Zestaw ziół do przygotowania wina typu
WERMUT CZERWONY PÓŁSŁODKI
BIOWIN
masa netto: 6g
porcja na 10 - 15 litrów
Atest PZH
Produkt tylko do enologii.
Bazę do przygotowania wermutu może stanowić czerwone wino gronowe, jeżynowe, aroniowo - jabłkowe, wiśniowe, porzeczkowe, jagodowe.
Sposób użycia: Zioła wsypać do słoika, zalać 200 ml wódki lub mocnego wina i pozostawić pod przykryciem na 2 -3 tygodnie. Po tym czasie zioła odcedzić i uzyskaną esencję dodać do gotowego wina porcjami, by móc uzyskać najbardziej nam odpowiadający stopień aromatyzacji. Wermut można lekko wzmocnić spirytusem.
Sposoby alternatywne:
-
Dodać kompozycję ziół bezpośrednio do fermentującego nastawu. Metoda mniej zalecana. Pod wpływem niektórych ziół może nastąpić przebarwienie wina.
-
Przygotować esencję ziołową przygotowaną w 0,5–1 l młodego wina, przed leżakowaniem.
-
Zalać wstępnie zestaw ziół wodą o temp. 70°C, a następnie dodać spirytus tak by w mieszaninie uzyskać 40%-50% roztwór alkoholu (w tym stężeniu najlepiej ekstrahują się aromaty).
Skład: piołun rzymski, krwawnik, cynamon, mięta, gałka muszkatołowa, tatarak, dzięgiel, waleriana, turówka, macierzanka, kwiat lipy, brzoza, kolendra, imbir, goździki, irys.
Posiadamy w ofercie inne zestawy ziół do wina.