Specjalnie dla miłośników pomarańczy mamy zestaw idealny.
Siostrzane marki, obie pomarańczowe ale jednak różne.
Jedna słabsza na popołudnia, druga mocniejsza do śniadania.
W skład zestawu wchodzą:
Taragui Naranja 500g i Union Naranja 500g,
naczynie ceramiczne Miodzio i bombilla Gonzo.
Union Naranja
Union jest argentyńską marką yerba mate specjalizującą się w produkcji suszu o zmniejszonej zawartości mateiny.
Pochodzi ona z plantacji Las Marias i jednocześnie jest siostrą ekskluzywnej La Merced i znanej Taragui.
Las Marias to plantacja z tradycjami w uprawie i produkcji yerba mate sięgającymi 1924 roku.
Union Naranja to susz składający się z 96,8% yerba mate, 2% skórek pomarańczy
i 1,2% naturalnego aromatu pomarańczowego.
Sam susz yerba mate to drobno cięte liście, sporo drobnych gałązek i dużo pyłu.
Zapach jest intensywnie pomarańczowy, ale nie sztuczny.
Później można wyczuć delikatne dymne nuty typowe dla argentyńskich marek.
Napar ma ładny zielony kolor, widoczne są unoszące się w nim gałązki.
Po zaparzeniu zapach jest jeszcze bardziej intensywnie pomarańczowy.
W smaku również dominuje pomarańcza jednak w posmakach można wyczuć lekką goryczkę.
Smak utrzymuje się bardzo długo dzięki zastosowaniu naturalnych dodatków a nie tylko samych aromatów.
Ta yerba mate bardzo dobrze się rozwarstwia i ładnie pieni.
Union Naranja to yerba szczególnie polecana osobom które poszukują naturalnych dodatków.
Posmakuje ona również osobom początkującym ponieważ specyficzna
goryczka przysłonięta jest tu intensywną pomarańczą.
Jednym słowem raj dla miłośników pomarańczy!
Producent na opakowaniu podaje zawartość składników odżywczych dla 50g suszu na 500ml wody:
magnez – 71%,
żelazo – 13%,
tiamina (witamina B1) – 18%,
ryboflawina (witamina B2) – 30%,
kwas pantotenowy (witamina B5) – 66%
* % - dla dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej
Taragui Naranja
Eksplozja pomarańczowego smaku!
Taragui z naturalnymi aromatami i skórkami pomarańczy.
Posiada wyraźnie odczuwalny smak dojrzewających w południowoamerykańskim słońcu owoców. Świetna yerba zarówno do terere jak i na ciepło.
Miodzio
Wygodne w użyciu, duże naczynie z przyjemnym wzorkiem i sporej pojemności - ok. 350 ml.
Przy ceramicznych naczyniach nie ma żadnych zabiegów przygotowawczych
i nie trzeba też specjalnie dbać o naczynie. Wystarczy po użyciu opłukać i nie potłuc:)
Bombilla Gonzo
Klasyczna, funkcjonalna bombilla ze stali niklowanej o dlugości 17cm. ej.
Lekko wyprofilowana pod ustnikiem, ozdobiona delikatnie żłobioną spiralką
i gustownym pierścieniem chłodzącym.
Dodatkowy atut to rozkręcany filterek, umożliwiający okresowe czyszczenie rurki od środka.
(Ilex paraguariensis). Krzewy Yerby uprawiane są w Ameryce Południowej (Argentyna, Paragwaj, Urugwaj i Brazylia). Caa Mate znana od wieków przez Indian Guarani, po przybyciu Jezuitów przyjechała do Europy pod nazwą „Herbata Paragwajska”. Erva Mate zawiera pochodne ksantyn (kofeina, teobromina, teofilina), czyli substancje pobudzające. Herba mate działa podobnie
jak kawa, ale jest o wiele zdrowsza, ponieważ nie wypłukuje magnezu. Również zielona herbata
nie dorównuje właściwościom zdrowotnym jakie posiada „Zielone Złoto Paragwaju”.
Poza klasycznym zaparzaniem Yerby gorącą wodą popularne staje się przygotowywanie terere,
czyli Yerba zalana lodowatą wodą. Podstawowa różnica polega na temperaturze wody i czasie „zaparzania”, tutaj trzeba odczekać za pierwszym razem około 10 minut. Do przygotowania
gelado (Brazylia) wykorzystywane są najczęściej Yerba mate z dodatkami ziołowymi takimi jak: mięta, peperina, burito, boldo, katuava.
z przyprawami lub czym kol wiek innym (nie dotyczy alkoholu).