Zestaw ziół do przygotowania wina typu Sangria. Wina ziołowe powstają w wyniku dodania do wina (w różnym stadium jego powstawania) alkoholowych wyciągów ziołowo-korzennych. Opis produktu: W ofercie dostępne jest 6 rodzajów mieszanek do win: Zestaw ziół do przygotowania białego wermutu półsłodkiego (skład: czarny bez, piołun rzymski, chaber, tatarak, dzięgiel, gorczyca, gałka muszkatołowa, dziewięćsił) Zestaw ziół do przygotowania czerwonego wermutu półsłodkiego (skład: piołun rzymski, cynamon, krwawnik, mięta, gałka muszkatołowa, tatarak, dzięgiel, waleriana, turówka macierzanka, kwiaty lipy, kolendra, brzoza, imbir, goździki, irys) Zestaw ziół do przygotowania klasycznego czerwonego wermutu (skład: kolendra, piołun rzymski, szałwia, tatarak, cynamon, goździki, gałka muszkatałowa) Zestaw ziół do przygotowania czerwonego wermutu deserowego (skład: piołun rzymski, krwawnik, mięta, dzięgiel, turówka macierzanka, kwiaty lipy, kolendra, brzoza, irys) Zestaw ziół do przygotowania wina typu Ciociosan (skład: gałka muszkatołowa, imbir, tymianek, goździki, ziele angielskie, pieprz) Zestaw ziół do przygotowania wina typu Sangria (skład: goździki, ziele angielskie, cynamon) Wina aromatyzowane można uzyskać następującymi metodami: 1.dodając kompozycję ziół bezpośrednio do fermentującego nastawu, 2.dolewając esencję ziołową przygotowaną w 0,5–1 l młodego wina, przed leżakowaniem. 3.zalewając wstępnie zestaw ziół wodą o temp. 70°C, a następnie dodając spirytus tak by w mieszaninie uzyskać 40%-50% roztwór alkoholu (w tym stężeniu najlepiej ekstrahują się aromaty). Mieszanki pakowane są po 7g, porcja taka wystarcza na 10-15 l bazy do przygotowania wermutu. Użytkowanie: Wina ziołowe po dodaniu esencji powinny leżakować przynajmniej miesiąc. Korzystnie na smak, aromat i stabilność wina wpłynie kilku lub kilkunastodniowe wychłodzenie wina w temperaturze 3 - 6 ° C. UWAGA: Najbardziej wskazane jest jednak przygotowanie esencji z ziół przed dodaniem ich do wina. Zapobiega to powstaniu ewentualnych niekorzystnych zmian barwy, która może nastąpić pod wpływem niektórych ziół. Charakterystyka produktu: Oferowane przez Biowin mieszanki ziół do aromatyzowania win posiadają atest PZH. |