Ziarno amarantusa
Amarantus jest niezwykle bogatym źródłem białka (nawet o 30% więcej niż w innych ziarnach), ale także błonnika, wapnia czy minerałów (m.in. żelaza, miedzi, fosforu, magnezu i manganu) i witamin (między innymi E i B).
Nie zawiera glutenu.
Jest łatwo przyswajalny, dzięki czemu polecany jest w szczególności ludziom aktywnym, wegetarianom oraz kobietom w ciąży i karmiących piersią.
Zawiera natomiast aminokwasy, lizynę i metioninę, które nie występują w zbyt wielu znanych człowiekowi ziarnach.
Są one jednak niezbędne do budowy białek mięśniowych w organizmie.
Amarantus dostarcza także nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są jednym z podstawowych składników budulcowych komórek, regulują wydawanie jonów z organizmu, a przede wszystkim obniżają poziom cholesterolu, dzięki czemu minimalizują ryzyko chorób układu krążenia.
Ponadto, jest bogatym źródłem witamin, między innymi witaminy E i B
Jest doskonałym dodatkiem do ciast, zup, sosów, kaszy i innych potraw.
Nasiona mogą być wykorzystywane jako składnik różnego rodzaju potraw gotowanych, duszonych oraz zapiekanek.
Można z niego wytwarzać „amarantusowe masło”, majonez, a także mleko dla alergików.
W Indiach nasiona są smażone w cukrze jako laddos lub gotowane z ryżem.
Skład:
Ziarno amarantusa 100%
Masa Netto: 500 g
Producent: Ol'Vita
Zapraszamy także na nasze drugie konto
JustVege
Zrób zakupy również na koncie JustVege a wyślemy je jedną paczką