|
Pieczenie z wykorzystaniem górnej i dolnej grzałki to tradycyjny sposób nagrzewu pozwalający na pieczenie według większości przepisów kulinarnych.
|
|
Ten sposób ogrzewania nadaje się zwłaszcza do podpiekania bądź dopiekania spodów ciast. Można go również wykorzystać do odgrzewania wilgotnych ciast (z masą na górze) lub od pizzy.
|
|
Grill z nawiewem powietrza opieka ze wspaniałymi efektami duże sztuki pieczeni, np. gęś czy kaczkę. Mięso jest wewnątrz upieczone i soczyste, a na wierzchu pokryte smakowitą, chrupiącą skórką. Grillowanie przy włączonym wentylatorze jest krótsze i równomierne ze względu na szybszy ruch gorącego powietrza.
|
|
Grill o dużej powierzchni może być wykorzystany do opiekania większej ilości kiełbasek lub steków zajmujących powierzchnię całego rusztu.
|
|
Grill o małej powierzchni podgrzewa tylko środkową część grilla. Służy do pieczenia małych dań: steków, ryby lub tostów.
|
|
Ten sposób ogrzewania polega na rozprowadzeniu przez wentylator ciepła wytworzonego przez górną i dolną grzałkę, aby można było piec zarówno na jednym poziomie, jak i na dwóch jednocześnie. Jest to inaczej konwencjonalny sposób pieczenia z użyciem wentylatora. Nadaje się szczególnie do potraw wymagających równomiernego pieczenia, np. biszkoptów.
|
|
Pozwala błyskawicznie rozmrozić dania i produkty. Pracuje wówczas tylko wentylator (bez ogrzewania), który łagodnie rozmraża delikatne artykuły spożywcze.
|