolowy zapach.
Jest jedną z najstarszych roślin leczniczych,
stosowana w starożytnych Chinach, w Egipcie i w Grecji.
Uprawa mięty zaczęła rozpowszechniać się od XVIII wieku.
Kwitnie od lipca do sierpnia.
UPRAWA
Mięta jest bardzo łatwa w uprawie.
Lubi stanowisko słoneczne, ale dobrze znosi również lekki cień.
Dobrze rośnie na glebach żyznych, dość ciężkich, w miarę wilgotnych.
Nadaje się również świetnie do uprawy
w donicach i skrzynkach na balkonie.
Co 4 lata przesadzamy roślinę na nowe stanowisko.
Ze względu na jej dużą ekspansywność należy oddzielać
ją od innych roślin uprawnych, gdyż łatwo je zagłusza.
Jest w pełni mrozoodporna
ZASTOSOWANIE
Miętę uprawia się jako roślinę leczniczą, przyprawową,
kosmetyczną i miododajną.
Surowcem zielarskim są liście mięty zrywane przed zakwitnięciem i suszone.
Działanie : Liście zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit. Stosowane są jako środek wiatropędny, przy zaburzeniach trawienia, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Mają także właściwości przeciwbakteryjne i nieznacznie uspokajające. Olejek miętowy ma podobne, ale silniejsze działanie, szczególnie jako środek odkażający i uspokajający. Stosowany zewnętrznie w nieżycie nosa, do inhalacji przy nieżytach gardła i oskrzeli. Stanowi także składnik preparatów do użytku wewnętrznego przy zapaleniu dróg żółciowych i w schorzeniach wątroby lub jelit.
Stosowana jest do leczenia bólów brzucha, nudności, wzdęć, braku łaknienia, niestrawności tłuszczów, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, w nieżytach jamy ustnej i gardła, jako dodatek w ziołowych mieszankach uspokajających.
W kuchni może stanowić przyprawę do wielu potraw oraz jako dodatek do orzeźwiających napojów. Olejek miętowy stosuje się do wyrobów cukierniczych, a także do wódek i likierów.
REALIZACJA ZAMÓWIEŃ
Kontakt:
tel. 896[zasłonięte]130 po godz. 19-tej
e-mail: [zasłonięte]@o2.pl
Rośliny są wysyłane przesyłką pocztową priorytetową
po otrzymaniu wpłaty na konto:
04 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 334589
Koszt wysyłki:
od 1 do 8 kpl. - 8,50 zł
Kupując na kilku aukcjach - płacisz jeden koszt przesyłki,
podany e-mailem po zakupach.
Zobacz inne moje aukcje.