Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Ziarno KAKAOWCA łuskane 100g od Skworcu SA

23-01-2012, 15:37
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 17.50 zł     
Użytkownik Skworcu
numer aukcji: 2056198018
Miejscowość Siemianowice Śląskie
Wyświetleń: 35   
Koniec: 28-01-2012 08:51:20
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 
 
   
   
 
 

Wszelkie pytania, wątpliwości, sugestie prosimy kierować na maila:

[zasłonięte]@skworcu.com.pl

Przesyłki nadajemy w ciągu 1 dnia roboczego od chwili zaksięgowania środków na koncie.

Koszt wysyłki znajdziesz w górnej części strony w sekcji "Transport i płatność".

Wpłat prosimy dokonywać na rachunek bankowy o numerze:

88 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 439532 (mBank - część detaliczna BRE Banku)

Wpłaty zaksięgowane po godzinie 15.00 uważa się za zaksięgowane w następnym dniu roboczym.

 
 
 
 

 

Przedmiotem tej aukcji jest niedostępne dotychczas w Polsce

 

ZIARNO KAKAOWCA łuskane (lekko prażone) w ilości 100g!!!



Dotychczas ziarna te były używane jedynie przez profesjonalnych kucharzy.


Proszek z mielonych ziaren kakaowca stosowany jest jako składnik wielu wyrobów cukierniczych: tabliczek czekolady, napojów, polew, wiórków czekoladowych, mas czekoladowych, cukierków.

Owoce kakaowca zrywa się i pozostawia na 3-7 dni do fermentacji. Następnie ziarna są suszone (zazwyczaj na słońcu) w celu ochrony przed pleśnią, palone, klasyfikowane na różne gatunki i mielone.  W wyniku powyższego procesu otrzymywana jest gęsta masa, z której w procesie tłoczenia  otrzymuje się masło kakaowe, a odtłuszczone wytłoczone, poddane powtórnemu mieleniu, przybierają postać proszku kakaowego – czyli kakao.


Rozdrobnione i lekko prażone ziarna dostępne na tej aukcji są znacznie łatwiejsze do spożycia bezpośredniego lub wykorzystania kulinarnego niż całe ziarna.


Skład chemiczny

Cała tajemnica ziaren kakaowca zawiera się w ich składzie chemicznym. Zawarte w nich mikroelementy wpływają na stan psychiczny człowieka.

  • Dzięki cukrom i tłuszczom produkty z ziaren kakaowca są koncentratem energii.
  • Obfitość magnezu pozwala usunąć zmęczenie i ukoi nerwy.
  • Teobromina - ma właściwości pobudzające.
  • Niacyna - pomaga uwolnić energię zawartą w pokarmach.
  • Flawonoidy - przyczyniają się do poprawy funkcjonowania układu krążenia, działają jako przeciwutleniacze, neutralizując przy tym wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia się i występowania chorób nowotworowych.
  • Zawiera także minerały, jak: potas, wapń, miedź, fosfor.
  • Dodatkowo pobudzją one wydzielanie serotoniny - substancji odpowiedzialnej za dobry nastrój i przypływ energii.


Ziarno kakaowca znane było już przez Majów i Azteków 1500 lat p.n.e. Wykorzystywano je do sporządzania pożywnego napoju. Ziarna kakaowe były w Meksyku środkiem płatniczym, natomiast Majowie ściągali w tej formie podatek. Prawdziwy kult czekolady rozwinęli Majowie. Mieszając zmielone kakao z wodą, mąką kukurydzianą, miodem, czy chili, sporządzali napój który przeznaczony był głównie dla władców-królów, arystokracji, czy uczestników religijnych obrzędów. Aztekowie przejęli zwyczaj spożywania czekolady od Majów, jednak napój ten woleli degustować chłodny i wzbogacony o dodatki smakowe o skrajnych smakach i zapachach jak np. papryka, wanilia, suszone płatki kwiatów nadające różny kolor.


Podaje się różne warianty przywędrowania czekolady do Europy.


Źródła podają, iż jako pierwszy odkrył czekoladę Krzysztof Kolumb podczas podróży w 1502 r. Ziarna przywiezione na dwór hiszpański nie wzbudziły entuzjazmu. Dopiero hiszpański podróżnik przywiózł z odbytej podróży do Ameryki Środkowej nasiona kakaowca oraz sekret sporządzania napoju z gniecionych nasion i wody, spożywanego na zimno z dodatkiem przypraw i pieprzu. Hiszpanie opracowali recepturę podawania czekolady jako napoju ciepłego z dodatkiem cukru i cenionego cynamonu i anyżu. Przez blisko 100 lat Hiszpanie strzegli tajemnicy.


W XVII i XVIII wieku czekolada stała się ulubionym napojem dam w całej Europie. O Marii Teresie Austriackiej mówiono, że ma dwie pasje - króla i czekoladę. Początek XIX wieku to "demokratyzacja" czekolady. Powstają pierwsze przemysłowe wytwórnie czekolady jak np. Van Houten, Menier, Suchard i Kohler.


Obecnie istnieje na świecie tylko jedno miejsce, gdzie można spróbować oryginalnego napoju kakaowego. Jest to muzeum czekolady firmy Cadbury w Birmingham, w Anglii. Prawdziwej czekolady można skosztować także w Kolonii w Niemczech w Muzeum Czekolady.


Zastosowanie kulinarne
:

  • można je spożywać jako przekąskę (najpierw czuć gorycz, a dopiero później niepowtarzalny, idealny smak czekolady, nie zniszczony innymi dodatkami),
  • w Meksyku niezwykle popularne są ziarna kakaowca w miodzie,
  • pokruszone ziarna kakaowca to również idealny dodatek do wypieków słodkich oraz dań wytrawnych, a także jako posypka do różnego rodzaju ciast, ciasteczek, babeczek, lodów, czy innych deserów.

 

Aby ułatwić Państwu wielokrotne używanie zakupionego produktu woreczki (zamknięte grubym zgrzewem) zostąną dodatkowo zapakowane do woreczka strunowego.


Nie płać za kolorowe opakowania, nalepki itd.!!! Tutaj możesz kupić przyprawy i zioła płacąc za to co rzeczywiście otrzymasz a nie za zbędną otoczkę.

 

UWAGA OKAZJA:

Kup za ponad 150 zł 
a przesyłka DOWOLNEGO TYPU będzie GRATIS!!!

 

 

Warunki współpracy:

  • Wpłata wylicytowanej kwoty (łącznie - za wszystkie zakupione przedmioty razem) powiększonej o stosowne koszty wysyłki:

 

Typ Waga netto

LIST POCZTA POLSKA

PACZKA POCZTA POLSKA

PRZESYŁKA POBRANIOWA POCZTA POLSKA

KURIER 
firmy K-EX

Ekon.

Prior.

Ekon.

Prior.

Ekon.

Prior

Zwykły

Pobranie

Do 450g

5 PLN

6 PLN

X

X

11 PLN

14 PLN

15 PLN

17 PLN

450-900g

8 PLN

9 PLN

10 PLN

11 PLN

12 PLN

15 PLN

15 PLN

17 PLN

900g-1900g

X

X

11 PLN

13 PLN

14 PLN

17 PLN

15 PLN

17 PLN

1[zasłonięte]900-47g

X

X

13 PLN

15 PLN

16 PLN

19 PLN

15 PLN

17 PLN

 

Przy zakupie towarów o łącznej wartości > 150zł przesyłka dowolnego typu GRATIS

  • Przesyłkę wysyłam w ciągu 1 dnia roboczego od wpływu ustalonej kwoty na moje konto w mBanku,
  • Dokładam wszelkich starań, aby transakcja została zakończona pomyślnie i tego też oczekuję od Kupujących.
  • Wszelkie nieprawidłowości dotyczące towaru, przebiegu transakcji itd. prosimy zgłaszać telefonicznie lub mailowo. Tylko poinformowanie nas o problemie stwarza możliwość naprawienia naszego błędu zarówno przy bieżącej transakcji jak i w przyszłości.
  • Sugerowane godziny dla kontaktu telefonicznego 9-18.
  • Aby upewnić się, że poważnie podchodzę do każdej transakcji - przejrzyj moje KOMENTARZE -> 100% POZYTYWNYCH
  • Po zakończeniu aukcji bardzo proszę o mailową informację o dokonanej wpłacie - może to dodatkowo przyspieszyć wysyłkę i oszczędzić ew. problemów związanych z przeoczeniem wpłat,
  • Kupując na naszych aukcjach i wybierając przesyłkę doręczaną Pocztą Polską upoważniasz Firmę SMAK-COM Jan Skworc (NIP: 643[zasłonięte]112-62, REGON: 240[zasłonięte]118) do podejmowania w Twoim imieniu i na Twoją rzecz wszelkich czynności faktycznych związanych z nadaniem zakupionych towarów.
  • W razie jakichkolwiek wątpliwości - proszę o maila -> odpowiem najprędzej jak to będzie możliwe (zwykle do 24 h)

 

 
  Galeria
 
   
 
 
 


© AllegroPromo