Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Zestaw EXCLUSIVE Especial PALO SANTO INOX + GRATIS

18-05-2014, 18:13
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 145 zł     
Użytkownik DobreZieleKrakow
numer aukcji: 4249729725
Miejscowość Kraków
Zostało sztuk: 5    Wyświetleń: 1   
Koniec: 28-05-2014 18:00:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


Zestaw Especial + Palo Santo + INOX

 


Specjalnie dla koneserów yerba mate stworzyliśmy ekskluzywny zestaw.

Dwie wyśmienite yerby rodem z Argentyny i do tego cudowne, opalizujące nieokute palo santo

z dopasowaną bombillą wykonaną ze stali nierdzewnej INOX 18/8.

W zestawie znajduje się również termometr gratis.

 

Rosamonte especial 500 g

Rosamonte to bardzo znana i ceniona argentyńska marka.

Jedna z najbardziej popularnych obok Amandy, Taragui, Pajarito i Colona.

Rosamoente Seleccion Especial to specjalnie selekcjonowane liście ostrokrzewu paragwajskiego.

Nazwa sugeruje że jest to produkt niestandardowy i jakościowo lepszy niż zwykła elaborady tej marki.

Przed zapakowaniem liście były leżakowane około 18 miesięcy dzięki czemu nabrały szczególnej łagodności smaku.

Susz składa się głównie z grubo ciętych listków, gałązek i sporej ilości pyłu.

Aromat jest niezwykle łagodny i przypomina dym z tradycyjnego ogniska.

Taki zapach jest specyficzny dla yerba mate pochodzących z Argentyny. Napar ma kolor lekko brązowawy,

zbliżony do miodu mieszanego.

W smaku jest zdecydowanie łagodna, może lekko kwaskowata.

Jednak wyczuwalne są dymne nuty z długo utrzymującą się w ustach przyjemną goryczką pochodzenia taninowego.

Nadaje się do wielokrotnego zaparzania nawet niewielkiej ilości ponieważ długo utrzymuje smak.

Na powierzchni zaparzonej yerba mate tworzy się bardzo ładna pianka składająca się z drobnych pęcherzyków.

Rosamonte Seleccion Especial jest idealną propozycją dla osób które jeszcze nigdy nie piły yerba mate.

Mocny gorzki smak klasycznej yerby zwykle jest barierą, ale dzięki tej yerbie

nawet najbardziej oporni przekonają się że nie wszystko musi być słodkie.

 

Producent na opakowaniu podaje zawartość składników odżywczych dla 50g suszu na 500ml wody:

błonnik – 2,8%,

magnez – 20%,

żelazo – 13%,

witamina C – 5,3%,

tiamina (witamina B1) – 48%,

witamina B6 – 22%,

cofeina – 0,48g

 

* % - dla dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej

 

 

La Merced Barbacua 500g

La Merced jest ekskluzywną marką argentyńskiej plantacji Las Marias i jednocześnie siostrą znanej Taragui.

Las Marias to plantacja z tradycjami w uprawie i produkcji yerba mate sięgającymi 1924 roku.

La Merced Barbacua to klasyczna yerba mate przetwarzana w tradycyjny sposób, liście poddawane są

przez cały dzień suszeniu nad ogniem. Jej susz jest dosyć drobno cięty, ale zawiera niewiele pyłu i gałązek.

Zapachem przypomina dym z tradycyjnego ogniska, suszone śliwki i schnącą trawę na łące.

Napar ma kolor oliwkowy, przymglony, widoczne są drobinki pyłu.

Całość bardzo ładnie się rozwarstwia i w przypadku szklanych naczyń można zauważyć

bardzo wyraźne granice pomiędzy warstwami pyłu i liści.

W smaku pierwszego zaparzenia wyczuwalna jest kwaskowatość, raczej mało goryczy.

Przy kolejnych zaparzeniach dymne nuty stają się przeważające.

Co ciekawe z każdym zaparzeniem smak zmienia się ale przybiera na mocy.

Ogólnie smak kojarzy się z aktywnie spędzonym czasem i świeżymi orzechami włoskimi.

Takie walory nadaje stosunkowo krótkie leżakowanie yerby bo około 12 miesięcy.

La Merced Barbacua polecamy miłośnikom klasycznych Argentynek jako odskocznię od codziennych yerb.

Jej moc nie ustępuje innym znanym markom a smak jest niepowtarzalny.

Sprawdzi się również jako ekskluzywna yerba mate na prezent dla smakosza yerba mate.

 

Palo Santo Burserea 120ml

Nieokute naczynie o pojemności około110- 120 ml wykonane z drewna Palo Santo,

a dokładnie z bardzo pożądanego gatunku drzewa Burserea graveolens.
Palo Santo znaczy Święty Pień. Drzewo to było czczone przez rdzenną ludność

Paragwaju jako ziele leczące wiele dolegliwości i mające wielką moc.

Yerba z tego naczynia nabiera zupełnie nowego smaku dzięki aromatycznej żywicy

wytwarzanej z przepięknego, opalizującego drewna Palo Santo.

Oferowane tu naczynie zrobione jest z jednego, solidnego kawałka drewna.

Posiada grube ścianki zapewniające wytrzymałość.

Jednak może zdarzyć się ze powstaną pęknięcia, jest to spowodowane zmianami wilgotności.

W większości przypadków wystarczy powtórzyć currado naczynie

i natrzeć je w środku oliwką a następnie ostawić do wyschnięcia.

Naczynia mogą różnić się między sobą kształtem, każdy egzemplarz jest niepowtarzalny.

Naczynie ozdobne

 

Romanes 14cm INOX 18/8

Pięknie wykonana nierdzewna bombilla o długości 14 cm.

Najwyższej jakości stop stali nierdzewnej INOX 18/8 to gwarancja jakości i wytrzymałości bombilli.

Świetnie filtrująca, rozkręcana bombilla, łatwa w utrzymaniu czystości.

Ciekawie zdobiona od pierścienia w stronę filtra.

Oryginalny produkt z Argentyny.

 

 

Termometr tarczowy - Gratis

Świetnie sprawdzający się termometr ze wskaźnikiem tarczowym.

Długi na 14 cm posiada na obudowie klips pozwalający na zawieszenie go

np na szklance lub termosie, aby wygodnie zmierzyć temperaturę.

Teraz możesz mieć pewność czy Twoja woda ma już 75-80 stopni C.

Jego wielką zaletą jest niezwykle szybki odczyt temperatury.

Przyda się nie tylko do yerby.

Dzięki swojej budowie i końcówce w kształcie szpikulca

może być użyty do mierzenia temperatury np.: ciasta czy produktów z grilla.

 

Zobacz nasze pozostałe aukcje: Panelealle

Panelealle galerie przedmiotów na allegro

 

Yerba Mate to napój, przyrządzany z wysuszonych liści i łodyg ostrokrzewu paragwajskiego

(Ilex paraguariensis). Krzewy Yerby uprawiane są w Ameryce Południowej (Argentyna, Paragwaj, Urugwaj i Brazylia). Caa Mate znana od wieków przez Indian Guarani, po przybyciu Jezuitów przyjechała do Europy pod nazwą „Herbata Paragwajska”. Erva Mate zawiera pochodne ksantyn (kofeina, teobromina, teofilina), czyli substancje pobudzające. Herba mate działa podobnie

jak kawa, ale jest o wiele zdrowsza, ponieważ nie wypłukuje magnezu. Również zielona herbata

nie dorównuje właściwościom zdrowotnym jakie posiada „Zielone Złoto Paragwaju”.

 

Yerba Mate zawiera również wiele witamin i minerałów:

  • Tiamina (witamina B1) – zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.
  • Rybofawina (witamina B2) – wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, wspiera metabolizm węglowodanów, tłuszczów i białek.
  • Niacyna (witamina B3) – uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek, poprawia ukrwienie skóry.
  • Kwas pantotenowy (witamina B5) – niweluje zmęczenie, przyspiesza gojenie ran.
  • Pirydoksyna (witamina B6) – bierze udział w wytwarzaniu enzymów i hormonów.
  • Kwas foliowy (witamina B9) – odpowiada za dobre samopoczucie psychiczne, usprawnia działanie wątroby, żołądka i jelit, chroni przed nowotworami.
  • Cyjanokobalamina (witamina B12) – przeciwdziała niedokrwistości.
  • Kwas askorbinowy (witamina C) – wzmacnia odporność organizmu, skraca czas infekcji, wspomaga działanie układu krwionośnego oraz obniża poziom cholesterolu we krwi, niezbędny w procesie tworzenia kolagenu (odpowiada za elastyczność skóry), naturalny przeciwutleniacz, hamuje rozwój zaćmy.
  • Magnez – składnik tkanek miękkich, ma duży udział w kurczliwości mięśni, syntezuje kwasy nukleinowe i białka, termoregulator.
  • Potas – reguluje gospodarkę wodną organizmu, występuje w sokach trawiennych (trzustkowym i jelitowym), wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych.
  • Wapń – ułatwia przewodnictwo bodźców nerwowych, reguluje pobudliwość nerwów, odpowiada za krzepliwość krwi.
  • Fosfor – składnik kości i zębów, tkanki mózgowej, błon komórkowych.
  • Żelazo – składnik hemoglobiny i wielu enzymów, niezbędne do transportu i magazynowania tlenu, potrzebny przy detoksykacji związków obcych.
  • Cynk – niezbędny dla ponad 200 enzymów, m.in. polimeraz DNA i RNA, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, nieodzowny przy produkcji i sekrecji hormonów (testosteron, insulina, tyroksyna), odpowiada za odczuwanie smaku i zapachu, wspiera metabolizm alkoholu.

Do przygotowania naparu Yerba Mate potrzebne będą:

  • Naczynie w którym będziemy parzyć susz, najczęściej wykonane ze zdrewniałego owocu tykwy, drewna Palo Santo lub Algarobo, ostatecznie może być też ceramika (Matero, tykwa),
  • Metalowa lub bambusowa rurka z filtrem na końcu (bombilla, czytaj: bombija),
  • Susz Yerbamate (z patyczkami – con palo, elaborada; bez patyczków – sin palo, despalada),
  • Woda o temperaturze 70-80 st.C (najlepiej użyć termosu żeby nie traciła temperatury).

  1. Wsyp susz Yerba mate do naczynia (Matero), powinien zajmować wedle uznania od ¼ (wersja dla początkujących) do ¾ objętości naczynia.
  2. Przechyl naczynie na bok i potrząśnij kilka razy aż zobaczyć grubsze listki i patyczki, wtedy na dnie będzie gromadził się pył.
  3. Wlej trochę wody (temp. 70-80st. C) w pustą przestrzeń pomiędzy suszem a ścianką naczynia. Wody wystarczy tylko tyle, żeby zakryła susz. Nasączona Yerba utrzyma swój kształt i nie zsypie się na druga stronę naczynia, więc Matero można postawić w pozycji pionowej. Może się zdarzyć, że zostanie trochę suchej Yerby na samej górze kopca, jest to jak najbardziej prawidłowe zalanie Yerby i nie należy więcej dolewać wody przed włożeniem bombilli.
  4. Teraz można włożyć rurkę z filtrem (bombilla). Po pierwsze należy pamiętać o zatkaniu ustnika palcem (inaczej niż na obrazku). Wkładamy ją w wolne miejsce pomiędzy yerbą a ścianką naczynia, można też lekko podważyć od dołu yerbę jeśli używamy filtru w kształcie łyżeczki.
  5. Można nalać wodę z termosa, teraz wystarczy odczekać 2-3 minuty i można siorbać. I na koniec jedna bardzo ważna zasada: nie wolno zmieszać zawartości naczynia bo spowoduje to zapychanie się bombiji. Smacznego.

Poza klasycznym zaparzaniem Yerby gorącą wodą popularne staje się przygotowywanie terere,

czyli Yerba zalana lodowatą wodą. Podstawowa różnica polega na temperaturze wody i czasie „zaparzania”, tutaj trzeba odczekać za pierwszym razem około 10 minut. Do przygotowania

gelado (Brazylia) wykorzystywane są najczęściej Yerba mate z dodatkami ziołowymi takimi jak: mięta, peperina, burito, boldo, katuava.

 

Yerba mate można zalewać również zmrożonym sokiem owocowym, gorącym mlekiem

z przyprawami lub czym kol wiek innym (nie dotyczy alkoholu).

Cennik wysyłki:

Przy zakupie więcej niż 1 przedmiotu koszt wysyłki wpisz w pole: "inny sposób dostawy":

# Kurier K-Ex: 13 zł

pobranie: 16zł
# Paczkomat: 10zł

# Paczka pocztowa

wagaekonom.priorytet
do 0,99 kg 9,5 zł 11 zł
1 - 1,99 kg 11 zł 13 zł
2 - 4,99 kg 13 zł 14,5 zł

 

Konto do wpłat:

mBank: 57 1140 [zasłonięte] 200400

3702 [zasłonięte] 740283


Odbiór osobisty:

DOBRE ZIELE (mapa)

ul. Kremerowska 9

31-130 Kraków


Godziny otwarcia:

pn. - pt.: 9.00-18.00
soboty: 10.00-14.00

Płatno?æ TYLKO GOTÓWK¥!


Kontakt

tel.: 728 [zasłonięte] 331

mail: [zasłonięte]@dobreziele.pl