1. NOWOŚĆ poszukiwany czarny pomidor BLACK CHERRY wyjątkowo słodkie małe owoce
Odmiana wysoka o ciągłym typie wzrostu, przeznaczona do uprawy w gruncie przy palikach oraz pod osłonami. Rośliny wymagają usuwania pędów bocznych, najlepiej prowadzić je na jeden lub na dwa pędy. Owoce okrągłe, podobne do dużej wiśni o średnicy ok.2-2,5 cm. Owoce są drobne, purpurowo- brązowe, słodkie i wyjątkowo smaczne.
2. SAŁATA KRUCHA- LODOWA ICE QUEEN
Nowa odmiana sałaty lodowej tworząca duże, twarde główki. PojedyNcze liście są kruche, pęcherzykowate, intensywnie zielone o wyśmienitym smaku. Doskonale nadaje się do sporządzenia szybkich, obfitych w witaminy potraw.
3. Dynia olbrzymia - Atlantic giant
Odmiana o olbrzymich (nawet do 300 kg) owocach. Rośliny silnie rosnące o rozgałęzionych, płożących się pędach. Owoce są kuliste lub jajowate, lekko żebrowane o pomarańczowej skórce. Miąższ żółty, bogaty w witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy i lecytynę.
4. SAMO ZDROWIE - NOWOŚĆ SZCZYPIOREK CZOSNKOWY
*** NATURALNY ANTYBIOTYK ***
ROŚLINA 3w1 WARZYWO, ZIOŁO, ROŚLINA OZDOBNA !
Roślina wieloletnia, szybko rozrastająca się w zwarte kępki. Pośród wzniesionych liści ukazują się pędy kwiatostanowe zakończone baldachami białych, gwiaździstych, pięknie pachnących kwiatów. Liście o wyraźnym aromacie i smaku czosnku są bogatym źródłem mikro- i makroelementów.
5. Rzodkiewka Carmen- BOMBA WITAMIN !
Odmiana do całorocznej uprawy gruntowej. Tworzy kształtne, karminowo-czerwone zgrubienia z białym ogonkiem; odporna na parcenie i pękanie. Miąższ matowo-biały, niekiedy z różowym przebarwieniem, dość łagodny w smaku. Przez długi okres zachowuje dobrą jakość zgrubienia. Bardzo plenna.
6. Koperek-Superducat !
Koperek jest bardzo bogaty w witaminę C, ponadto zawiera: wapń, fosfor, żelazo, karoten, witaminy: B1, B2 i PP. Odmiana wczesna, idealna do zbioru na zielono jak i do pozyskiwania baldachimów kwiatowych. Roślina o silnej barwie oraz intensywnym aromacie, obficie ulistnione pędy.
7. Ogórek konserwowy ODYS !
Ogórki konserwowe sprawdzają się świetnie jako dodatek do obiadu, kanapek lub samodzielna przekąska. Odmiana odys jest wyjątkowo odporna na choroby (zwłaszcza mączniak rzekomy) dzięki czemu wymaga mniej zabiegów ochrony niż inne odmiany. Owoce smukłe grubobrodawkowe o zielonej skórce. Doskonałe do konserwowania i kwaszenia. Odmiana uniwersalna do uprawy wiosennej, letniej i jesiennej w ogrodzie oraz wiosennej w szklarni lub tunelach. Na zbiór letni wysiewamy wiosną wprost do gruntu.
8. Balsamka ogórkowata-Lek na cukrzycę !!!
Balsamka ogórkowata to roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych, o długiej, rozgałęzionej, pnącej łodydze, zaopatrzonej w wąsy czepne. Owoce balsamki sa stosowane przez indyjska medycyne ludowa jako lek na cukrzyce, poniewaz zawieraja zwiazek podobny do insuliny, którego dzialanie regulujace poziom cukru we krwi potwierdzona w badaniach klinicznych. Po okolo dwóch miesiacach od wysiewu pojawiaja sie stosunkowo duze, pachnace zólte kwiaty, krótko potem walcowate owoce, poczatkowo zielone, pózniej przebarwiajaco sie na zólto. Wszystkie czesci nadziemne rosliny maja wartosc uzytkowa, jako warzywo i roslina lecznicza.
9. Mięta Lekarska ! Lek - Zioła - Olejek eteryczny !!!
Wszechstronne zastosowanie !
Mięta pieprzowa jest wieloletnim ziołem, krzewiastego pokroju, osiągająca wysokość do 90 cm. Łodyga mięty pieprzowej jest rozgałęziona w okółkach liści, koloru zielonego aż do brunatno-brązowego w zależności od odmiany. Mięta pieprzowa wytwarza pod poziomem gleby białe, poziome kłącza lub powierzchniowe kłącza koloru zielonego w zależności od tego, jak bardzo jest wilgotna gleba, w której rośnie. Liście mięty pieprzowej są kształtu podłużno-jajowatego, nierównomiernie piłkowane na ich końcach. Kwiaty zioła są niewielkie od 5 mm do 6 mm długości w kolorze różowym, czerwonawym lub jasno fioletowym. Mięta pieprzowa jest używana przede wszystkim ze względu na swoje właściwości pobudzające, przeciwwiatrowe oraz leczące dolegliwości żołądkowe. Zioło to jest stosowane w przypadkach problemów z niestrawnością, kolką lub wzdęciami. Zioło jest zwykle używane w postaci ciepłej herbaty przygotowanej z liści. Kilka szklanek dziennie może być wypijanych w celu szybkiego i skutecznego złagodzenia dolegliwości żołądkowych. W Europie, mięta pieprzowa jest często wykorzystywana w różnorodnych mieszankach herbat, które są przeznaczone do łagodzenia różnych dolegliwości związanych z żołądkiem, jelitami bądź wątrobą. Mięta pieprzowa w postaci herbatki ziołowej może być po prostu stosowana dla przyjemnego i orzeźwiającego jej smaku.
10. Vitalne Jagody Goji- Witaminowa bomba prosto z TYBETU !!!
Choć roślina wywodzi się z Tybetu, jej owoce dotarły do Europy z USA, gdzie z kolei trafił przypadkowo na skutek sztormu. Dietetycy są zdania, że to jeden z bardziej wartościowych owoców jakie do tej pory zostały poznane i opisane. Posiada cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin (głównie C) i jest niskokaloryczny. W tradycyjnej medycynie azjatyckiej Goji zajmuje ważne miejsce w dla niezliczonych pokoleń, tajemnice jego korzyści odżywczych pozostają niezmiennie sekretem dla większości świata. Poprzez wieki wokół tego cudownego owocu narosły legendy. Organizowane są święta i pisane wiersze na jego cześć. Owoce Goji są oczywiście jadalne. Im bardziej dojrzałe tym słodsze. Kiedy są już dojrzałe ich kolor zmienia się na jaskrawo czerwony. Można je jeść bezpośrednio z rośliny lub też po wysuszeniu stosować jako dodatek do herbat ziołowych lub lekką przekąskę. Ważna uwaga: owoce są bardzo delikatne i podczas zbioru ręcznego substancje w nich zawarte łatwo się utleniają co można zaobserwować w postaci ciemniejących plamek na owocach. Aby zachować ich piękny czerwony kolor należy zrywać je z "ogonkami" lub też otrzepać z rośliny na miękki ręcznik. Z dwuletniej rośliny możemy zebrać do 2kg owoców!
Jagody goji zawierają 2500 mg witaminy C, w 100 gramach owoców, co stawia je na trzecim miejscu naturalnych źródeł tej witaminy w świecie, po południowo amerykańskim Camu camu oraz australijskiej śliwce kakadu (murunga, billygoat plum, Terminalia ferdinandiana). Jagody Goji to owoce o dużej wartości odżywczej, gdyż zawierają: izoleucynę, tryptofan, cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor, witaminy: B1, B2, B6 oraz E. Z zawartością ponad 15% protein, 21 niezbędnych minerałów oraz 19 aminokwasów, jagody goji są uznawane za jedne z najbardziej wartościowych na świecie.
11. Poziomka rugia- leśne witaminy !
Owoce duże, stożkowate lub owalne, intensywnie czerwone, aromatyczne, w smaku przypominające leśną poziomkę. Owoce mają wysoką wartość deserową, nadają się na mrożonki. Odmiana plenna, odporna na mróz i choroby.
Licytujesz ZESTAW 11 opakowań oraz szczegółowe instrukcje siewu do każdej rośliny.
1. Pomidor Black Cherry- 0,2 g 2.Jagody Goji 3 owoce ok 70 n, 3. Sałata lodowa 1g, 4. Rzodkiewka Carmen 10g, 5. Balsamka 2g, 6. Dynia Gigant 3g, 7. Szczypiorek czosnkowy 1g, 8. Ogórek Odys 3g, 9. Koperek 5g + 2,5g gratis 10. Mięta 0,1g, 11. Poziomka Rugia 0,2g
|