Ziele długowieczności !
Pnąca bylina o
właściwościach leczniczych !
Jiaogulan
Gynostemma pentaphyllum
Jiaogulan - zioło
nieśmiertelności pochodzące z południowych krańców Chin, północnego
Wietnamu , Korei Południowej i Japonii. Jiaogulan jest
najbardziej znany jako lek ziołowy; od tysięcy lat stosowany w
tradycyjnej medycynie chińskiej. W swoim
składzie zawiera wiele witamin i minerałów jak cynk,
fosfor, magnez, mangan, potas, selen, wapń i żelazo.
Badania kliniczne wykazały szereg leczniczych właściwości
Jiaogulan.
Chińczycy uważają, że
Jiaogulan:
- hamuje namnażanie się
komórek nowotworowych od 20 do 80%,
- zwiększa sprawność mięśnia
sercowego,
- przeciwdziała marskości wątroby,
- jest inhibitorem dla
niektórych bakterii, np. w ich obecności ginie staphylococcus aureus,
-
reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy i zawałowi
serca,
- poprawia funkcje nerek,
- picie wieczorem naparu poprawia jakość
i długość snu,
- antydepresant - utrzymuje stan równowagi organizmu,
-
stymuluje wytwarzanie tlenku azotu, który odblokowuje i poszerza naczynia
krwionośne,
- stymuluje odporność- pobudzają makrofagi, zwiększają produkcję
limfocytów,
- ma działanie przeciwzapalne m. in. na wrzody żołądka,
-
reguluje poziom cukru we krwi,
- zwiększa wydolność układu
oddechowego,
- poprawia przemianę
materii,
- reguluje przepływ krwi, usuwa zastoje krwi,
- działa
przeciwbólowo,
- przeciwdziała pogrubianiu się ścianek żył na skutek syntezy
białek i DNA,
- chroni DNA przed
uszkodzeniem, co opóźnia proces starzenia się organizmu.
We współczesnej medycynie Jiaogulan jest też
nazywany 'pięciolistnym żeńszeniem' - mówi się, że ma podobne właściwości,
ale cztery razy mocniejsze działanie !
Herbatka może być przygotowana zarówno ze świeżych jak i z
suszonych listków. Liście gotuje się przez 3 minuty lub parzy tak, jak herbatę i
gotowe!
Świetnie nadaje się też do sałatek. Jej delikatnie słodkawy smak
będzie przyjemnością dla niejednego podniebienia.
Liście i młode pędy można pozyskiwać przez cały okres wzrostu.
Przycinanie rośliny w tym celu nie szkodzi pnączu, wręcz przeciwnie -
powoduje jej lepsze rozkrzewianie się.
Rady ogrodnika:
Roślinę najlepiej uprawiać w żyznej ziemi, na
miejscach dobrze oświetlonych, ale niezbyt silnie nasłonecznionych. Wytrzymuje
mrozy do -15°C, dlatego w gruncie może być uprawiana w cieplejszych rejonach
kraju i starannie okrywana na zimę. Może rosnąć w pojemnikach - latem na
balkonie lub tarasie, a zimą w chłodnym, ale nie mroźnym miejscu. Przez cały rok może być uprawiana w pomieszczeniu, np.
w kuchni.
Cięcie: jest byliną
pnącą, dlatego
wczesną wiosną wszystkie pędy
roślin
uprawianych w gruncie trzeba przyciąć tuż
nad ziemią.
W naszej ofercie
pnącza w pojemnikach 2-litrowych.
Mają wysokość ok.
50cm.
Poniżej przykładowe
sadzonki w sezonie.
Rośliny w pojemnikach można sadzić od wiosny
do jesieni (III- XI).
Dobrze się przyjmą i nie przejdą okresu szoku
związanego z uszkodzeniem korzeni
i zahamowaniem wzrostu po posadzeniu
zwiazanego z odbudową systemu korzeniowego.
Letni i jesienny termin sadzenia ma tę zaletę,
że sadzonki mają wydłużony
okres na dobre przyjęcie
się i zakorzenienie na stałym miejscu.
|
Wysyłka roślin odbywa się na naszą odpowiedzialność !
Jeden koszt wysyłki niezależnie od ilości zakupionych
roślin!
KOSZTY
WYSYŁKI |
PRZY WPŁACIE NA
KONTO |
PŁATNOŚĆ PRZY
ODBIORZE |
KURIER
K-EX |
20 zł |
25
zł |
ZAPRASZAMY