Waga: 2x250g
Kraj pochodzenia: Etiopia
Produkcja: Oromia Coffee Farmers Cooperative Union
Certyfikacja Fairtrade: Fairtrade International (FLO)
Import z Etiopii i palenie: Ten Senses
Skład: 100% kawa arabica
Jest to produkt Sprawiedliwego Handlu (Fair Trade)
Dystrybucja w Polsce: Szczypta Świata
Region
Yirgacheffe jest częścią etiopskiej prowincji Sidamo, znanej z
upraw znakomitych kaw. Odnajdywanie małych społeczności
rolniczych, które produkują tę kawę może być trudne, tam
gdzie drogi i mapy są często równie zawodne. Najlepszym
przewodnikiem jest ciemna czerwona wulkaniczna gleba na dużych
wysokościach, stwarzająca najlepsze warunkach uprawy. Samay
Yirgacheffe jest palona w niewielkich partiach by wydobyć bogatą złożoność i orzeźwiający smak ziaren tej
kawy.
Ziarna
kawy Harrar, z których produkowane jest Espresso Tankara są
powszechnie uważane za królową wśród kaw. Eksperci
uważają ją za jedną z najlepszych na świecie, dlatego też
Harrar często gości wśród laureatów konkursów
kawy na całym świecie. Ziarna pochodzą z pięknych gór
wschodniej Etiopii, kolebki kawy Arabica, gdzie plantatorzy doskonalą
swoje umiejętności uprawy kawy o stulecia dłużej niż
gdziekolwiek indziej na świecie. Samay Espresso Tankara jest palona
w niewielkich partiach, aby wydobyć naturalną słodycz
i ziemistą esencję Harrar.
Aby
uzyskać najlepszy smak:
Przechowywanie: przechowuj w
chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, długotrwałą świeżość
zapewnia przechowywanie w zamrażarce.
Mielenie: miel ziarna
bezpośrednio przed parzeniem kawy, najlepszy smak daje świeżo
zmielona kawa.
Woda: używaj czystej i filtrowanej wody. Dobra
woda sprawia, że kawa smakuje lepiej.
Parzenie: 8-10g (2 łyżki
stołowe) zmielonej kawy na 180 ml wody.