Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Zestaw MOC ZIÓŁ Pajarito Colon 1kg yerba mate

19-07-2014, 5:52
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 55 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 55 zł     
Użytkownik DobreZieleKrakow
numer aukcji: 4402147818
Miejscowość Kraków
Zostało sztuk: 5    Licytowało: 1    Wyświetleń: 25   
Koniec: 19-07-2014 06:00:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


Zestaw Paragwajska Moc Ziół + Gonzo

 


Specjalnie dla miłośników paragwajskich ziół mamy zestaw idealny.

Paragwajskie marki, obie ziołowe ale jednak różne.

Jedna łagodnie ziołowa, druga bardziej ostra.

W skład zestawu wchodzą:

Colon Menta Boldo 500g i Pajarito Hierbas Naturales 500g,

bombilla Gonzo.

Colon Menta Boldo 500g

 

Colon jest flagową marką plantacji Colonias Unidas.

Należy do najbardziej rozpoznawalnych marek obok Pajarito, Rosamonte, Amandy i Taragui.

Colon Menta Boldo to naturalna mieszanka yerba mate i ziół (mięta pieprzowa, boldo).

Wygodne kartonowe opakowanie ułatwia przechowywanie yerby i utrzymanie porządku w szafce.

Susz składa się głównie z pyłu i drobno ciętych listków z niewielkim dodatkiem dużych gałązek.

Wchodzące w skład mieszanki mięta i boldo znane są z pozytywnego działania na układ pokarmowy

i wspierana ochrony wątroby. Zioła nadają zdecydowany aromat całości, na pierwszy plan wybija się mięta.

Po zaparzeniu napar ma kolor intensywnie zielony i jest bardzo gęsty,

może przypominać miód spadziowy z czystej spadzi iglastej.

Liście po nasiąknięciu wodą nabierają ładnego żywo zielonego koloru.

W smaku dominuje mięta, dopiero w posmakach wyczuwalne jest lekkie boldo.

Taka kompozycja jest mocno orzeźwiająca nawet na ciepło, dlatego polecamy ją szczególnie na upalne dni nawet

jako yerbę na zimno czyli terere.

Długo utrzymujący się smak ziół powoduje że gorycz klasycznej yerby prawie w ogóle nie jest wyczuwalna.

Dodatkową zaletą jest bardzo szybko powstająca pianka która będzie się utrzymywać nawet do piątego parzenia.

Co ważne jest to niezwykle mocna yerba jak na mieszanki smakowe.

 

Pajarito Hierbas Naturales 500g

 

Pajarito to najlepiej rozpoznawalna paragwajska marka yerba mate w naszym kraju.

Pochodzi z plantacji Lauro Raatza, która posiada 50 lat tradycji uprawy i przetwarzania tego zioła.

Wymieniana jednym tchem obok Amandy, Taragui, Rosamonte i Colona.

Pajarito Con Hierbas to mieszanka składająca się z 90% yerba mate i 10% ziół.

Dosyć drobno cięte listki i gałązki oraz spora zawartość pyłu dają mocny napar.

Dodatek ziół takich jak mięta, burrito i cedron poprawia walory smakowe i zapachowe tej yerba mate.

Wyrazisty aromat ziół i typowego paragwajskiego wędzenia przypomina suszoną śliwkę, liście tytoniu lub

angielską tabakę z dodatkiem mięty. Napar jest raczej mętny i ma miły dla oka złoto-bursztynowy kolor.

W smaku na pierwszy plan wybija się intensywna świeża mięta i pozostałe zioła,

dopiero przy kolejnych parzeniach wyczuwalna jest dymna goryczka specyficzna dla tej marki.

Dzięki zmianom odczuć smakowych yerba ta świetnie nadaje się do wielokrotnego zaparzania.

Polecamy ją zarówno dla osób które dopiero uczą się picia Yerba Mate jak i dla wytrawnych smakoszy tego napoju.

Mocno orzeźwiający smak ziół i intensywne działanie yerba mate to idealne połączenie dla miłośników terere,

czyli yerba mate na zimno.

 

Bombilla Gonzo

Klasyczna, funkcjonalna bombilla ze stali niklowanej o dlugości 17cm. ej.

Lekko wyprofilowana pod ustnikiem, ozdobiona delikatnie żłobioną spiralką

i gustownym pierścieniem chłodzącym.

Dodatkowy atut to rozkręcany filterek, umożliwiający okresowe czyszczenie rurki od środka.

 

Zobacz nasze pozostałe aukcje: Panelealle

Panelealle galerie przedmiotów na allegro

 

Yerba Mate to napój, przyrządzany z wysuszonych liści i łodyg ostrokrzewu paragwajskiego

(Ilex paraguariensis). Krzewy Yerby uprawiane są w Ameryce Południowej (Argentyna, Paragwaj, Urugwaj i Brazylia). Caa Mate znana od wieków przez Indian Guarani, po przybyciu Jezuitów przyjechała do Europy pod nazwą „Herbata Paragwajska”. Erva Mate zawiera pochodne ksantyn (kofeina, teobromina, teofilina), czyli substancje pobudzające. Herba mate działa podobnie

jak kawa, ale jest o wiele zdrowsza, ponieważ nie wypłukuje magnezu. Również zielona herbata

nie dorównuje właściwościom zdrowotnym jakie posiada „Zielone Złoto Paragwaju”.

 

Yerba Mate zawiera również wiele witamin i minerałów:

  • Tiamina (witamina B1) – zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.
  • Rybofawina (witamina B2) – wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, wspiera metabolizm węglowodanów, tłuszczów i białek.
  • Niacyna (witamina B3) – uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek, poprawia ukrwienie skóry.
  • Kwas pantotenowy (witamina B5) – niweluje zmęczenie, przyspiesza gojenie ran.
  • Pirydoksyna (witamina B6) – bierze udział w wytwarzaniu enzymów i hormonów.
  • Kwas foliowy (witamina B9) – odpowiada za dobre samopoczucie psychiczne, usprawnia działanie wątroby, żołądka i jelit, chroni przed nowotworami.
  • Cyjanokobalamina (witamina B12) – przeciwdziała niedokrwistości.
  • Kwas askorbinowy (witamina C) – wzmacnia odporność organizmu, skraca czas infekcji, wspomaga działanie układu krwionośnego oraz obniża poziom cholesterolu we krwi, niezbędny w procesie tworzenia kolagenu (odpowiada za elastyczność skóry), naturalny przeciwutleniacz, hamuje rozwój zaćmy.
  • Magnez – składnik tkanek miękkich, ma duży udział w kurczliwości mięśni, syntezuje kwasy nukleinowe i białka, termoregulator.
  • Potas – reguluje gospodarkę wodną organizmu, występuje w sokach trawiennych (trzustkowym i jelitowym), wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych.
  • Wapń – ułatwia przewodnictwo bodźców nerwowych, reguluje pobudliwość nerwów, odpowiada za krzepliwość krwi.
  • Fosfor – składnik kości i zębów, tkanki mózgowej, błon komórkowych.
  • Żelazo – składnik hemoglobiny i wielu enzymów, niezbędne do transportu i magazynowania tlenu, potrzebny przy detoksykacji związków obcych.
  • Cynk – niezbędny dla ponad 200 enzymów, m.in. polimeraz DNA i RNA, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, nieodzowny przy produkcji i sekrecji hormonów (testosteron, insulina, tyroksyna), odpowiada za odczuwanie smaku i zapachu, wspiera metabolizm alkoholu.

Do przygotowania naparu Yerba Mate potrzebne będą:

  • Naczynie w którym będziemy parzyć susz, najczęściej wykonane ze zdrewniałego owocu tykwy, drewna Palo Santo lub Algarobo, ostatecznie może być też ceramika (Matero, tykwa),
  • Metalowa lub bambusowa rurka z filtrem na końcu (bombilla, czytaj: bombija),
  • Susz Yerbamate (z patyczkami – con palo, elaborada; bez patyczków – sin palo, despalada),
  • Woda o temperaturze 70-80 st.C (najlepiej użyć termosu żeby nie traciła temperatury).

  1. Wsyp susz Yerba mate do naczynia (Matero), powinien zajmować wedle uznania od ¼ (wersja dla początkujących) do ¾ objętości naczynia.
  2. Przechyl naczynie na bok i potrząśnij kilka razy aż zobaczyć grubsze listki i patyczki, wtedy na dnie będzie gromadził się pył.
  3. Wlej trochę wody (temp. 70-80st. C) w pustą przestrzeń pomiędzy suszem a ścianką naczynia. Wody wystarczy tylko tyle, żeby zakryła susz. Nasączona Yerba utrzyma swój kształt i nie zsypie się na druga stronę naczynia, więc Matero można postawić w pozycji pionowej. Może się zdarzyć, że zostanie trochę suchej Yerby na samej górze kopca, jest to jak najbardziej prawidłowe zalanie Yerby i nie należy więcej dolewać wody przed włożeniem bombilli.
  4. Teraz można włożyć rurkę z filtrem (bombilla). Po pierwsze należy pamiętać o zatkaniu ustnika palcem (inaczej niż na obrazku). Wkładamy ją w wolne miejsce pomiędzy yerbą a ścianką naczynia, można też lekko podważyć od dołu yerbę jeśli używamy filtru w kształcie łyżeczki.
  5. Można nalać wodę z termosa, teraz wystarczy odczekać 2-3 minuty i można siorbać. I na koniec jedna bardzo ważna zasada: nie wolno zmieszać zawartości naczynia bo spowoduje to zapychanie się bombiji. Smacznego.

Poza klasycznym zaparzaniem Yerby gorącą wodą popularne staje się przygotowywanie terere,

czyli Yerba zalana lodowatą wodą. Podstawowa różnica polega na temperaturze wody i czasie „zaparzania”, tutaj trzeba odczekać za pierwszym razem około 10 minut. Do przygotowania

gelado (Brazylia) wykorzystywane są najczęściej Yerba mate z dodatkami ziołowymi takimi jak: mięta, peperina, burito, boldo, katuava.

 

Yerba mate można zalewać również zmrożonym sokiem owocowym, gorącym mlekiem

z przyprawami lub czym kol wiek innym (nie dotyczy alkoholu).

Cennik wysyłki:

Przy zakupie więcej niż 1 przedmiotu koszt wysyłki wpisz w pole: "inny sposób dostawy":

# Kurier K-Ex: 13 zł

pobranie: 16zł
# Paczkomat: 10zł

# Paczka pocztowa

wagaekonom.priorytet
do 0,99 kg 9,5 zł 11 zł
1 - 1,99 kg 11 zł 13 zł
2 - 4,99 kg 13 zł 14,5 zł

 

Konto do wpłat:

mBank: 57 1140 [zasłonięte] 200400

3702 [zasłonięte] 740283


Odbiór osobisty:

DOBRE ZIELE (mapa)

ul. Kremerowska 9

31-130 Kraków


Godziny otwarcia:

pn. - pt.: 9.00-18.00
soboty: 10.00-14.00

Płatno?æ TYLKO GOTÓWK¥!


Kontakt

tel.: 728 [zasłonięte] 331

mail: [zasłonięte]@dobreziele.pl