Specjalnie dla miłośników dobrej yerby i jeszcze lepszego sprzętu mamy zestaw idealny.
Paragwajskie marki, obie ziołowe ale jednak różne. Jedna łagodnie ziołowa, druga bardziej ostra.
W skład zestawu wchodzą:
przecudnie opalizujące Palo Santo i dopasowana bombilla INOX 18/8,
Colon Menta Boldo 500g i Pajarito Hierbas Naturales 500g.
Palo Santo Burserea 120ml
Nieokute naczynie o pojemności około110- 120 ml wykonane z drewna Palo Santo,
a dokładnie z bardzo pożądanego gatunku drzewa Burserea graveolens.
Palo Santo znaczy Święty Pień. Drzewo to było czczone przez
rdzenną ludność Paragwaju jako ziele leczące wiele dolegliwości i mające wielką moc.
Yerba z tego naczynia nabiera zupełnie nowego smaku dzięki aromatycznej żywicy
wytwarzanej z przepięknego, opalizującego drewna Palo Santo.
Oferowane tu naczynie zrobione jest z jednego, solidnego kawałka drewna.
Posiada grube ścianki zapewniające wytrzymałość.
Jednak może zdarzyć się ze powstaną pęknięcia, jest to spowodowane zmianami wilgotności.
W większości przypadków wystarczy powtórzyć currado naczynie i natrzeć je w środku oliwką
a następnie ostawić do wyschnięcia.
Naczynia mogą różnić się między sobą kształtem, każdy egzemplarz jest niepowtarzalny.
Naczynie ozdobne
Romanes 14cm INOX 18/8
Pięknie wykonana nierdzewna bombilla o długości 14 cm.
Najwyższej jakości stop stali nierdzewnej INOX 18/8 to gwarancja jakości i wytrzymałości bombilli.
Świetnie filtrująca, rozkręcana bombilla, łatwa w utrzymaniu czystości.
Ciekawie zdobiona od pierścienia w stronę filtra.
Oryginalny produkt z Argentyny. Rurka ozdobna.
Colon Menta Boldo 500g
Colon jest flagową marką plantacji Colonias Unidas.
Należy do najbardziej rozpoznawalnych marek obok Pajarito, Rosamonte, Amandy i Taragui.
Colon Menta Boldo to naturalna mieszanka yerba mate i ziół (mięta pieprzowa, boldo).
Wygodne kartonowe opakowanie ułatwia przechowywanie yerby i utrzymanie porządku w szafce.
Susz składa się głównie z pyłu i drobno ciętych listków z niewielkim dodatkiem dużych gałązek.
Wchodzące w skład mieszanki mięta i boldo znane są z pozytywnego działania na układ pokarmowy
i wspierania ochrony wątroby. Zioła nadają zdecydowany aromat całości, na pierwszy plan wybija się mięta.
Po zaparzeniu napar ma kolor intensywnie zielony i jest bardzo gęsty,
może przypominać miód spadziowy z czystej spadzi iglastej.
Liście po nasiąknięciu wodą nabierają ładnego żywo zielonego koloru.
W smaku dominuje mięta, dopiero w posmakach wyczuwalne jest lekkie boldo.
Taka kompozycja jest mocno orzeźwiająca nawet na ciepło, dlatego polecamy ją szczególnie
na upalne dni nawet jako yerbę na zimno czyli terere.
Długo utrzymujący się smak ziół powoduje że gorycz klasycznej yerby prawie w ogóle nie jest wyczuwalna.
Dodatkową zaletą jest bardzo szybko powstająca pianka która będzie się utrzymywać nawet do piątego parzenia.
Co ważne jest to niezwykle mocna yerba jak na mieszanki smakowe.
Pajarito Hierbas Naturales 500g
Pajarito to najlepiej rozpoznawalna paragwajska marka yerba mate w naszym kraju.
Pochodzi z plantacji Lauro Raatza, która posiada 50 lat tradycji uprawy i przetwarzania tego zioła.
Wymieniana jednym tchem obok Amandy, Taragui, Rosamonte i Colona.
Pajarito Con Hierbas to mieszanka składająca się z 90% yerba mate i 10% ziół.
Dosyć drobno cięte listki i gałązki oraz spora zawartość pyłu dają mocny napar.
Dodatek ziół takich jak mięta, burrito i cedron poprawia walory smakowe i zapachowe tej yerba mate.
Wyrazisty aromat ziół i typowego paragwajskiego wędzenia przypomina suszoną śliwkę,
liście tytoniu lub angielską tabakę z dodatkiem mięty.
Napar jest raczej mętny i ma miły dla oka złoto-bursztynowy kolor.
W smaku na pierwszy plan wybija się intensywna świeża mięta i pozostałe zioła,
dopiero przy kolejnych parzeniach wyczuwalna jest dymna goryczka specyficzna dla tej marki.
Dzięki zmianom odczuć smakowych yerba ta świetnie nadaje się do wielokrotnego zaparzania.
Polecamy ją zarówno dla osób które dopiero uczą się picia Yerba Mate jak i dla wytrawnych smakoszy tego napoju.
Mocno orzeźwiający smak ziół i intensywne działanie yerba mate to idealne połączenie dla miłośników terere,
czyli yerba mate na zimno.
(Ilex paraguariensis). Krzewy Yerby uprawiane są w Ameryce Południowej (Argentyna, Paragwaj, Urugwaj i Brazylia). Caa Mate znana od wieków przez Indian Guarani, po przybyciu Jezuitów przyjechała do Europy pod nazwą „Herbata Paragwajska”. Erva Mate zawiera pochodne ksantyn (kofeina, teobromina, teofilina), czyli substancje pobudzające. Herba mate działa podobnie
jak kawa, ale jest o wiele zdrowsza, ponieważ nie wypłukuje magnezu. Również zielona herbata
nie dorównuje właściwościom zdrowotnym jakie posiada „Zielone Złoto Paragwaju”.
Poza klasycznym zaparzaniem Yerby gorącą wodą popularne staje się przygotowywanie terere,
czyli Yerba zalana lodowatą wodą. Podstawowa różnica polega na temperaturze wody i czasie „zaparzania”, tutaj trzeba odczekać za pierwszym razem około 10 minut. Do przygotowania
gelado (Brazylia) wykorzystywane są najczęściej Yerba mate z dodatkami ziołowymi takimi jak: mięta, peperina, burito, boldo, katuava.
z przyprawami lub czym kol wiek innym (nie dotyczy alkoholu).