Opis produktu
Miód kasztanowy: pochodzi z nektaru i spadzi kasztanowca zwyczajnego i kasztana jadalnego. Smak miodu kasztanowego z kasztanowca i kasztana jest specyficzny – wyraziście słodko-gorzki, ostro ziołowy, lekko garbnikowy. Posiada fascynujący aromat, czuć go trochę skórą, tytoniem, prawie dymem, przypomina jesienne powietrze podczas spaceru przez las. Jego smak rozwija się z każdą chwilą kosztowania. Wysoko ceniony przez tych, którzy lubią mocne, mniej słodkie miody. Barwa intensywnie ciemnobrunatna, od żółtawo-brązowej do prawie czarnej, czasem z akcentem bursztynu. Bogaty w sole mineralne i taniny, z wysokim udziałem fruktozy, która jest odporna na krystalizację.
Spożywanie: miodu kasztanowego poprawia funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego. Wspomaga trawienie, krążenie krwi. Leczenie anemii. Działa wzmacniająco na organizm.
Najlepiej nadaje się jako dodatek do chleba lub serów, zwłaszcza pleśniowych typu: gorgonzola, rokpol itd. Jak każdy miód traci swoje zdrowotne właściwości w temp. powyżej 60 stopni C., więc najlepiej spożywać go na zimno.
Miód lawendowy: Jest to miód o wspaniałym zapachu i smaku. Ma zabarwienie jasnokremowe i delikatny aromat kwiatów lawendy. Jego intensywny smak pozostaje w ustach na długo. Miód ten zalecany jest w leczeniu nerwicy, pokonywaniu stresu i w stanach wyczerpania psychicznego. Poleca się go także przy bólach głowy i bezsenności. Miód ten działa kojąco na serce.
Miód piniowy: Jest to miód o jasno-brązowej barwie oraz o delikatnym zapachu igliwia i żywicy. Charakteryzuje się łagodnym, aksamitnym smakiem. Wykazuje działanie przeciw zapalne, antyseptyczne oraz antybiotyczne. Stosowany w schorzeniach dróg oddechowych, nerwicy serca oraz stanach zmniejszonej odporności organizmu.
Miód pomarańczowy: Jest to miód o jasnym perłowo-żółtym kolorze oraz intensywnie kwiatowym, pomarańczowym zapachu. Kremowy, aksamitny, umiarkowanie słodki, delikatnie i przyjemnie kwaskowaty. Świetny jako dodatek do ciast, deserów, ciepłych lub zimnych napojów, znakomity z herbatą. Potęguje aromat przypraw i sprawia, że potrawy mają bardziej intensywny i wyrazisty smak.
Ma silne właściwości oczyszczające i uspokajające, dodaje energii. Doskonale łagodzi rozstrój żołądka wywołany przez stres. Spożyty przed snem ułatwia zasypianie.Łagodzi migreny, działa uspokajająco, relaksująco, rozluźniająco, stosowany na problemy z wrzodami.
Miód z roślin Pueblo: Miód ten charakteryzuje się mleczną barwą i kremową konsystencją. Jest delikatny w smaku o bogatym bukiecie różnych aromatów. Zalecany jest w stanach przemęczenia oraz osłabienia odporności. Działa korzystnie na drogi oddechowe i układ krwionośny.
Skład: 100% miód lawendowy, miód z kasztanowca, miód piniowy, miód pomarańczowy, miód z roślin Pueblo