Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Ziarno KAKAOWCA łuskane 100g od Skworcu SA

04-02-2015, 11:53
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 11.99 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 11.99 zł     
Użytkownik Skworcu
numer aukcji: 4964220586
Miejscowość Siemianowice Śląskie
Licytowało: 1    Wyświetleń: 35   
Koniec: 04-02-2015 11:50:28
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 
 
   
   
 
 

Wszelkie pytania, wątpliwości, sugestie prosimy kierować na maila:

[zasłonięte]@skworcu.com.pl

Przesyłki nadajemy w ciągu 1 dnia roboczego od chwili zaksięgowania środków na koncie.

Koszt wysyłki znajdziesz w górnej części strony w sekcji "Transport i płatność".

Wpłat prosimy dokonywać na rachunek bankowy o numerze:

88 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 439532 (mBank - część detaliczna BRE Banku)

Wpłaty zaksięgowane po godzinie 15.00 uważa się za zaksięgowane w następnym dniu roboczym.

 
 
 
   

 Przedmiotem tej aukcji jest

 

ZIARNO KAKAOWCA w ilości 100g!!!

 

 

Ziarno kakaowca jest w postaci surowej łuskane i rozdrobnione na kilkumilimetrowe kawałeczki - a przez to łatwiejsze do wykorzystania.

 

Proszek z mielonych ziaren kakaowca stosowany jest jako składnik wielu wyrobów cukierniczych: tabliczek czekolady, napojów, polew, wiórków czekoladowych, mas czekoladowych, cukierków.

 

Owoce kakaowca zrywa się i pozostawia na 3-7 dni do fermentacji. Następnie ziarna są suszone (zazwyczaj na słońcu) w celu ochrony przed pleśnią, palone, klasyfikowane na różne gatunki i mielone. W wyniku powyższego procesu otrzymywana jest gęsta masa, z której w procesie tłoczenia otrzymuje się masło kakaowe, a odtłuszczone wytłoczone, poddane powtórnemu mieleniu, przybierają postać proszku kakaowego – czyli kakao.

 

Rozdrobnione ziarna dostępne na tej aukcji są znacznie łatwiejsze do spożycia bezpośredniego lub wykorzystania kulinarnego niż całe ziarna.

 

Skład chemiczny

 

Cała tajemnica ziaren kakaowca zawiera się w ich składzie chemicznym. Zawarte w nich mikroelementy wpływają na stan psychiczny człowieka.

 

·        Dzięki cukrom i tłuszczom produkty z ziaren kakaowca są koncentratem energii.

·        Obfitość magnezu pozwala usunąć zmęczenie i ukoi nerwy.

·        Teobromina - ma właściwości pobudzające.

·        Niacyna - pomaga uwolnić energię zawartą w pokarmach.

·        Flawonoidy - przyczyniają się do poprawy funkcjonowania układu krążenia, działają jako przeciwutleniacze, neutralizując przy tym wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia się i występowania chorób nowotworowych.

·        Zawiera także minerały, jak: potas, wapń, miedź, fosfor.

·        Dodatkowo pobudzją one wydzielanie serotoniny - substancji odpowiedzialnej za dobry nastrój i przypływ energii.

 

Ziarno kakaowca znane było już przez Majów i Azteków 1500 lat p.n.e. Wykorzystywano je do sporządzania pożywnego napoju. Ziarna kakaowe były w Meksyku środkiem płatniczym, natomiast Majowie ściągali w tej formie podatek. Prawdziwy kult czekolady rozwinęli Majowie. Mieszając zmielone kakao z wodą, mąką kukurydzianą, miodem, czy chili, sporządzali napój który przeznaczony był głównie dla władców-królów, arystokracji, czy uczestników religijnych obrzędów. Aztekowie przejęli zwyczaj spożywania czekolady od Majów, jednak napój ten woleli degustować chłodny i wzbogacony o dodatki smakowe o skrajnych smakach i zapachach jak np. papryka, wanilia, suszone płatki kwiatów nadające różny kolor.

 

Podaje się różne warianty przywędrowania czekolady do Europy.

 

Źródła podają, iż jako pierwszy odkrył czekoladę Krzysztof Kolumb podczas podróży w 1502 r. Ziarna przywiezione na dwór hiszpański nie wzbudziły entuzjazmu. Dopiero hiszpański podróżnik przywiózł z odbytej podróży do Ameryki Środkowej nasiona kakaowca oraz sekret sporządzania napoju z gniecionych nasion i wody, spożywanego na zimno z dodatkiem przypraw i pieprzu. Hiszpanie opracowali recepturę podawania czekolady jako napoju ciepłego z dodatkiem cukru i cenionego cynamonu i anyżu. Przez blisko 100 lat Hiszpanie strzegli tajemnicy.

 

 

W XVII i XVIII wieku czekolada stała się ulubionym napojem dam w całej Europie. O Marii Teresie Austriackiej mówiono, że ma dwie pasje - króla i czekoladę. Początek XIX wieku to "demokratyzacja" czekolady. Powstają pierwsze przemysłowe wytwórnie czekolady jak np. Van Houten, Menier, Suchard i Kohler. Obecnie istnieje na świecie tylko jedno miejsce, gdzie można spróbować oryginalnego napoju kakaowego. Jest to muzeum czekolady firmy Cadbury w Birmingham, w Anglii. Prawdziwej czekolady można skosztować także w Kolonii w Niemczech w Muzeum Czekolady.

 

Zastosowanie kulinarne:

Ziarna kakaowca spożywać jako przekąskę (najpierw czuć gorycz, a dopiero później niepowtarzalny, idealny smak czekolady, nie zniszczony innymi dodatkami). W Meksyku niezwykle popularne są ziarna kakaowca w miodzie. Pokruszone ziarna kakaowca to również idealny dodatek do wypieków słodkich oraz dań wytrawnych, a także jako posypka do różnego rodzaju ciast, ciasteczek, babeczek, lodów, czy innych deserów.

 

 

Zakupione opakowania produktu zostaną zapakowane i wysłane w sposób uniemożliwiający ich przypadkowe uszkodzenie.

 

Nie płać za kolorowe opakowania, nalepki itd.!!! Tutaj możesz kupić przyprawy i zioła płacąc za to co rzeczywiście otrzymasz a nie za zbędną otoczkę.

 

 

UWAGA OKAZJA:

Kup za ponad 150 zł 
a przesyłka DOWOLNEGO TYPU 
będzie GRATIS!!!

 

Warunki współpracy:

  • Wpłata wylicytowanej kwoty (łącznie - za wszystkie zakupione przedmioty razem) powiększonej o stosowne koszty wysyłki:

Tabela kosztów wysyłki

  • Przesyłkę wysyłam w ciągu 1 dnia roboczego od wpływu ustalonej kwoty na moje konto w mBanku,
  • Dokładam wszelkich starań, aby transakcja została zakończona pomyślnie i tego też oczekuję od Kupujących.
  • Wszelkie nieprawidłowości dotyczące towaru, przebiegu transakcji itd. prosimy zgłaszać telefonicznie lub mailowo. Tylko poinformowanie nas o problemie stwarza możliwość naprawienia naszego błędu zarówno przy bieżącej transakcji jak i w przyszłości.
  • Sugerowane godziny dla kontaktu telefonicznego 9-18.
  • Aby upewnić się, że poważnie podchodzę do każdej transakcji - przejrzyj moje KOMENTARZE -> 100% POZYTYWNYCH
  • Po zakończeniu aukcji bardzo proszę o mailową informację o dokonanej wpłacie - może to dodatkowo przyspieszyć wysyłkę i oszczędzić ew. problemów związanych z przeoczeniem wpłat,

  • Kupując na naszych aukcjach i wybierając przesyłkę doręczaną Pocztą Polską upoważniasz Firmę SMAK-COM Jan Skworc (NIP: 643[zasłonięte]112-62, REGON: 240[zasłonięte]118) do podejmowania w Twoim imieniu i na Twoją rzecz wszelkich czynności faktycznych związanych z nadaniem zakupionych towarów.

  • W razie jakichkolwiek wątpliwości - proszę o maila -> odpowiem najprędzej jak to będzie możliwe (zwykle do 24 h)

 

 

 
  Galeria