Oferuję grzybka tybetańskiego i grzybka herbacianego( kombucha) z własnej hodowli. Jest to nadwyżka, jaką posiadam.
HODOWLA GRZYBKA TYBETAŃSKIEGO:
• 2 łyżeczki grzybka,
• słoik,
• szklanka mleka (nie gotowanego),
• plastikowa lub drewniana łyżka (nie mogą być metalowe)
• sitko,
• gaza.
1. Zalać w słoiku dwie łyżeczki grzybka szklanką mleka. 2. Po 24 godzinach przemieszać go i przecedzić przez sitko. 3. Grzybka na sitku przepłukać zimną bieżącą wodą. (aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta). 4. Ponownie umieścić grzybka w słoiku i zalać na 24 godziny mlekiem. (nie wolno zakręcać słoika, należy go zabezpieczyć gazą).
HODOWLA KOMBUCHY:
- grzyb kombucha oraz naczynie do fermentacji, - ok. 100 ml starej cieczy z Kombuchy, tzw. Starter, który ułatwi i przyspieszy proces fermentacji (jeżeli nie posiada się starej cieczy krok ten można swobodnie ominąć), - 1 łyżeczka/torebka herbaty, - 800 ml wody,
- ok. 1 szkl. cukru ( zbyt mała ilość cukru sprawi, że grzyb będzie głodował) - gaza i gumka (do nakrycia słoja).
OFERTA DOTYCZY 1 ŁYŻKI GRZYBKA TYBETAŃSKIEGO ( porządna porcja) plus szczegółowa ulotka( jak hodować, właściwości, przepisy na maseczki i twaróg) plus 1 SZTUKA KOMBUCHY ( grzybek herbaciany) z ulotką hodowli. Dobrze zapakowane.
Wysyłam tylko w poniedziałki i wtorki rano ( aby grzybek nie leżał przez weekend na poczcie) po otrzymaniu wpłaty.
Wysyłam tylko listem poleconym priorytetowym. Grzybki wysyłam w plastikowych pojemnikach, zalanego odpowiednią ilością mleka( grzybek tybetański) i starterem( kombucha), stad większa waga i koszt wysyłki.