ZESTAW EKSKLUZYWNYCH HERBAT idealny na prezent
Do każdego zmówienia dodajemy ulotkę informacyjną: czym jest yerba mate, jej właściwości, jak mate przygotować oraz jak przeprowadzić profesjonalne currado tykwy.
Ekskluzywny zestaw herbat idealny na prezent. Zestaw składa się z zaparzacza kulowego, imbiru kandyzowanego oraz herbat: zielona Genmaicha, yerba mate cytrynowa, pu-erh, flower balls, yerba mate pomarańczowa, wszystko zapakowane w pudełko prezentowe. Zestaw nie zawiera rafii widocznej na zdjęciu.
Zaparzacz siatkowy szczypczyki: Zaparzacz siatkowy szczypczyki to wygodny sposób na zaparzenie herbaty,
tak jak lubisz. Niezawodny, prosty w użyciu i praktyczny. Doskonale
nadaje się do parzenia wszystkich gatunków herbat dzięki zastosowaniu
gęstej siateczki, która zapobiega wydostawaniu się nawet
najdrobniejszych listków.
Imbir kandyzowany: Duże kawałki kandyzowanego imbiru. Doskonały dodatek do herbaty, do
przetworów i wypieków lub jako odświeżająca oddech przekąska.
Genmaicha: Wyborna japońska herbata rosnąca u stóp góry Fujiyama w prefekturze
Shizouka, mieszana z łuskanym prażonym brązowym ryżem -Genmai oraz
odrobiną kukurydzy. Posiada unikalny smak i aromat, ceniona jest za
swoje właściwości wspomagające trawienie.
Yerba Mate cytrynowa:yerba mate o smaku cytrynowym. Dobra
zarówno na gorąco i jak również do terere. Intensywne działanie pobudzające, posiada
łagodny owocowy smak i aromat.
Pu-Erh: Herbata z Yunnan, ma ziemisty smak. Słynie ze swych właściwości
zdrowotnych i odchudzających, obniża poziom cholesterolu we krwi, pomaga
w metabolizmie w wątrobie. Także chroni przed chorobami zakaźnymi,
ułatwia trawienie.
Flower balls: Chiński rarytas o liściach uformowanych w małą kuleczkę, gdzie wewnątrz ukryty jest tropikalny kwiat Laichee.
Yerba Mate pomarańczowa: yerba mate o smaku pomarańczowym. Dobra
zarówno na gorąco i jak również do terere. Intensywne działanie pobudzające, posiada
łagodny owocowy smak i aromat.
Przy zakupie więcej niż 1 zestawu proszę składać osobne zamówienia i opłacić 1 raz koszty wysyłki.
O Yerba Mate
|
wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex Paraguariensis). Jest to odkrycie Indian z plemienia Guarani. W dzisiejszych czasach jest tradycyjnym napojem Ameryki Południowej (Argentyna, Paragwaj, Brazylia, Urugwaj), jednak dzięki swoim właściwościom staje się coraz bardziej popularna na całym świecie, także u nas w Polsce
|
Picie mate jest swoistym "rytuałem". Tradycyjnie Yerba Mate pije się w naczynkach tzw. materkach (matero), wykonanych z owocu tykwy,
|
|
|
przez bombillę - metalową słomkę, bardzo często posrebrzaną lub pozłacaną. Niektóre bombille są wykonane z czystego złota, srebra lub innego szlachetnego metalu. |
W czym pomaga codziennie picie Yerba Mate?
- naturalnie pobudza ciało i umysł,
- likwiduje objawy zmęczenia, rozluźnia,
- podnosi sprawność fizyczną, intelektualną, poprawia koncentrację,
- zwiększa zdolność odpornościową organizmu,
- zalecana jest do spożywania jako napój zawierający substancje odżywcze i zdrowotne, może sprawić, że chociaż jesteśmy głodni, to czujemy się nasyceni (zalecana przy odchudzaniu)
- wykorzystywana jest w medycynie jako stymulator Centralnego Ośrodka Nerwowego,
- reguluje przemianę materii, ułatwia trawienie pokarmów, odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit,
- stymuluje osłabiony, zmęczony system nerwowy, likwiduje podenerwowanie
Yerba Mate jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Yerba Mate zawiera:
- z grupy ksantyn - MATEINY, które stymulują Centralny Układ Nerwowy (pobudzają), nie powodując uzależnienia
- witaminę A (konieczną do prawidłowego wzrostu, uodparniającej organizm przeciw infekcjom, polepszającą wzrok)
- witaminę B1 (niezbędnej do utrzymania prawidłowego stanu układu nerwowego, ułatwiająca trawienia)
- witaminę B2 (wzmacniającą włosy),
- witaminę C (środek antytoksyczny, wzmacniający zęby, zwiększający ilość czerwonych krwinek),
- żelazo (konieczne do utrzymania normalnego poziomu sprawności fizycznej),
- sód, potas, wapń (wzmacniające kości i zęby),
- magnez , krzem, fosforany, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę, inozytol.
Tradycyjny sposób przyrządzania Yerba Mate: 1. Nasyp do 3/4 objętości naczynia, susz Yerba Mate i przykryj ręką górną część naczynia. 2. Odwróć naczynie i wstrząśnij tak by pył z suszu znalazł się na ręce. 3. Delikatnie odwróć naczynie, tak by zawartość nie zmieniła swojego położenia. 4. Wsadź bombillę i zalej wodą o temp. 70-80C 5. Czekaj 2-3 minuty i pij przez bombillę powoli, pamiętając o tym by nie mieszać naparu.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o Yerba Mate, jej właściwościach, gatunkach i przyrządzaniu oraz poznać opinie innych osób, które piją mate to najwięcej się dowiesz odwiedzając jakieś forum o yerba mate lub jedną z wielu stron informacyjnych dedykowanych temu produktowi w internecie.
Zobacz koniecznie nasze komentarze
|