Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

ZESTAW SZYNKOWAR TERMOMETR STAL WEDLINY SALETRA

14-01-2015, 23:08
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 57.70 zł     
Użytkownik samal_tczew_pl
numer aukcji: 4951735134
Miejscowość Tczew, Rokitki
Wyświetleń: 32   
Koniec: 14-01-2015 22:50:00

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

telefon - 791 [zasłonięte] 45 66

Pn-Pt 08:00-18:00

 

mail
[zasłonięte]@gmail.com

 

sklep otwarty

08:00 - 16:00

 

 

771[zasłonięte]200400[zasłonięte]60240[zasłonięte]149

 


tytuł przelewu - swój nick z allegro

+

numer aukcji

 

 

 

LUB

 

 

 

Nowe, oryginalnie zapakowane

1 rok gwarancji producenta + 2 lata gwarancji naszego sklepu

SZYNKOWAR ZE STALI NIERDZEWNEJ

BIOWIN

 SZY15SN

W ZESTAWIE

- SZYNKOWAR

- TERMOMETR BIOWIN 100200

- WORECZKI

- SALETRA

 

NOWE, W ORYGINALNYM OPAKOWANIU
PROSTO OD PRODUCENTA

 

DANE TECHNICZNE:

    SZYNKOWAR

    przeznaczony do wyrobu pysznych parzonych wędlin domowym sposobem.
    Wykonany ze stali nierdzewnej !
    Pozwala na przygotowanie do 1,5 kg wyrobu mięsnego jednorazowo.
    Na środku wieczka znajduje się gniazdo z otworem umożliwiającym bezpośredni pomiar temperatury wsadu mięsnego.
    Wykonany ze stali nierdzewnej.

    Szerokość produktu: 12cm
    Głębokość produktu: 12cm
    Wysokość produktu: 19cm

     

    TERMOMETR BIOWIN - 100200

    Solidnie wykonany termometr ze stali nierdzewnej do kontroli temperatury pieczenia różnego rodzaju mięs. Specjalna podziałka precyzyjnie wskazuje idealną temperaturę pieczenia drobiu, wieprzowiny, cielęciny jagnięciny oraz wołowiny. Czujka termiczna znajduje się w obszarze między 1.3 cm a 5 cm od początku szpikulca. W celu uniknięcia zabrudzeń lub uszkodzenia szpikulec termometru należy przechowywać w plastikowej osłonce, która znajduje się w komplecie.

    - zakres temperatur: od 0°C do 120°C
    - dokładność pomiaru: +/-2°C

    Szerokość produktu: 4cm
    Głębokość produktu: 4cm
    Wysokość produktu: 14cm

     

    WORECZKI FOLIOWE 16x32cm, w opakowaniu 20szt.
    Idealnie dopasowane do szynkowaru BIOWIN – SZY15SN. Zastosowanie woreczków ułatwia wkładanie mięsa do pojemnika jak również wyjmowanie gotowego już wyrobu mięsnego.
    Produkt w całości wykonany z PE, dopuszczony do kontaktu z żywnością. Grubość folii 0,04mm.

    Szerokość produktu: 16cm
    Wysokość produktu: 32cm

    SALETRA POTASOWA - do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny.
    Proporcja na 5 kg mięsa:
    Do 2,5 l wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianek (można użyć również gotową mieszankę ziół do peklowania ). Całość gotować 10 min. Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej ( 1/2 opakowania ), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać. Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy. Mięso ściśle ułożyć kamiennym lub - emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy ( mięso musi być całkowicie zakryte ). Peklować 7 – 9 dni w temperaturze 4 – 8 st. obracając mięso co2 – 3 dni.
    Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.

    1. SPECYFIKACJA
    Saletra potasowa– azotan potasu (KN03), bezbarwna, krystaliczna sól (E 252) stosowana do peklowania mięsa metodami tradycyjnymi. Saletra potasowa (azotan potasu) jest (obok soli kuchennej) najważniejszym dodatkiem stosowanym przy peklowaniu mięsa, gwarantującym nie tylko przedłużenie jego trwałości ale i zachowanie różowej barwy mięsa. Przepis jej użycia znajduje się na opakowaniu.
    W pierwszym etapie peklowania (zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw, pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów (w ilości nie większej niż zawartość mioglobiny).
    W drugim etapie jony azotynowe reagują z mioglobiną, białkiem odpowiedzialnym za różową (ale nietrwałą) barwę mięsa. Produktem reakcji jest nitrozomioglobina o trwałej , różowej barwie, nawet w wyższych temperaturach.

    2. ZALETY
    Saletra potasowa (azotan potasu) jest obok soli kuchennej podstawowym dodatkiem przy peklowaniu mięsa, gwarantuje:
    -zachowanie różowej barwy mięsa, gdyż sama sól kuchenna zmienia naturalny barwnik mięsa na beżowo-szary,
    -pozytywny wpływ na smak mięsa,
    -utrwalenie barwy peklowanego mięsa,
    -silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze (szczególnie jeżeli chodzi o bakterie jadu kiełbasianego),
    -procesy termiczne (gotowanie szynki), którym poddaje się produkty mięsne, zabijają znajdujące się w nich bakterie, jednak nie niszczą przetrwalników ) to "zadanie" spełnia saletra.
    -mięso peklowane saletrą nie wykazuje tendencji do pokrywania się śluzowatym nalotem (nie" ślimaczeje"),
    Dlaczego lepiej stosować saletrę niż produkty zawierające azotyny (nitryty np. peklosól)?
    Stosowanie saletry potasowej zawierającej jedynie jony azotanowe jest zdrowsze i bardziej bezpieczne od dostępnych na rynku mieszanek peklujących zawierających azotyny, które w przypadku nawet niewielkiego przedawkowania mogą okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia.

    3. DODATKOWE PRZYDATNE INFORMACJE.
    Oprócz azotynów, niebezpieczeństwo stanowią nitrozaminy, związki powstające podczas ogrzewania mięsa w wyniku reakcji azotynów z aminami. Związki te mogą mieć działanie rakotwórcze.
    Peklowanie saletrą potasową trwa 2 dni dłużej niż nitrytami ale jest zdecydowanie zdrowsze i bezpieczniejsze!

     



    URZĄDZENIE NOWE, ORYGINALNIE ZAPAKOWANE
    INSTRUKCJA OBSŁUGI W JĘZYKU POLSKIM

     

    * niniejsze urządzenie odpowiada normom CE sieci radiowo-telewizyjnej, zbudowane jest według najnowszej techniki bezpieczeństwa pracy 

     

    Każde urządzenie przed wysyłką zostaje sprawdzone 

      

    1 rok gwarancji producenta + 2 lata gwarancji naszego sklepu

    DO KAŻDEGO ZAKUPU DOŁĄCZAMY PARAGON JAKO DOWÓD GWARANCJI
    LUB NA ŻYCZENIE FAKTURĘ VAT



     
     

     

    Zobacz nasze pozostałe aukcje: Panelealle

    Komentarze

    Strona "o mnie"Wszystkie aukcje

    Panelealle galerie przedmiotow na allegro