Zestaw startowy do yerba mate Matero clasica Negros Bombilla Alvaro
Do każdego zmówienia dodajemy ulotkę informacyjną: czym jest yerba mate, jej właściwości, jak mate przygotować oraz jak przeprowadzić profesjonalne currado tykwy.
Idealny zestaw, aby rozpocząć swoją przygodę z yerba mate. Składa się z Matera clasica Negros, Bombilli nierdzewnej, smukłej Alvaro, Termometru analogowego do yerba mate i Gratis!!! Szczoteczka (wyciorek) do bombilli.
Matero clasica Negros: Tradycyjne naczynko do picia yerba mate. Wykończone metalową wirolką. Mate wykonane jest z najwyższej jakości owocu tykwy. Prawidłowa konserwacja gwarantuje, iż naczynko będzie służyć latami. Pojemność ok. 250-350ml. Naczynko dekoracyjne. Naczynka wykonane z naturalnego owocu tykwy, mogą różnić się kształtem oraz odcieniem.
Bombilla nierdzewna, smukła Alvaro: Jeden z najlepszych modeli bombilli nierdzewnych. Dł. 19cm. Doskonale się sprawdza z każdym rodzajem naczynka. Filtr typu łyżeczkowego, doskonale filtruje i nie powoduje zatykania się bombilli. Można czyścić w zmywarkach. Bombilla nie przebarwia się i nie śniedzieje. Wykonana jest ze szlachetnej stali nierdzewnej - 201 ss. Nie koroduje i nie śniedzieje. Wygląda zawsze jak nowa.
Termometr analogowy w pokrowcu do yerba mate: Termometr kuchenny do pieczenia, gotowania, sprawdzania temperatury wody. W zestawie jest bardzo poręczny pokrowiec, do wygodnego przechowywania nie tylko w domu, ale także w podróży. Zakres temperatury od -10 do 100 stopni Celsjusza. Bardzo dokładny i odporny na uszkodzenia. Długośc 14 cm. Dzięki niemu już nie będziesz mieć wątpliwości co do temperatury wody.
Gratis!!! Szczoteczka do bombilli (wyciorek) yerba mate: Szczoteczka (wyciorek) o długości 15cm do czyszczenia bombilli. Nadaje się do bombilli z rozkręcanym sitkiem lub z dużym ustnikiem. Kolor wybierany losowo.
O Yerba Mate
|
wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex Paraguariensis). Jest to odkrycie Indian z plemienia Guarani. W dzisiejszych czasach jest tradycyjnym napojem Ameryki Południowej (Argentyna, Paragwaj, Brazylia, Urugwaj), jednak dzięki swoim właściwościom staje się coraz bardziej popularna na całym świecie, także u nas w Polsce
|
Picie mate jest swoistym "rytuałem". Tradycyjnie Yerba Mate pije się w naczynkach tzw. materkach (matero), wykonanych z owocu tykwy,
|
|
|
przez bombillę - metalową słomkę, bardzo często posrebrzaną lub pozłacaną. Niektóre bombille są wykonane z czystego złota, srebra lub innego szlachetnego metalu. |
W czym pomaga codziennie picie Yerba Mate?
- naturalnie pobudza ciało i umysł,
- likwiduje objawy zmęczenia, rozluźnia,
- podnosi sprawność fizyczną, intelektualną, poprawia koncentrację,
- zwiększa zdolność odpornościową organizmu,
- zalecana jest do spożywania jako napój zawierający substancje odżywcze i zdrowotne, może sprawić, że chociaż jesteśmy głodni, to czujemy się nasyceni (zalecana przy odchudzaniu)
- wykorzystywana jest w medycynie jako stymulator Centralnego Ośrodka Nerwowego,
- reguluje przemianę materii, ułatwia trawienie pokarmów, odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit,
- stymuluje osłabiony, zmęczony system nerwowy, likwiduje podenerwowanie
Yerba Mate jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Yerba Mate zawiera:
- z grupy ksantyn - MATEINY, które stymulują Centralny Układ Nerwowy (pobudzają), nie powodując uzależnienia
- witaminę A (konieczną do prawidłowego wzrostu, uodparniającej organizm przeciw infekcjom, polepszającą wzrok)
- witaminę B1 (niezbędnej do utrzymania prawidłowego stanu układu nerwowego, ułatwiająca trawienia)
- witaminę B2 (wzmacniającą włosy),
- witaminę C (środek antytoksyczny, wzmacniający zęby, zwiększający ilość czerwonych krwinek),
- żelazo (konieczne do utrzymania normalnego poziomu sprawności fizycznej),
- sód, potas, wapń (wzmacniające kości i zęby),
- magnez , krzem, fosforany, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę, inozytol.
Tradycyjny sposób przyrządzania Yerba Mate: 1. Nasyp do 3/4 objętości naczynia, susz Yerba Mate i przykryj ręką górną część naczynia. 2. Odwróć naczynie i wstrząśnij tak by pył z suszu znalazł się na ręce. 3. Delikatnie odwróć naczynie, tak by zawartość nie zmieniła swojego położenia. 4. Wsadź bombillę i zalej wodą o temp. 70-80C 5. Czekaj 2-3 minuty i pij przez bombillę powoli, pamiętając o tym by nie mieszać naparu.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o Yerba Mate, jej właściwościach, gatunkach i przyrządzaniu oraz poznać opinie innych osób, które piją mate to najwięcej się dowiesz odwiedzając jakieś forum o yerba mate lub jedną z wielu stron informacyjnych dedykowanych temu produktowi w internecie.
Zobacz koniecznie nasze komentarze
|