Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

ZESTAW SZYNKOWAR TERMOMETR STAL WEDLINY SALETRA

14-01-2015, 23:08
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 57.70 zł     
Użytkownik samal_tczew_pl
numer aukcji: 4951735134
Miejscowość Tczew, Rokitki
Wyświetleń: 32   
Koniec: 14-01-2015, 22:50

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


telefon - 791 [zasłonięte] 45 66

Pn-Pt 08:00-18:00

mail
[zasłonięte]@gmail.com

sklep otwarty

08:00 - 16:00


771[zasłonięte]200400[zasłonięte]60240[zasłonięte]149


tytuł przelewu - swój nick z allegro

+

numer aukcji


LUB

Nowe, oryginalnie zapakowane

1rokgwarancji producenta +2latagwarancji naszego sklepu

SZYNKOWAR ZE STALI NIERDZEWNEJ

BIOWIN

 SZY15SN

W ZESTAWIE

- SZYNKOWAR

- TERMOMETR BIOWIN 100200

- WORECZKI

- SALETRA

NOWE, W ORYGINALNYM OPAKOWANIU
PROSTO OD PRODUCENTA

DANE TECHNICZNE:

SZYNKOWAR

przeznaczony do wyrobu pysznych parzonych wędlin domowym sposobem.
Wykonany ze stali nierdzewnej !
Pozwala na przygotowanie do 1,5 kg wyrobu mięsnego jednorazowo.
Na środku wieczka znajduje się gniazdo z otworem umożliwiającym bezpośredni pomiar temperatury wsadu mięsnego.
Wykonany ze stali nierdzewnej.

Szerokość produktu: 12cm
Głębokość produktu: 12cm
Wysokość produktu: 19cm

TERMOMETR BIOWIN - 100200

Solidnie wykonany termometr ze stali nierdzewnej do kontroli temperatury pieczenia różnego rodzaju mięs. Specjalna podziałka precyzyjnie wskazuje idealną temperaturę pieczenia drobiu, wieprzowiny, cielęciny jagnięciny oraz wołowiny. Czujka termiczna znajduje się w obszarze między 1.3 cm a 5 cm od początku szpikulca. W celu uniknięcia zabrudzeń lub uszkodzenia szpikulec termometru należy przechowywać w plastikowej osłonce, która znajduje się w komplecie.

- zakres temperatur: od 0°C do 120°C
- dokładność pomiaru: +/-2°C

Szerokość produktu: 4cm
Głębokość produktu: 4cm
Wysokość produktu: 14cm

WORECZKI FOLIOWE 16x32cm, w opakowaniu 20szt.
Idealnie dopasowane do szynkowaru BIOWIN – SZY15SN. Zastosowanie woreczków ułatwia wkładanie mięsa do pojemnika jak również wyjmowanie gotowego już wyrobu mięsnego.
Produkt w całości wykonany z PE, dopuszczony do kontaktu z żywnością. Grubość folii 0,04mm.

Szerokość produktu: 16cm
Wysokość produktu: 32cm

SALETRA POTASOWA - do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny.
Proporcja na 5 kg mięsa:
Do 2,5 l wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianek (można użyć również gotową mieszankę ziół do peklowania ). Całość gotować 10 min. Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej ( 1/2 opakowania ), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać. Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy. Mięso ściśle ułożyć kamiennym lub - emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy ( mięso musi być całkowicie zakryte ). Peklować 7 – 9 dni w temperaturze 4 – 8 st. obracając mięso co2 – 3 dni.
Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.

1. SPECYFIKACJA
Saletra potasowa– azotan potasu (KN03), bezbarwna, krystaliczna sól (E 252) stosowana do peklowania mięsa metodami tradycyjnymi. Saletra potasowa (azotan potasu) jest (obok soli kuchennej) najważniejszym dodatkiem stosowanym przy peklowaniu mięsa, gwarantującym nie tylko przedłużenie jego trwałości ale i zachowanie różowej barwy mięsa. Przepis jej użycia znajduje się na opakowaniu.
W pierwszym etapie peklowania (zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw, pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów (w ilości nie większej niż zawartość mioglobiny).
W drugim etapie jony azotynowe reagują z mioglobiną, białkiem odpowiedzialnym za różową (ale nietrwałą) barwę mięsa. Produktem reakcji jest nitrozomioglobina o trwałej , różowej barwie, nawet w wyższych temperaturach.

2. ZALETY
Saletra potasowa (azotan potasu) jest obok soli kuchennej podstawowym dodatkiem przy peklowaniu mięsa, gwarantuje:
-zachowanie różowej barwy mięsa, gdyż sama sól kuchenna zmienia naturalny barwnik mięsa na beżowo-szary,
-pozytywny wpływ na smak mięsa,
-utrwalenie barwy peklowanego mięsa,
-silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze (szczególnie jeżeli chodzi o bakterie jadu kiełbasianego),
-procesy termiczne (gotowanie szynki), którym poddaje się produkty mięsne, zabijają znajdujące się w nich bakterie, jednak nie niszczą przetrwalników ) to "zadanie" spełnia saletra.
-mięso peklowane saletrą nie wykazuje tendencji do pokrywania się śluzowatym nalotem (nie" ślimaczeje"),
Dlaczego lepiej stosować saletrę niż produkty zawierające azotyny (nitryty np. peklosól)?
Stosowanie saletry potasowej zawierającej jedynie jony azotanowe jest zdrowsze i bardziej bezpieczne od dostępnych na rynku mieszanek peklujących zawierających azotyny, które w przypadku nawet niewielkiego przedawkowania mogą okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia.

3. DODATKOWE PRZYDATNE INFORMACJE.
Oprócz azotynów, niebezpieczeństwo stanowią nitrozaminy, związki powstające podczas ogrzewania mięsa w wyniku reakcji azotynów z aminami. Związki te mogą mieć działanie rakotwórcze.
Peklowanie saletrą potasową trwa 2 dni dłużej niż nitrytami ale jest zdecydowanie zdrowsze i bezpieczniejsze!



URZĄDZENIE NOWE, ORYGINALNIE ZAPAKOWANE
INSTRUKCJA OBSŁUGI W JĘZYKU POLSKIM

* niniejsze urządzenie odpowiada normom CE sieci radiowo-telewizyjnej, zbudowane jest według najnowszej techniki bezpieczeństwa pracy

Każde urządzenie przed wysyłką zostaje sprawdzone

1rokgwarancji producenta +2latagwarancji naszego sklepu

DO KAŻDEGO ZAKUPU DOŁĄCZAMY PARAGON JAKO DOWÓD GWARANCJI
LUB NA ŻYCZENIE FAKTURĘ VAT



 

Zobacz nasze pozostałe aukcje:

Strona "o mnie"Wszystkie aukcje

PaneleAllegro.pl